Evcil hayvanları "mama parası" karşılığında çalıştırıyorlar

Çinliler kedi ve köpeklerini kafelere gönderiyor

Bu yılın sonuna kadar Çin'deki evcil hayvan sayısının bebek sayısını geçmesi bekleniyor (Jane Şue)

Çin'de "hayvan kafelerinin" sayıları hızla artarak binlerle ifade edilirken evcil hayvanlar da "mama parası" kazanmaya başladı. 

Jane Şue'nin 2 yaşındaki köpeği de eylülde işbaşı yapanlar arasında.

27 yaşındaki doktora öğrencisi, Çin'in güneydoğusundaki Fujian eyaletinin başkenti Fuzhou'daki bir köpek kafesinde işe başlayan Samoyed cinsi köpeğine OK adını vermiş. 

Hafta sonlarında sevgilisiyle gezdiği için yalnız kalan OK'in "farklı bir hayat" yaşamasını istediğinden onu "yarı zamanlı işe" başlattığını belirtiyor:

Çocuklarını okula gönderen ebeveynler gibi hissettim. OK'i kafeye göndermek herkesi mutlu ediyor. O da diğer köpeklerle oynayıp yalnızlığını gideriyor.

Jane Şue yazın çok sıcak olan evlerinden çıktıkları zaman OK için klimayı açık bıraktıklarını söylerken artık buna ihtiyaç duymadıklarını ve böylece para tasarrufu yaptıklarını da belirtiyor. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Hayvan kafesi işi Çin'de büyüyor. Ziyaretçiler genelde 30'la 60 yuan (145-290 Türk lirası) arasında değişen giriş ücretlerini vererek dükkanda dolaşan hayvanları seviyor. 

Giriş parası istemeyen bazı mekanlarda yalnızca bir kahve siparişi vermek de yeterli oluyor. 

Türkçe'de "atıştırmalık parası" anlamına gelen Zhengmaotiaoqian kelimesi de artık Asya devinde daha çok kullanılıyor. 

Jane Şue gibi pek çok kişi de evcil hayvanlarını kafelere gönderiyor. Bazıları insanlar gibi sabah işe gidip akşam evlerine dönüyor. 

Çin'de Instagram'ın muadili olarak kullanılan sosyal medya platformu ​​Xiaohongshu'da son aylarda pek çok kafe, iş ilanı yayımladı. 

Bir işletme sahibi, viral olan paylaşımında "Kedi kafesinde çalışma karşılığında ne maaş veriliyor?" yazarak kendi cevapladı. 

Adı "koca kafalı" anlamına gelen Datou'nun "vergiler düşüldükten sonra" 5 tane kedi maması konservesi aldığı belirtildi. 

Bir başka ilandaysa "Sağlıklı ve iyi huylu kediler arıyoruz. Her gün atıştırmalık veriyoruz ve sahibinin arkadaşlarına da yüzde 30 indirim yapıyoruz" dendi. 

Benzer bir ilana başvuran Jane Şue, işe alım sürecini anlattı:

Kafenin sahibi bir saat boyunca OK'i izleyip müşteriler ve diğer 4 köpekle iyi anlaşıp anlaşmadığına baktı. OK'im artık kafenin yıldızı.

kedi

Sahibine göre, Zhang Bu’er yemek karşılığında çalışmaya gönüllü olan, iyi bir işçi (Xin Xin)


Diğer yandan herkes bu kadar şanslı değil. 33 yaşındaki ilkokul öğretmeni Xin Xin, 2 yaşındaki kedisi Zhang Bu’er'e iş bulamamış.

Adı "Aptal değil" anlamına gelen Zhang Bu’er'in CV'si 8 Eylül'de ​​Xiaohongshu'ya konsa da koca Pekin'de ona iş veren çıkmamış. 

CV'ye "İlgi meraklısıdır ve gırlamakta iyidir. Tanrı onu kedi kafesinde çalışsın diye yaratmış" yazan Xin Xin, deneyimini şöyle anlatıyor:

Kafe sahipleri bana ulaşır sanıyordum ama olmadı. Kedimin CV'sini onlara göndermek gerekiyor gibi. Eşim ve ben artık onun çalışan bir kedi olmasını istiyoruz. Kendi mamasını kazansın. Gün içinde çok sıkıldığını düşünüyorum. İşte biraz enerji harcar.

Çin'in ilk kedi kafesi, güneydeki Guangzhou kentinde 2011'de açılmıştı. 2023 itibarıyla ülkedeki kedi kafelerinin sayısı 4 bini aşmıştı. 

 

Independent Türkçe, CNN, China.org.cn

DAHA FAZLA HABER OKU