Kaliforniya'daki barlara tecavüz haplarına karşı test kiti zorunluluğu getirildi

Saldırıların azaltılması umuduyla barların test kitleri ve tabelalar sunması gerekiyor

(Unsplash)

Pazartesi günü yürürlüğe giren yeni bir yasa uyarınca, ABD'nin Kaliforniya eyaletindeki binlerce bar ve gece kulübünün tecavüz haplarının kullanımını azaltmak için artık uyuşturucu test kitleri sunması ve tabela asması gerekecek.

1013 numaralı Meclis Yasa Tasarısı, eyalet genelinde bira, şarap ve alkollü içki satma ruhsatına sahip yaklaşık 2 bin 400 işletmenin yeni önlemleri almasını gerektiriyor.

Kaliforniya Alkollü İçecek Kontrol Departmanı'na göre "İlaç test cihazları, içeceklerde yasaklı maddelerin varlığını tespit edebilen test şeritleri, çıkartmalar, pipetler veya diğer cihazları içerebilir". 

Bu maddeler flunitrazepam, ketamin ve gama hidroksibütrik asit içerebilir.

Long Beach'ten bir Demokrat olan ve kendisinin de bir bar ve restoranı bulunan Josh Lowenthal'ın yazdığı yasa bu yıl oybirliğiyle geçti. Lowenthal, yeni önlemlerin gece hayatı işletmelerinde "roofies" ve diğer tecavüz haplarının kullanımını azaltacağını umduğunu söyledi.

Yasayla ilgili bir haber bülteninde Lowenthal, "Az rapor edilen içkiye ilaç katma ya da hap atma salgını Kaliforniya'nın ve dünyanın başına bela olmaya devam ediyor" dedi.

İçkiye ilaç atmak hemen her ortamda meydana gelebilse de alkollü içki servisi yapan bar ve gece kulüplerinde daha yaygın.

Kaliforniya

Kaliforniya'daki barların 1 Temmuz'da yürürlüğe giren yeni eyalet yasası uyarınca içkiye ilaç katılıp katılmadığını gösteren test kitleri sunması gerekiyor (AP)​​​​​​​


Ücretsiz ya da makul bir ücret karşılığında sunulacak test kitlerinin yanı sıra barlar ayrıca "Uyuşturulmayın! İçkiye ilaç katılıp katılmadığını gösteren uyuşturucu test kitleri burada mevcuttur. Bilgi için bir personele danışın" yazan tabelalar asmak zorunda. 
 

Kaliforniya

Kaliforniya'daki barlar 1 Temmuz 2024'te yürürlüğe giren 1013 numaralı Meclis Yasa Tasarısı uyarınca tabela asmak ve uyuşturucu test kiti sunmak zorunda (Kaliforniya Alkollü İçecek Kontrol Departmanı)​​​​​​​


​​​​​​​Kaliforniya'daki Pacific Beach'te bir barın sahibi olan ve içkiye ilaç katma girişiminden kurtulan Julie Kazmi, NBC San Diego'ya yaptığı açıklamada barların test kitlerine sahip olmasını desteklediğini ancak tabeladaki dili tetikleyici bulduğunu söyledi.

"Tabeladaki ifadeler beni gerçekten tetikledi ve yasa gereği bunu barıma asmak zorundayım" dedi. 

51 yaşında bir kadın olarak benim bunu görüp tetiklenmiş hissettim, bu tabela diğer kadınları nasıl hissettirecek?

Yasanın süresi 1 Ocak 2027'de doluyor.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Çağatay Koparal

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU