HDP’nin Emek, Ekonomi, Tarım ve Sosyal Politikalar Komisyonu, Ankara Dünya Ticaret Merkezi Konferans Salonu’nda ‘Ekonomi Konferansı’ düzenledi.
Konferansın açılış konuşmasında krizin süreklilik arz ettiğinin görüldüğünü söyleyen Temelli, “1970’lerin ortasından bugüne kadar devam eden süreci bütün olarak okuduğumuzda, kriz sarmalından çıkamayan bir kapitalist süreci görüyoruz. Evet, 2008 krizi sonrası post neo-liberal dönem diye bir kavram kullanıldı. Ama o post bir türlü gerçekleşmedi. Doğanın üzerindeki büyük yıkım devam ediyor. Bu sürekli kriz hali aslında kapitalizmin kendine özgü yapısı ile birebir yapısıyla alakalı” dedi.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Son 10 yıllık döneme baktıklarında kapitalizm sürecinin bir çöküş yaşadığını ve bundan çıkışın anti-kapitalizm ile olabileceğini ileri süren Temelli, “AKP’nin tam 17 yıllık döneminde bir neo-liberal laboratuvarı yaşıyoruz” dedi.
“AKP toplumsal çöküşü hızlandırdı”
Temelli, “Kapitalizmin bu formu ile bu denli barışık, bu yönlü kamu düzenini inşa etmede bu denli kararlı bir iktidar, tüm dünyaya laboratuvar sunmuştur. Yıkımın her türlüsünün yaşandığı, bu yıkımın şiddet sarmalıyla örüldüğü bir AKP döneminden bahsedebiliriz. Ne yapmıştır. Tam da finansal sermayeye uygun ekonomi politikayı yönetmiştir. Tam da yoksulluğun yönetilmesine dair gereklilikleri harfiyen yerine getirerek toplumsal çöküşü hızlandırmıştır” şeklinde konuştu.
“Kayyum atamak da bu mekanizmanın bir parçasıdır”
Türkiye’nin yoksulluk haritasına bakıldığında Kürtlerin yoğun yaşadığı bölgelerin görüleceğini vurgulayan Temelli, devamında şu ifadeleri kullandı:
Türkiye’nin yoksulluk haritasına bakarsanız, Kürt illerini görürsünüz. Yoksulluğun yönetilmesinde Kürt illerindeki sömürü mekanizmaları ve alanlar arasındaki transferlere baktığımızda artı değerin nasıl transfer edildiğini görürsünüz. Sadece gidip oraya kayyım atamak değildir. Kayyım atamak da bu mekanizmanın bir parçasıdır. Kürt meselesine dair kayyım atayarak sömürü düzenini daha net hayata geçirir. Ama öbür tarafıyla da şiddet mekanizmasını üretiyor. Artı değer transferi üzerinden baktığınızda, bugün işçi sınıfının katmanlarına baktığımızda en yoksulların Kürt emekçiler olduğunu görürüz.
“Mevcut iktidardan kurtulmanın zamanı geldi”
Emek, sınıf ve anti-kapitalist mücadelede örgütlenmenin gerekliliğine dikkat çeken Temelli, kapitalizmin doğayı talan etmekte sınır tanımadığı ve tüm kesimlerin katılımı ile birlikte mevcut iktidardan kurtulmanın zamanının geldiğini sözlerine ekledi.
Independent Türkçe