Putin 2011'den sonra ilk kez Çeçenistan'ı ziyaret etti

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 2004 Beslan okul kuşatması kurbanlarının gömüldüğü Melekler Şehri mezarlığına çiçek bıraktı. (AP)

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin dün akşam (Salı), müttefiki Ramzan Kadirov tarafından yönetilen Kafkasya bölgesindeki Rus cumhuriyeti Çeçenistan'a geldi. Bu, Kremlin liderinin 2011'den bu yana gerçekleştirdiği ilk ziyaret oldu.

Şarku’l Avsat’ın AFP'den aktardığına göre Kadirov Telegram üzerinden yaptığı paylaşımda, “Rusya Devlet Başkanı Vladimir Vladimirovich Putin Çeçen Cumhuriyeti'ne geldi. Bu ziyaret kapsamında kapsamlı bir program planlanmaktadır” dedi.

Rus televizyonu, helikopterden inen ve pistte Kadirov ve üst düzey yardımcıları tarafından karşılanan Putin'in gelişinin görüntülerini yayınladı.

Kadirov gazetecilere “İnsanlar mutlu olacak. Başkanın cumhuriyete gelmesinden dolayı çok mutlu olacaklar. Bizim için bu motive edici, enerji verici bir şey” ifadelerini kullandı.

Çeçen lidere göre Putin ziyaretine, 2004 yılında aşırılık yanlısı isyancılar tarafından öldürülene kadar Çeçen Cumhuriyeti'nin lideri olan babası Ahmad Kadırov'un mezarını ziyaret ederek başladı.

Putin'in Çeçenistan'a gelişi, salı sabahı Kafkasya bölgesinde yer alan Kuzey Osetya cumhuriyetindeki Beslan'a yaptığı ziyaretin ardından gerçekleşti.

Putin Beslan'da, 300'den fazla kişinin ölümüyle sonuçlanan bir operasyonda, Çeçen radikal militanlar tarafından rehin alınan bir okulun bulunduğu yeri ziyaret etti.

Çeçenistan, 1990'larda ve 2000'lerin başında giderek radikalleşerek bölgeye yayılan ve 2015'te DEAŞ'a biat eden ayrılıkçı bir isyan sırasında Rus federal güçleri ile iki kanlı çatışmaya sahne oldu.

Rusya'ya bağlı Çeçenistan Cumhuriyeti 2007 yılından bu yana, güçleri sık sık insan hakları ihlalleriyle suçlanan Ramzan Kadirov tarafından yönetiliyor.

Putin'in ziyareti, Ukrayna güçlerinin 6 Ağustos'tan beri Rusya sınırındaki Kursk bölgesinde saldırıya geçerek düzinelerce köy ve kasabayı ele geçirdiği bir zamanda gerçekleşti.

Çeçen kuvvetleri Ukrayna'nın saldırısına karşı koymak üzere Kursk'ta konuşlandı.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU