NASA, haftalardır uzayda kalan astronotların Dünya'ya Şubat 2025'te dönme ihtimali olduğunu açıkladı.
Haziran başında Boeing'in Starliner aracıyla Uluslararası Uzay İstasyonu'na (UUİ) giden iki astronot teknik arızalardan dolayı yeryüzüne geri dönemiyor.
İlk başta 8 gün sürmesi gereken bu görevin uzaması endişelere yol açsa da NASA, astronotların mahsur kalmadığını öne sürmüştü.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
ABD Uzay Ajansı yetkilileri 7 Ağustos Çarşamba günü, Butch Wilmore ve Suni Williams adlı iki astronotu SpaceX'in Crew Dragon aracıyla getirmeyi düşündüklerini açıkladı.
Henüz net bir karar verilmedi ve astronotlar nihayetinde Starliner kapsülüyle de geri dönebilir. Ancak bunun için aracın güvenli olduğundan emin olunması gerekirken, durum pek umut verici görünmüyor.
NASA'nın Ticari Mürettebat Programı toplantısında bazı yetkililer, astronotların Boeing aracıyla getirilmemesi gerektiğini belirtti.
Toplantının ardından dün yapılan basın açıklamasında Ticari Mürettebat Programı Başkanı Steve Stich görüş birliği sağlanmadığını söyledi:
Pek çok kişinin endişelerini dinledik ve net bir karar almadık.
NASA genellikle 6 ayda bir UUİ'ye 4 kişilik bir uzay aracı göndererek istasyondaki mürettebatı yeniliyor. Sıradaki değişimde Elon Musk'ın şirketinin, 4 yerine iki astronotla UUİ'ye gitmesi ve 6 ay sonra döndüğünde Wilmore ve Williams'ı getirmesi planlanıyor.
Crew Dragon'ın 18 Ağustos'ta fırlatılması planlanıyordu. Fakat NASA'nın UUİ'deki astronotlarla ilgili bir karar vermesi için uçuş ertelendi ve 24 Eylül'den önce gerçekleşmesi beklenmiyor. Bu durumda iki astronot, şubat civarı Dünya'ya dönebilecek.
5 Haziran'da UUİ'ye giden astronotlar, Starliner'ın motorlarındaki tahrik sisteminin düzgün çalışmaması nedeniyle geri gelemiyor.
Butch Wilmore ve Suni Williams, Starliner kapsülüyle uzaya çıkan ilk astronotlar (NASA)
Park ettiği yerden ayrılamayan araç, UUİ'de kalabileceği 90 günün 63'ünü geride bıraktı. Ayrıca Starliner kapsülü, Crew Dragon'ın yeni astronotları getirdiğinde park etmesi gereken yerde duruyor.
Temmuz sonunda yerde yapılan testlerde, Starliner'ın iticilerinin aşırı ısınmasının teflon contaların bükülmesine ve yakıtı içeren tüplerin bükülmesine yol açtığı ortaya çıktı. Yakıtın iletilememesi de motorların itiş gücünü zayıflatıyor.
Stich, Crew Dragon seçeneğini değerlendirme nedenlerini açıklarken şu ifadeleri kullandı:
Bu durum, rahatsızlık seviyesini artırdı ve yaşananların fiziği hakkında tam bir anlayışa sahip olmadığımızı söyleyebilirim.
Stich daha önce astronotları Boeing'in aracıyla getirmenin birincil seçenek olduğunu söylemişti.
Astronotların Crew Dragon'la getirilmesinin, yıllardır SpaceX'le yarışan Boeing'e büyük bir darbe vurması bekleniyor.
Geliştirilme sürecinde yönetim sorunları ve çok sayıda mühendislik problemi nedeniyle engellerle karşılaşan Starliner, 2016'dan bu yana Boeing'e 1,6 milyar dolara mal oldu.
NASA, astronotları SpeceX'le getirmeye karar verse bile Boeing'in kapsülü park ettiği yerden alması gerekiyor.
Boeing sözcüsü çarşamba günü yaptığı açıklamada "Starliner'ın kabiliyetine ve uçuş amacına hâlâ inanıyoruz" diyerek ekledi:
NASA görevi değiştirmeye karar verirse, Starliner'ın mürettebatsız bir şekilde geri dönüşünü ayarlamak üzere gerekli adımları atacağız.
ABD Uzay Ajansı, iki astronota düzenli sevkiyat yapmaya devam ediyor. Salı günü SpaceX'in bir aracı, Wilmore ve Williams'a yiyecek ve kıyafet götürmüştü.
Independent Türkçe, Reuters, Guardian, New York Times
Derleyen: Büşra Ağaç