Havadan karbon yakalamada büyük atılım: Ağaçlara yakın performans sergiliyor

"Piyasadaki en iyi malzeme"

Gözenekli malzeme, ortam havasını karbondioksitten arındırıyor (Kaliforniya Üniversitesi)

Bilim insanları havadaki karbonu muadillerinden daha etkin bir şekilde toplayabilen bir malzeme geliştirdi. 

İklim kriziyle mücadelede sera gazı ve karbondioksit salımlarını azaltmak kilit önem taşıyor. Halihazırda atmosferdeki CO2 oranı, Sanayi Devrimi öncesine göre yüzde 50 daha yüksek.

Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli, salımları azaltmanın yanı sıra karbon yakalama teknolojilerinin de küresel ısınmanın önüne geçmede anahtar bir rol üstlendiğini belirtiyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Karbon yakalamada kullanılan mevcut teknolojiler, genellikle CO2 oranının yüksek olduğu ortamlarda daha iyi sonuç veriyor. 

Önde gelen hakemli dergi Nature'da 23 Ekim Çarşamba günü yayımlanan çalışmada, ortam havasındaki CO2'yi başarılı bir şekilde yakalayan yeni bir malzeme üretildi. 

Kovalent organik çerçeve türündeki malzeme, düzenli aralıklarla yerleştirilmiş iç gözenekleriyle sert kristal bir yapıya sahip. 

İçindeki amin denen organik bileşikler, karbondioksitle etkileşime girdiğinde bunları yakalıyor. 

Kaliforniya Üniversitesi Berkeley kampüsünden Prof. Omar Yaghi, ekibiyle birlikte 20 yılda geliştirdikleri malzeme hakkında "Bu malzemeden bir toz aldık, bir tüpe koyduk ve nasıl performans sergileyeceğini görmek için Berkeley havasını (dış ortam havasını) malzemenin içinden geçirdik ve çok güzel oldu" diyor: 

Havayı CO2'den tamamen arındırdı.

Ekip, malzemenin 200 gramının, yılda 20 kilogram karbondioksit yakalayabileceğini tahmin ediyor. Bu, neredeyse ağaçların performansına denk. 

Araştırmacılar ayrıca malzemenin az enerji gerektirdiğini ve kapasitesini kaybetmeden 100 döngü boyunca kullanılabildiğini söylüyor. 

Makalenin başyazarı olan doktora öğrencisi Zihui Zhou, "Doğrudan hava yakalama teknolojisi, bizi en az 100 yıl öncesine geri götürecek bir yöntem" ifadelerini kullanıyor. 

Prof. Yaghi yeni malzemenin, CO2'yi yakalayıp yeraltında depolanmak üzere halihazırda kullanılan karbon yakalama sistemlerine kolayca entegre edilebileceğini düşünüyor.

"Başka hiçbir malzemenin böyle bir performans sergilediği görülmedi" diyen bilim insanı ekliyor: 

Doğrudan hava yakalamada piyasadaki en iyi malzeme.



Independent Türkçe, IFL Science, Cosmos MagazineNational, Nature

Derleyen: Büşra Ağaç

DAHA FAZLA HABER OKU