Arakçi: Sınırların yeniden çizilmesi İran için kırmızı çizgidir

Arakçi ve Devrim Muhafızları'nın dış kolu Kudüs Gücü Komutanı İsmail Kaani / Fotoğraf: İran Dışişleri Bakanlığı

İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi, Moskova'nın Güney Kafkasya'da bir “Zangezor koridoru ‘nu onaylamasını protesto etmek için Tahran'ın Rus büyükelçisini çağırmasının ardından, sınırların yeniden çizilmesinin Tahran için bir ’kırmızı çizgi” olduğunu söyledi.

Resmi ajansların aktardığına göre Arakçi, “Bölgesel barış, güvenlik ve istikrar sadece bir öncelik değil, İran'ın ulusal güvenliğinin temel direklerinden biridir” dedi.

Arakçi yaptığı açıklamada, “Komşularımızın toprak bütünlüğüne yönelik herhangi bir tehdit ya da ister kuzeyde, ister güneyde, ister doğuda ya da batıda olsun sınırların yeniden çizilmesi kesinlikle kabul edilemez ve İran için kırmızı çizgidir” ifadelerini kullandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Rusya'nın Tahran Büyükelçisi Aleksey Dedov, İran'ın Kafkasya bölgesindeki jeopolitik değişikliklere karşı olduğuna dair güvence aldı.

Dışişleri Bakan Yardımcısı ve Avrasya Daire Başkanı Mücteba Demircilu, Tahran'da Rus Büyükelçi ile yaptığı görüşmede Kafkasya bölgesinde kalıcı barışın sağlanması ve bölgesel iş birliğinin teminatı olan ulusal egemenliğe, toprak bütünlüğüne ve ülkeler arasındaki karşılıklı çıkarlara saygı gösterilmesi gerektiğini vurguladı.

Şarku’l Avsat’ın resmi IRNA haber ajansından aktardığına göre iki diplomat, Kafkasya'da devam eden olaylar hakkında görüş alışverişinde bulunarak, ulusal egemenliğe, toprak bütünlüğüne ve devletlerin ortak çıkarlarına saygı gösterilmesine atıfta bulundular ve bunun, sürdürülebilir barış ve bölgesel iş birliğinin garantörü olduğunu belirttiler.

İran'ın protestosu, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un Azerbaycan ve Ermenistan arasındaki ateşkes anlaşmasının hükümlerinin, özellikle de Azerbaycan topraklarını izole edilmiş Azerbaycan eyaleti Nahçıvan'a bağlayan “Zangezur koridorunun” açılmasıyla ilgili bölümünün etkinleştirilmesi çağrısında bulunan açıklamalarına karşılık geldi.

İranlı siyasetçi ve eski Milletvekili Ali Mutahari, Mesud Pezeşkiyan başkanlığındaki yeni hükümeti Zangezur koridorunun açılması konusunda hassas davranmaya çağırarak, “Rusya hiçbir zaman İran'ın çıkarlarını düşünmedi, özellikle de bugün Ukrayna meselesiyle meşgul. Bu koridor, İran ve Ermenistan üzerinden Avrupa'ya giden yolu kapatacak” ifadelerini kullandı.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU