Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun akademisyen oğlu Kerem Kılıçdaroğlu, Türkiye ve Endonezya'da iki partiyi mercek altına aldığı Gelişmekte Olan Demokrasilerde Siyasi Partiler ve Parti Stratejileri isimli bir kitap yazdı.
Kitabıyla ilgili Sözcü'den Özlem Gürses'e konuşan Kerem Kılıçdaroğlu'nun babasına uyarısı vardı.
"CHP sosyal demokrat kimliğini daha fazla ön plana çıkarmalı"
Oğul Kılıçdaroğlu, Gürses'in "CHP'yi “sosyal demokrat, Kemalist bir siyasi parti” olarak tanımlıyorsunuz. Hala öyle mi sizce?" sorusuna şu yanıtı verdi:
Evet, hala öyle, fakat sosyal demokrat kimliğini daha fazla ön plana çıkarmalı. Son seçimlerde kazanılan belediyeler bu kimliğin öne çıkması için çok önemli bir fırsat. Kurulan ittifakların bir sonucu olarak CHP'nin merkeze kaydığı algısı var. CHP'nin merkeze kaymasından ziyade, son yıllarda muhafazakâr partilerin katılımıyla oluşan toplumsal muhalefetin liderliğini yürüttüğü için böyle bir algı oluştu.
"Kürt siyasi hareketini..."
Türkiye'deki yüzde 10'luk seçim barajına ilişkin de görüşünü dile getiren Kerem Kılıçdaroğlu, şunları söyledi:
Bildiğim kadarıyla bir benzeri yok. Yanlış hatırlamıyorsam bizden sonra yüzde 7'yle Polonya geliyor. Bu durumun özellikle Kürt siyasi hareketini parlamento dışında tutmak için getirildiğini ve aynı nedenle de devam ettirildiğini düşünüyorum.
Klientalizm nedir?
Oğul Kılıçdaroğlu, Gelişmekte Olan Demokrasilerde Siyasi Partiler ve Parti Stratejileri kitabını klientalizm yani 'seçmene yönelik kayırmacılık' üzerinden yazdı. Kılıçdaroğlu, klientalizmi şöyle tanımladı:
Klientalizm kısaca siyasi partilerin seçmenlere sağladıkları çıkarlar karşılığında oy alması ilişkisine dayanan bir patronaj sistemi. Aslında Türkiye'de seçmenlerin çok da yabancı olmadığı bir mevzu! Partilerin sağladığı çıkarlar genellikle ayni yardımlardan, iş sağlamaktan veya devlet hizmetlerinden faydalanmalarından oluşuyor.
Sözcü, Independent Türkçe