Japonya, demiryollarında Wall-E'yi işe aldı

12 metrelik robot bakım ve onarımdan sorumlu

Robotun baş kısmı 2008 yapımı 3D animasyon filmi Wall-E'nin baş karakterine benzerliğiyle de dikkat çekiyor (Batı Japonya Demiryolları)

Japonya'da demiryollarındaki altyapı çalışmalarında kullanılması için devasa bir robot geliştirildi.

1980'lerin bilimkurgu filmlerinden fırlamışa benzeyen 12 metrelik robot, Batı Japonya Demiryolları şirketi tarafından kullanılacak.

Alt gövdesi kamyona sabitlenen robot, uzun kolları sayesinde raylarda erişilmesi zor noktalardaki bakım ve onarım çalışmalarını yapabiliyor.

Kamyondaki operatör, robota göz olarak yerleştirilen kameralar sayesinde 40 kilo ağırlığındaki devasa makineyi kontrol edebilecek. Operatör, bunun için özel olarak tasarlanan bir VR gözlük takacak.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Mekanik elleri sayeinde cihaz boya kovası ve fırçasının yanı sıra testere ve benzeri kesici aletler de kullanabiliyor.

Batı Japonya Demiryolları'nın yöneticisi Kazuaki Hasegawa, robotun öncelikle hatlarda tehlike oluşturan ağaç dallarını kesmekte ve elektrik devrelerini tamir etmekte kullanılacağını söyledi.

Hasegawa, robotun kademeli olarak daha geniş çaplı bakım ve onarım işleri için görevlendirileceğini ekledi. 

İş güvenliğini artırmayı hedeflediklerini söyleyen yönetici, "Makineleşmeyle elektrik çarpması veya düşmelerden kaynaklanan işyeri kazalarını ortadan kaldırma hedefinde önemli adım atacağız" dedi. 

Teknoloji şirketi Nippon Signal ve robotik firması Jinki Ittai'nin ortaklığıyla geliştirilen insansı robot, ülkede yaşlanan nüfus nedeniyle oluşan iş açığının kapatılmasına da katkı sağlayacak. 

Japonya İçişleri ve İletişim Bakanlığı'nın nisanda yayımladığı verilere göre, ülkenin nüfusu son 13 yıldır düşüşte. Ekim 2023 itibarıyla Japonya'nın toplam nüfusu 124 milyon 352 bine geriledi.

65 yaş üstü nüfus 36 milyon 227 bine, 75 yaş üstü nüfus 20,08 milyona yükselirken, 0-14 yaş nüfussa 14 milyon 173 bine geriledi.


Independent Türkçe, Guardian, Railway-Technology

DAHA FAZLA HABER OKU