Hamas kaynakları Şarku'l Avsat'a konuştu: Han Yunus'taki operasyon Rafi Selame'nin ölümüne yol açtı

Şarku’l Avsat'a konuşan kaynaklar, Selame'nin cesedinin saldırı mahallinden çıkarıldığını ve hemen defnedildiğini söyledi.

İsrail'in dün (cumartesi) Han Yunus'a düzenlediği saldırının gerçekleştiği yerde enkaz altında kalan kurbanlar aranıyor / Fotoğraf: AP

Hamas hareketinden bilgi sahibi kaynaklar dün (cumartesi) akşam, hareketin askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları'na bağlı Han Yunus Tugayı Komutanı Rafi Selame'nin kentte meydana gelen saldırıda öldürüldüğünü doğruladı.

Şarku’l Avsat'a konuşan kaynaklar, Selame'nin cesedinin saldırı mahallinden çıkarıldığını ve hemen defnedildiğini söyledi.

Kaynaklar, sivil savunma ekiplerinin arama çalışmalarını tamamlayamaması nedeniyle diğer kurbanların cesetlerinin aranmasına gün batımında son verildiğini ve arama çalışmalarına pazar sabahı (bugün) yeniden başlanacağını belirtti.

Selame, Merkez Bölge Tugayı Komutanı Eymen Nevfel ve Kuzey Tugayı Komutanı Ahmed el-Gandur'un öldürülmesinin ardından tasfiye edilen üçüncü el-Kassam Tugayları komutanı oldu.

Selame, İsrail'in Han Yunus'taki saldırının hedefi olduğunu söylediği el-Kassam Tugayları lideri Muhammed ed-Dayf'a yakın isimlerden biri olarak görülüyordu.

Şarku’l Avsat'a açıklamalarda bulunan kaynaklar, ed-Dayf'ın hedef alınan bölgede olup olmadığını doğrulamadı ya da yalanlamadı. İsrail ordusunun birkaç ay önce, mevcut savaş sırasında İsrail güçleri tarafından basılan bir el-Kassam Tugayları askeri bölgesinde bulunan bir videodan Muhammed ed-Dayf'ın bir fotoğrafını sızdırmasının ardından Selame, ed-Dayf ile yakın zamanda çekilen ilk fotoğrafında göründü.

Söz konusu fotoğraf, Selame, ed-Dayf ve diğer Kassam liderlerinin küçük bir tarım arazisinde çay içip sohbet ettikleri 2018 yılına ait.

El-Kassam Tugayları'nın önde gelen isimlerinden biri olan Selame, son olarak 2021'deki Kudüs'ün Kılıcı operasyonunda, Kassam liderlerinden Muhammed es-Sinvar ile birlikte bir tünelde vurulduktan sonra karnından yaralanmış ve daha sonra birçok suikast girişiminin hedefi olmuştu.

Han Yunus’ta yaşayan Selame, kamp sakinleri olan Muhammed ve Yahya es-Sinvar'ın yanı sıra Muhammed ed-Dayf'ın yakın arkadaşlarından biri olarak kabul ediliyor.

Selame, 2006 yılında İsrailli asker Gilad Şalit'in yakalanmasından sorumluydu ve 2011 yılında bir anlaşma ile serbest bırakılmadan önce beş yıl boyunca onun korunması ve güvenliğini üstlendi. İsrail onu yüzlerce İsraillinin öldürüldüğü, yaralandığı ve esir alındığı 7 Ekim saldırısının ana planlayıcılarından biri olmakla suçluyor.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu dün akşam düzenlediği basın toplantısında, “Han Yunus'taki operasyon Muhammed ed-Dayf ve Rafi Selame'yi hedef aldı, akıbetleri ise bilinmiyor” ifadesini kullandı.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU