Şam'dan normalleşme çağrısına yanıt: İlişkilerin normale dönmesi 2011 öncesi duruma dönülmesine bağlı

"Her türlü girişim net temeller üzerine inşa edilmeli"

Fotoğraf: AA

Suriye Dışişleri Bakanlığı bugün Türkiye'yle ilişkilere yönelik bir açıklama yayımladı.

Açıklamada, iki ülke arasındaki ilişkilerin normale dönmesi için 2011 öncesi duruma dönülmesi gerektiği vurgulandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Şam yönetiminin açıklamasında, "Suriye'yle Türkiye arasındaki ilişkilere ilişkin açıklamaların devam ettiği bir dönemde Suriye Arap Cumhuriyeti, halklar ve Suriye'ye zarar veren hükümetlerin politika ve uygulamaları arasında net bir ayrım yapma konusunda her zaman istekli oldu. Suriye, ülkelerin çıkarlarının çatışma ya da düşmanlık üzerine değil, aralarındaki sağlam ilişkiler üzerine kurulu olduğuna inanmaya devam ediyor" dendi.

Açıklamanın devamında şu ifadeler yer aldı:

Bundan hareketle  Suriye, diğer ülkelerle ilişkilerini geliştirmek için ortaya konan çeşitli girişimlere olumlu yaklaşmaya isteklidir. 

Bu bağlamda Suriye, Suriye-Türkiye ilişkilerini düzeltmeye yönelik girişimleri ele almış;  mevcut gerçeklere dayanan, iki ülke arasındaki ilişkiyi yöneten belirli ilkeler üzerine inşa edilen, temeli egemenlik, bağımsızlık, toprak bütünlüğüne saygı ve her şeyle yüzleşmek olan, amaca yönelik bir yol olduğuna inanmaktadır. 

Suriye Arap Cumhuriyeti, iki ülke arasındaki ilişkilerin normal seyrine dönmesiyle arzulanan sonuçlara ulaşılabilmesi için bu yöndeki her türlü girişimin net temeller üzerine inşa edilmesi gerektiğini ve bu temellerin başında da Suriye topraklarında yasadışı olarak bulunan güçlerin geri çekilmesi ve sadece Suriye'nin değil Türkiye'nin de güvenliğini tehdit eden terörist gruplarla mücadelenin geldiğini teyit eder.

Suriye Arap Cumhuriyeti, Suriye-Türkiye ilişkilerinin düzeltilmesi için samimi çaba sarf eden kardeş ve dost ülkelere teşekkür ve takdirlerini ifade ederken, iki ülke arasındaki ilişkilerin normale dönmesinin, iki ülkenin güvenlik, emniyet ve istikrarının temeli olan 2011 öncesi duruma dönülmesine bağlı olduğunu teyit eder.

Erdoğan, Bakan Fidan'ı görevlendirdi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, son haftalarda Şam yönetimiyle ilişkilerin normalleşmesine yönelik çağrılar da bulunmuştu. Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'a Türkiye'de veya üçüncü bir ülkede görüşme çağrısı yapan Erdoğan, son olarak bu konuyla ilgili görevi Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'a verdiğini söylemiş ve Fidan'ın muhattaplarıyla bir yol haritası hazırlayacağını vurgulamıştı.

ABD dönüşü uçakta gazetecilerin sorularını yanıtlayan Erdoğan, Suriye'yle ilgili şu ifadeleri kullanmıştı:

Biz Suriye’de adil bir barışın mümkün olduğunu düşünüyoruz. Suriye’de inşa edilecek hakkaniyetli bir barış, en çok bize fayda sağlayacak. Şu ana kadar bu süreç olumlu istikamette gelişti. Temenni ediyorum ki yakın bir zamanda somut adımları da atarız. Suriye’nin bir ve bütün olarak yeni bir gelecek inşa etmesi için oluşacak iklimden kimsenin rahatsızlık duymaması temel beklentimizdir. Bu süreci terör örgütleri zehirlemek için elinden geleni yapacaklardır. Provokasyonlar tertipleyip oyunlar kuracaklardır. Tüm bunların farkındayız ve hazırlıklıyız. Biz Suriye’de barış istiyoruz ve barışın yanında olan herkesi de bu tarihi çağrımıza desteğe bekliyoruz.

 

Independent Türkçe, Sana

DAHA FAZLA HABER OKU