Verilere göre Kennedy Jr.'ın destek açıklaması, Taylor Swift'ten daha etkili oldu

Kıdemli seçim tahmincisi Nate Silver, Robert F. Kennedy Jr.'ın desteğini, seçim yarışındaki destek açıklamalarından halihazırda "en önemlisi" diye niteledi

Robert F. Kennedy Jr., Trump'a desteğini açıkladıktan sonra 27 Eylül'de Trump'ın seçim kampanyası durağı Michigan'da konuşuyor (Reuters) 

Taylor Swift'in Kamala Harris'in başkan adaylığına desteği, dünyanın dikkatini çekse de önemli bir anket yorumcusuna göre Robert F. Kennedy Jr.'ın Donald Trump'ın yanında yer alması, aslında 2024 seçimlerinin sonucuna daha fazla etki edecek.

Veri bazlı haber kaynağı FiveThirtyEight'in kurucusu ve eski genel yayın yönetmeni Nate Silver, Risky Business isimli podcast'inde R.F.K. Jr.'ın desteğini, halihazırda "en önemli" destek diye niteledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Silver perşembe günü, eş sunucusu Maria Konnikova'ya "Şimdiye dek en önemli destek muhtemelen R.F.K. Jr'ın Trump'ın tarafında olduğunu açıklamasıydı" dedi.

Bağımsız başkan adayı 23 Ağustos'ta "seçimde zafere giden gerçekçi bir yolu" olmadığını fark ettiği için kampanyasını sonlandırdığını ve Trump'a destek vereceğini açıklamıştı.

Üçüncü parti adayı, o ana dek ulusal anketlerde yaklaşık yüzde 3,3 oranında destek alıyordu. O günden bu yana Kennedy Jr., özellikle de salıncak eyaletlerde Trump'ın oylarını bölmemek için telaşla ismini oy pusulasından sildirmeye çabalıyor.

Barack Obama 2008'de John McCain'i yendiğinde 50 eyaletten 49'unun sonucunu doğru tahmin eden Silver, R.F.K. Jr.'ın hamlesinin Harris'in anket sonuçlarındaki küçük düşüşle eş zamanlı olduğunu söyledi.

Anket yorumcusu "O seçmenler kaybedildi. Bunun epey önemi olabilir" dedikten sonra "epey" derken yaklaşık yarım puanı kastettiğini açıkladı.

R.F.K. Jr.'ın Trump'a destek açıklamasından haftalar ve Harris'le Trump'ın başkanlık münazarasındaki atışmalarından yalnızca dakikalar sonra Swift, "Çocuksuz Kedili Kadın" diye imzaladığı bir Instagram gönderisiyle Harris'in seçim kampanyasına desteğini açıklamıştı. Bu, Ohio Senatörü J.D. Vance'e ve yeniden gündeme gelen cinsiyetçi yorumlarına bir dokundurmaydı.

Silver, Swift'in paylaştığı seçmen kayıt sitesi vote.gov bağlantısına 400 binden fazla seçmenin tıklamasına rağmen şarkıcının desteğinin kayda değer bir değişiklik yaratmadığını söyledi.

Dünyanın en büyük pop yıldızı seni desteklediğini açıklıyor ve anketlerde neredeyse hiç fark görmüyorsun.

Silver "Swift'in daha önce 2020 seçimlerinde Biden'ı desteklemesi sürpriz unsurunu ortadan kaldırmış olabilir" diye ekledi. İstatistiklerden uzak duran ve anketleri inkar eden uzmanlarla siyasetçileri hedef almasıyla ünlenen Silver "Bence insanlar zaten onun Harris'in yanında olduğunu düşünüyordu" dedi.

Ulusal anketlerin son ortalamasında, Harris'in an itibarıyla Trump'a karşı 2,8 puanlık bir üstünlüğü var.

CBS'in yaptığı flaş seçmen anketi Vance'i küçük bir farkla galip gösterse de salı akşamı gerçekleşen başkan yardımcısı münazarasının bile seçim sonuçlarına pek etki edeceği düşünülmüyor. CNN'in yaptığı başka bir anlık ankette, münazarayı izleyen seçmenlerin yalnızca yüzde 1'i, kasım seçimlerine dair kararının değiştiğini bildirmişti.


*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: İdil Barım

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU