İbo Aslan'ın ikinci maçına çıkacağı UFC nedir?

Adrenalin'de bu hafta: UFC hakkında bilgiler... Formula 1, Meksika'da... MotoGP'de sezonun 18. yarışı Tayland'da... Alp Disiplini Dünya Kupası başlıyor...

Aslan, hafif ağırsıklet kategorisinde dövüşüyor (Instagram/@ibo.aslan)

İbo Aslan, büyük heyecanla beklenen UFC 308'de Brezilyalı Raffael Cerqueira'yla karşı karşıya gelecek. 28 yaşındaki dövüşçü, dünyanın en büyük MMA (Karma Dövüş Sanatları) organizasyonu UFC'de halihazırda mücadele eden tek Türk. 

"The Last Ottoman" (Son Osmanlı) lakabıyla anılan Aslan, 26 Ekim Cumartesi günü 17.00'de başlayacak etkinlikte Octagona çıkacak. Birleşik Arap Emirlikleri'nin başkenti Abu Dabi'de düzenlenecek UFC 308, S Sport Plus'tan izlenebilecek. 

Şimdi UFC'yi dünyanın en büyük MMA organizasyonu yapan ne ona bakalım. 
 

Khabib-Conor

6 Ekim 2018'deki Khabib Nurmagomedov-Conor McGregor maçı, UFC'nin en büyük müsabakalarından biriydi. Khabib, 4. rauntta McGregor'ı pes ettirmişti (Reuters)


Ultimate Fighting Championship

UFC'yi anlamak için önce MMA'den bahsetmeliyiz. MMA, diğer dövüş sporlarından alınan çok çeşitli dövüş teknikleri ve becerilerinin müsabakada kullanılmasına izin veren bir dövüş sporu.

Kurallar, hem ayakta hem de yerde vuruş ve boğuşma tekniklerinin kullanılmasına izin veriyor. Müsabakalar farklı disiplinlerden gelen sporcuların dövüşmesine olanak tanıyor.

ABD merkezli MMA promosyon şirketi UFC, ilk mücadelesini 12 Kasım 1993'te düzenledi. Bu etkinlikte farklı disiplinleri temsil eden 8 dövüşçü vardı. Organizasyonun o zamanki sloganı "Kural Yok"tu. 
 


Amaç, karate, jiu-jitsu, boks, kickboks, güreş, sumo ve diğer dövüş sporları dahil dövüş sanatları disiplinlerinde en iyi sporcuların yer aldığı tek gecelik bir turnuva düzenleyerek "Nihai Dövüş Şampiyonunu" bulmaktı. Turnuvanın galibi şampiyon unvanını alıyordu.

Ocak 2001'de el değiştiren UFC, daha organize ve kurallı etkinlikler düzenlemeye başlayarak hem saygınlığını hem de popülerliğini artırdı. 

UFC sonraki yıllarda çeşitli MMA organizasyonlarını satın alarak hem dövüşçü yelpazesini hem de izleyici kitlesini genişletti ve MMA dünyasındaki yerini giderek sağlamlaştırdı. 

Bugün UFC bünyesinde dünyanın en iyi dövüşçülerini barındırıyor ve profesyonel MMA müsabakalarında bir numaralı organizasyon kabul ediliyor.

Kaç sıklet var? 

Bokstan tanıdık olduğumuz sıkletler UFC'de de var. Erkekler 8, kadınlarsa 4 farklı sıklette mücadele ediyor. Dövüşçüler maçtan bir önceki gün çıktıkları tartıda, dövüşecekleri sıkletin kilosunu tutturmak zorunda. 

Erkeklerin mücadele ettiği sıkletler şöyle:

Sineksıklet (Flyweight) - 56,7 kg

Horozsıklet (Bantamweight) – 61,2 kg

Tüysıklet (Featherweight) – 65,8 kg

Hafifsıklet (Lightweight) – 70,3 kg

Yarı ortasıklet (Welterweight) – 77,1 kg

Ortasıklet (Middleweight) – 83,9 kg

Hafif ağırsıklet (Light Heavyweight) – 93,0 kg

Ağırsıklet (Heavyweight) – 120,2 kg
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

UFC (@ufc)'in paylaştığı bir gönderi

UFC 308'de dövüşecek isimler tartıya çıktı

Kadınların dövüştüğü sıkletlerse şunlar:

Samansıklet (Strawweight) - 52,5 kg 

Sineksıklet (Flyweight) - 56,7 kg

Horozsıklet (Bantamweight) – 61,2 kg

Tüysıklet (Featherweight) – 65,8 kg

Maçlar kaç raunt?

UFC'de unvan maçları ve gecenin ana maçları 5, diğer maçlarsa 3 raunt üzerinden düzenleniyor. 5 dakika süren raundu kazanan dövüşçü 10, kaybeden 9 puan elde ediyor. Dövüşçüler raunt aralarında 1 dakika dinleniyor. 

Maçlar iki dövüşçüden birinin diğerini nakavt etmesiyle, pes ettirmesiyle, hakem kararıyla yenmesiyle veya berabere sonuçlanıyor.

"The Last Ottoman" İbo Aslan

1996'da Niğde'de doğan ve Avusturya'da büyüyen Aslan'ın MMA kariyerinde 13 galibiyeti ve 1 mağlubiyeti var. MMA kariyerine 20 yaşındayken Avusturya’daki yerel bir organizasyonda başladı ilk yenilgisini alana dek 8 maç üst üste kazandı.

Ağustos 2023'te Dana White's Contender Series'de aldığı galibiyetle UFC biletini kapan Aslan, bu organizasyonda çıktığı ilk maçta MMA kariyerinde yenildiği tek isim olan Anton Turkalj'i nakavt etmişti. 

UFC'nin CEO'su Dana White, bu hafta sonu gerçekleşecek maçları tanıttığı videoda İbo Aslan'dan övgüyle bahsetti.

Hafif ağırsıklet kategorisinde mücadele eden Aslan, 1.90 boyunda ve 93 kilo. Şimdiye kadarki galibiyetlerinin hepsini nakavt veya teknik nakavtla aldı. 

UFC 308 

Abu Dabi'de düzenlenecek UFC 308'de dev maçlar bizi bekliyor. Tüysıklet kemer maçında Max Holloway, Ilia Topuria'dan kemeri almaya çalışacak. MMA kariyerinde mağlubiyeti bulunmayan Topuria (15-0-0), bu maça UFC'deki 7 maçlık galibiyet serisiyle geliyor. Max Holloway (26-7-0) ise 2016'yla 2019 arasında sahip olduğu kemeri geri almak için mücadele edecek.

Gecenin diğer ana etkinliğinde ortasıklette Robert Whittaker, dönüşü uzun zamandır beklenen Khamzat Chimaev'le karşı karşıya geliyor. Whittaker (27-7-0), 22 Haziran'da Ikram Aliskerov'a karşı etkileyici bir galibiyet almıştı. Khamzat (13-0-0) ise UFC'deki son maçına Ekim 2023'te çıkmıştı. 


Dikkat çeken bir başka maçsa hafif ağırsıklette Magomed Ankalaev-Aleksandar Rakić mücadelesi. Ankalaev'in hedefi, bu maçı kazanıp Alex Pereria'ya karşı kemer maçı için en güçlü adaylardan biri haline gelmek. 

Adrenalin'i başka neler yükseltecek?

Formula 1, Meksika'da 

Bu sezon Amerika kıtasında arka arkaya düzenlenen üç yarışın ikincisi Meksika GP, pazar günü saat 23.00'te. F1'de sezonun bitmesine 4 yarış kala pilotlar ve takımlar şampiyonasında mücadele tüm hızıyla sürüyor. 
 

Mercedes'in Meksika GP paylaşımı.


Takımlar sıralamasında McLaren 544 puanla birinci. Sezonun büyük bölümünü önde götüren ancak son yarışlarda ikinci sıraya gerileyen Red Bull'un 504, onu takip eden ve ABD'de Leclerc ve Sainz'ın ilk iki sırada bitirmesiyle önemli puanlar toplayan Ferrari 496 puanda. 

Pilotlar sıralamasında Red Bull'un Hollandalı yıldızı Max Verstappen, uzun zamandır yarış kazanamamasına rağmen istikrarlı sonuçlar almasıyla liderliğini korumayı bildi ve 354 puana sahip.

Bu sezon üç yarış kazanan ve araç performansından dolayı şampiyonluk umutlarını diri tutan McLaren pilotu Lando Norris ise 297 puanla ikinci sırada. Bu ikiliyi 275 puanla Ferrari'nin Monakolu pilotu Charles Leclerc takip ediyor. 
 


Red Bull pilotu Meksikalı Sergio Perez, bu hafta sonu kendi memleketinde yarışacak. Formula 1 Meksika GP, beIN SPORTS'tan izlenebilir.

MotoGP'nin 18. yarışı Tayland'da

27 Ekim Pazar günü saat 11.00'de izlenebilecek MotoGP Tayland GP'de Ducati Lenovo Team'den Francesco Bagnaia, şampiyona lideri Jorge Martin'le geçen yarış açılan puan farkını kapatmaya çalışacak. 

Yarış, S Sport'tan izlenebilecek.
 


Tayland GP'de bugün antrenman seansları gerçekleştirildi.

Alp Disiplini'nde Dünya Kupası başlıyor 

FIS Alp Disiplini Dünya Kupası'nın ilk ayağı 26-27 Ekim'de Avusturya'daki Sölden'de gerçekleştirilecek. Erkekler ve kadınlarda büyük slalom mücadeleleri düzenlenecek. 

11.00 ve 14.00'te başlayacak müsabakalar Eurosport'tan izlenebilecek. 
 

 

FIA Motor Sporları Oyunları başladı

82 ülkeden 646 sporcunun 26 farklı disiplinde yarışacağı 2024 FIA Motorsporları Oyunları, 23-27 Ekim'de İspanya'nın Valencia kentinde düzenlenecek. 

Türk milli takımı oyunlara 16 disiplinde yarışacak 15 sporcu gönderdi. Bu yıl üçüncüsü düzenlenen Oyunlar, TRT'nin TV ve dijital platform kanallarında ekrana gelecek. 

 

 

Yararlanılan kaynaklar: UFC, ESPN, FIS, FIA

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU