Suriye'deki stratejik hava üssünün kontrolü de HTŞ’ye geçti

2012’den bu yana muhaliflerin elinde bulunan stratejik önemdeki Taftanaz Hava Üssü’nün denetimi de HTŞ’ye bırakıldı

1

Suriye’de 2011’de başlayan iç savaşta muhalifler tarafından ele geçirilen ilk hava üssü olan Taftanaz Hava Üssü Heyet Tahrir Şam’ın (HTŞ) eline geçti. 

İdlib kırsalında stratejik bir noktada bulunan bu hava üssünün, TSK’nın Astana Mutabakatı kapsamında İdlib’e yaptığı intikal sürecinde TSK denetimine verileceği konuşulsa da bu hiçbir zaman gerçekleşmedi.

HTŞ ile ÖSO şemsiyesi altındaki silahlı muhalifler arasında 2018’in son günlerinde başlayarak yaklaşık 10 gün süren çatışmaların sonunda İdlib’teki ağırlıklı hakimiyet HTŞ’nin eline geçti. 
İki grup arasında yapılan ateşkes anlaşmaşı kapsamında hava üssünün de HTŞ’ye bırakılması kabul edildi. 

Hava Üssü Türkiye sınırına 30, İdlib’e 12, Halep’e ise 35 km uzaklıkta. Burası Hama, Humus ve Şam’a ulaşan M4 karayolunun güvenliği açısından önemli bir noktada bulunuyor. 

2012’de muhalif güçlerin ortak operasyonuyla ele geçirilen hava üssü o günden bu yana ÖSO gruplarının hakimiyetindeydi. Muhalifler hava üssünün kontrolünü ele aldığında üste çok sayıda askeri helikopter de vardı. 

Türkiye geçtiğimiz yıl HTŞ’yi terör örgütü ilan etti. Suriye’de birçok muhalif, hava üssünün HTŞ’nin eline geçmesinin, Rusya ve Şam yönetiminin İdlib saldırısı için bir argüman olarak kullanılacağını düşünüyor.
 

DAHA FAZLA HABER OKU