Zelenski planı için uluslararası destek istiyor ancak Kremlin reddediyor

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Birleşmiş Milletler'deki "Gelecek Zirvesi"nde konuştu / Fotoğraf: AP

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski dün New York'ta Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nun 79. yıllık oturumuna katılan dünya liderlerini, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin üzerinden iki yıldan fazla bir süre geçtikten sonra, Güvenlik Konseyi'ne Rusya'ya “barışı dayatması” için yaptığı benzer bir çağrının ardından, barış planını desteklemeye çağırdı. Zelenski dün yaptığı açıklamada, “Barış arayışına yönelik her türlü paralel ya da alternatif girişim, aslında savaşı sona erdirmek yerine bir çıkış yolu bulma çabasıdır (...) Dünyayı bölmeyin, birleşik bir ulus olun, bu bize barışı getirecektir” dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kremlin, Zelenski'nin “Moskova'yı barışa zorlama planı” olarak tanımladığı bu çağrısına derhal sert bir yanıt verdi ve Kiev'in bu yöndeki adımlarını “kaçınılmaz sonuçlarla” tehdit etti.

Konuyla ilgili olarak Moskova dün ABD yönetiminin Rusya ile stratejik güvenlik ve saldırı silahlarının azaltılması konularında müzakereleri ilerletmeye hazır olduğu yönündeki açıklamalarına yanıt verdi. Rusya Devlet Başkanlığı Sözcüsü Dmitry Peskov, “stratejik güvenlik alanında bir anlaşmaya ihtiyaç olduğunu ve müzakerelerin bir an önce başlaması gerektiğini” belirterek, Moskova'nın ABD'den bu düzeyde bir adım beklediğini ifade etti.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU