İsrail'in "Demir Kubbesi" Hizbullah füzelerini önlüyor mu?

Demir Kubbe sistemi güney Lübnan'dan fırlatılan füzeleri engelliyor (AFP)

Hizbullah, İsrail'in Lübnan'ın güneyindeki bir kasabaya düzenlediği baskına "yanıt olarak" dün (Perşembe), İsrail'in kuzeyine roket yağdırdığını ve bu hafta başında üst düzey bir komutanının öldürülmesinden bu yana ilk saldırısını gerçekleştirdiğini açıkladı.

Şarku’l Avsat’ın AFP’den aktardığı açıklamada İran destekli Hizbullah, " Matzuva yerleşim birimine düzinelerce Katyuşa roketi attığını" duyurdu. Hizbullah açıklamasında, saldırının "Gazze Şeridi'ndeki kararlı Filistin halkını desteklemek (...) ve İsrail'in Şamaa kasabasına saldırarak çok sayıda sivili şehit etmesine misilleme olarak gerçekleştirildiği” belirtildi.

İsrail ordusu dün , Hizbullah'ın üst düzey askeri komutanı Fuad Şükür'ün bu hafta öldürülmesinin ardından Lübnan Hizbullah'ının olası misilleme saldırılarına karşı alarm seviyesini arttığı bir ortamda kuzey İsrail'de sirenlerin çaldığını duyurdu.

İsrail medyası Demir Kubbe hava savunma sisteminin Batı Celile bölgesi üzerinde önleme yaptığını bildirdi.

Times of Israel'e göre roket saldırısı, Hizbullah'ın en üst düzey askeri komutanının İsrail'in Beyrut'a düzenlediği hava saldırısında öldürülmesinden bu yana geçen 48 saat içinde Hizbullah'ın gerçekleştirdiği ilk saldırı oldu.

Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah dün yaptığı açıklamada, Hizbullah'ın Güney Lübnan'daki operasyonlarından sorumlu Fuad Şükür'e suikast düzenleyen İsrail'in "mutlaka gelecek olan yanıtı" beklemesi gerektiğini söyledi.

Nasrallah ayrıca Filistinli Hamas hareketinin siyasi büro başkanı İsmail Heniyye'nin Tahran'da öldürülmesi ve bunun İsrail tarafından üstlenilmesi hakkında da konuştu.

İsrail ordusu salı akşamı, Beyrut'un güney banliyölerinden Hara Tehreyk bölgesinde bir evi hedef aldı ve Hizbullah'ın "üst düzey cihatçı komutan" olarak tanımladığı Fuad Şükür'ü öldürdü.

İsrail, güney banliyölerine düzenlenen baskından saatler sonra İran'ın yeni cumhurbaşkanının yemin törenine katılan İsmail Heniyye'nin Tahran'daki konutuna düzenlediği saldırıda Heniyye'ye suikast düzenlemekle suçlandı.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU