Bolivya’da eski Devlet Başkanı Evo Morales’in ordunun baskısıyla istifa ettiğini açıklamasının ardından, darbeye karşı sokağa çıkan halka müdahalede bulunan ordu mensuplarının eylemlerini cezai yaptırımdan muaf tutan bir kararname imzalandı. Morales’in istifasının ardından kendini devlet başkanı ilan eden Jeanine Anez’in imzasıyla yürürlüğe giren karara göre, ordunun “meşru müdafaa ve zorunluluk halinde” yaptığı müdahalelere yaptırım uygulanmayacak.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Kararnamede, “Kamu düzeninin ve istikrarının sağlanması için düzenlenen operasyonlarda, silahlı kuvvetler mensuplarının vazifelerini yerine getirdiği esnada meşru müdafaa ve zorunluluk halinde bulundukları müdahale nedeniyle cezai sorumluluktan muaf tutulur” ifadeleri yer aldı.
Twitter’da yaptığı paylaşımda Evo Morales, yürürlüğe konan kararnameyi, “Halkın katledilmesinin cezasız kalmasına verilen açık bir çek” diye niteledi.
Los autores del #GolpeDeEstadoEnBolivia gobiernan con decretos, sin en el Legislativo y apoyados en armas y bayonetas de Policía y FFAA. Promulgaron un DS que deja a la institución militar exenta de responsabilidad penal. Es una carta blanca de impunidad para masacrar al pueblo pic.twitter.com/tfIFtutprv
— Evo Morales Ayma (@evoespueblo) November 16, 2019
Geçici hükümetin bakanlarından Jerjes Justiniano’ysa El Deber’e verdiği demeçte, kararnamenin bir “öldürme ruhsatı” olduğunu reddederek, kararnamenin ordunun her durumda orantılı hareket etmesini garanti altına alan bir yönerge olduğunu öne sürdü ve bunun her koşulda silah kullanılması anlamına gelmediğini belirtti.
Kararnamenin duyurulmasının ardından Amerikan İnsan Hakları Komisyonu (IACHR) bunun şiddeti teşvik ettiğini belirterek kararı kınadı. Ayrıca Arjantin’de 10 Aralık’ta başkanlığı üstlenecek Alberto Fernandez de kararı eleştirerek Birleşmiş Milletler’i müdahale etmeye çağırdı.
© The Independentturkish