Donald Trump yaz boyunca seçim kampanyasında Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'un "kendisini özlediğini" ve ikinci bir Trump dönemiyle iki ülke arasındaki ilişkilerin gelişeceğini iddia etti.
Kuzey Kore diktatörü bu hafta Pyongyang'da düzenlenen savunma fuarında çok farklı bir mesaj verdi.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Devlet medyasına göre Kim, "ABD'yle müzakerelerde mümkün olan her yolu zaten denedik" dedi ve uluslararası ilişkilerin II. Dünya Savaşı'ndan bu yana "en kaotik ve şiddetli" durumuna gelmesine katkı sunan ABD'yi "değişmeyen saldırgan ve düşmanca bir politika" izlemekle suçladı.
2024 boyunca Kuzey Kore, ABD'yle ilişki kurmakta temkinli davranacağının sinyallerini verdi.
Trump'ın temmuzda Kim hakkında yaptığı yorumlardan sonra bir devlet haber ajansı, "ABD'de hangi yönetim göreve gelirse gelsin, iki partinin çekişmesiyle karışan siyasi iklim değişmez ve dolayısıyla bunu umursamıyoruz" demişti.
Trump ilk döneminde Kim'le birçok kez yüz yüze görüşmesine rağmen ABD'yle Kuzey Kore arasındaki ilişkiler kötüleşmeye devam ediyor. Sözkonusu açıklamalar da durum böyleyken geldi.
ABD, Kuzey Kore'nin rakibi ve komşusu Güney Kore'yle Pasifik'te üst düzey askeri tatbikatlara devam ederken, nükleer cephaneliğini genişletmeye sürdüren Kuzey Kore, ABD'nin müttefiki Ukrayna'ya karşı savaşan Rusları desteklemek için onlara birlik ve silahlar gönderdi.
Seul Üniversitesi'nden uluslararası ilişkiler profesörü Hwang Ji-hwan, rejimin son açıklamalarıyla ilgili olarak The Wall Street Journal'a "Trump aşk mektuplarının yeteceğini düşünüyor olabilir ama Kim son 5 yıldır itibarını bir daha kaybetmemeye kararlı olduğunu gösterdi" diye konuştu.
Trump ilk döneminde Kuzey Kore lideriyle kibirli hamaset ve diplomasi arasında gidip geldi.
Trump ilk başlarda Kim'le "Küçük Roket Adam" diye dalga geçmiş ve Kuzey Kore'nin nükleer denemesinin ardından "ateş ve öfke" salmakla tehdit etmiş, bu da Kuzey Korelilerin Trump'ı "gangsterler" tarafından hizmet edilen bir "bunak" diye damgalamasına yol açmıştı.
İkili 2018'le 2019 arasında Singapur, Hanoi ve Kore Askerden Arındırılmış Bölgesi'nde olmak üzere üç kez bir araya gelmiş ancak nükleer silahsızlanmayı ve yaptırımların hafifletilmesini sağlama vaadini taşıyan herhangi bir anlaşma sağlayamamıştı.
Daha sonra Rusya ve Kuzey Kore askeri ve diplomatik ilişkilerini derinleştirmeyi sürdürdü. Pyongyang, Ukrayna istilasında yardım etmesi için Rusya'ya binlerce Kuzey Kore askeri sevk ederken Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de diktatörlük rejimine düzinelerce nadir hayvanın da aralarında bulunduğu hediyeler gönderdi.
*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.
Independent Türkçe için çeviren: Çağatay Koparal
© The Independent