Rus medyasında ve Rusça yayınlarda Haniye suikastı: Ortadoğu’nun tamamında gerilim artacak

Hamas lideri İsmail Haniye’nin Tahran’da öldürülmesini Rus ve batı medyasının Rusça yayın servisleri nasıl gördü?

Fotoğraf: AA

Kommersant

“Füze yatak odasına uçtu”

“Hamas’ın bu kadar üst düzeydeki bir yöneticisinin katledilmesi haliyle bölgedeki gerilimi ciddi biçimde yükselteceği endişesini doğurdu.

"İsmail Haniye’nin katledilmesi bölgede gerilimin yükselişini yeni bir aşamaya taşıyacak ve İsrailli rehinelerin salıverilmesine ilişkin görüşmeleri geçici olarak durduracaktır. İsrail’den sadece Hamas değil aynı zamanda Lübnan Hizbullah’ı ve Yemen Husileri de dahil olmak üzere bölgedeki müttefikleri de intikam alacak. Haniye’nin katli birçok İranlının öfkesine neden oldu, onun için İsrail ile çatışmaya girmek istememesine rağmen İran mutlaka herhangi bir biçimde yanıt verme yükümlülüğü hissedecektir.”

(Nataliya Portyakova ve Elnar Baynazarov’un yazısından.)

https://www.kommersant.ru/doc/6864793?from=glavnoe_1

Tass

Kremlin sözcüsü Dmitri Peskov’un açıklaması:

“Rusya, Haniye ‘nin ölümüyle sonuçlanan İsrail saldırısını kesin bir dille kınıyor”

“Bu tür hareketler bölgeye barış gelmesine için yapılan girişimlere karşı yönelmiştir ve zaten gerilimli durumu ciddi biçimde istikrarsızlaştırabilir.”

https://tass.ru/politika/21495877

İzvestiya

​“HAMAS liderinin katledilmesinden sonra Ortadoğu’daki çatışma daha sert bir aşamaya evrilme riski taşıyor”

“İsmail Haniye, Hamas’ın siyasi lideriydi. Onun katli hareketin zayıflamasına neden olmayacaktır, Filistinliler için bu kayıp askeri imkanlardan daha ziyade imajı etkileyen sembolik bir kayıptır. Ancak Haniye’nin ölümü gerilimi tetikleyecektir. Filistin-İsrail sorununun ortaya çıkmasından bu yana Tel Aviv birkaç lideri katletmiştir ancak ondan sonra her defasında Hamas’ın saldırısı gelmiştir.”

“İsrail defalarca Filistin’le anlaşmaya varmak istemediğini ve Hamas’ı kendinin saydığı topraklardan tamamen sıkıştırıp çıkarmak için askeri hareketleri zaferle sonuçlanana kadar sürdürmeye hazırlandığını göstermiştir. Bu anlamda gerilimin yükselmesi Tel Aviv’in işine yarıyor. Ve Hamas adına görüşmeler sürecini yürüten bir liderin katli Yahudi devletinin tavizler vermeyeceğinin daha bir işaretidir.”

https://iz.ru/1735835/2024-07-31/konflikt-na-blizhnem-vostoke-riskuet-pereiti-v-ostruiu-fazu-posle-ubiistva-lidera-khamas-i-vot

BBC Rusça yayınlar servisi

“Hamas’ın siyasi lideri Tahran’da katledildi. Arap ülkeleri, İran ve Rusya öfke kustu”

“Hamas’ın Gazze ‘deki diğer üst düzey görevlilerinden biri BBC muhabiri Rushdi Abulauf’a şunları söyledi: Hamas bir düşüncedir, Hamas bir ideolojidir. Ve liderinin katledilmesi Hamas’ı değiştirmeyecek, teslim olma veya yeni tavizler verme zorunda bırakmayacak.”

“BBC’nin Ortadoğu’daki muhabiri Yoland Knell’in ifade ettiğine göre Hamas temsilcileri artık Haniye’ye düzenlenen saldırının bölgedeki gerilimin yükselmesi anlamını taşıdığını “yanıtsız kalmayacağını” söyledi.”

“Bunun Gazze’deki savaşın gidişatını nasıl etkileyeceği belli değil ancak, İsmail Haniye yeni bir ateşkes ve esirlerin salıverilmesi görüşmelerini koordine ediyordu. Sert retoriğine rağmen yorumcular kendisini Gazze’de bulunan Muhammed Deyf ve Yanya Sinvar ile kıyaslarken, genelde pragmatik bir insan olarak nitelendiriyorlardı.”

“İşin ilginç yanı kendi örgütünün askeri kanadının temsilcileri gibi yeraltına saklanmış bir lider değildi. Onu İsraillilerin katletmesi üzerinde dursak -bunu onların dışında kim yapabilirdi ki- muhtemelen geçmişte de fırsatlarının olmasına rağmen bunu neden şimdi yaptılar?

“İsrail’in onu Katar’da katletmesi siyasi açıdan kabul edilemez bir durum olurdu. İran’da ortadan kaldırılmak suretiyle İsrail elinin ne kadar uzaklara ulaşabileceğini ve hasımlarının hiçbir tanesinin güvenlik içinde olmadığını göstermek istemiştir.”

“Haniye yoğun biçimde Gazze ile İsrail arasındaki ateşkes süreci ve esirlerin salıverilmesiyle uğraşıyordu. Ve muhtemelen (bu ölüm) o süreçleri hafifletmeyecek.”

https://www.bbc.com/russian/articles/ce58l0gvk1ro

Radio Free Europe/Radio Liberty

“Katil mi, kahraman mı, isyancı mı, aile reisi mi?”

“Artık geniş çaplı bölgesel çatışma rizikosu ortaya çıktı: Gazze Şeridi’nde İsrail’in Hamas’a karşı yürüttüğü savaş ve Lübnan-İsrail sınırında İsrail’in Hizbullah ile çatışması aynı çatı altına toplanabilir. İsrail’in sergilediği acımasızca isabeti ve kararlı bir saldırının ilk şokunu atlatıp kendine geldikten sonra Hamas, Hizbullah ve İran çok güçlü tepki verecekler. Onlar nasıl ve hangi düzeyde yanıt verilmesi gerektiğini düşünecekler. Ve bu durum sadece İsrail’in çevresinde değil aynı zamanda Ortadoğu’nun tamamında gerilimin artacağını ifade ediyor.”

https://www.svoboda.org/a/ubiyca-geroy-myatezhnik-semyanin-kuda-privel-sektor-gaza-ismail-haniyeh/33057875.html

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU