Devasa kanatlara sahip bir teruzor keşfedildi

"Yaşadığı dönemin en büyüklerinden"

Teruzor ve dinozorların yaklaşık 240 milyon yıl önce yaşamış ortak bir atası olduğu düşünülüyor (Wikimedia Commons)

Milyonlarca yıl önce yaşamış, devasa kanatlara sahip kanatlı bir sürüngen keşfedildi. Bilim insanları bu canlının, yaşadığı dönemdeki en büyük teruzorlar arasında yer aldığını söylüyor.

Dinozorların akrabası olan teruzorlar, onlarla aynı dönemlerde yaşamış uçan sürüngenlerdi. 

Birleşik Krallık'ın Abingdon-on-Thames bölgesinde 2022'de çıkarılan teruzor fosillerini inceleyen araştırmacılar, bu canlıların Jura Dönemi'ndeki en büyük örneklerinden birini buldu. 

Proceedings of the Geologists' Association adlı bilimsel dergide yayımlanan çalışma kapsamında teruzorun üç parçaya ayrılsa da iyi korunmuş kanat kemikleri incelendi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Araştırmacılar bu fosillerin uzun ince kanatları, uzun çeneleri ve ince kıl benzeri dişleriyle bilinen teruzor grubu ctenochasmatoide ait olduğunu saptadı. 

Sürüngenin kanat boyunun 3,75 metreye vardığı tespit edilirken, bu Jura Dönemi'ne göre epey uzun. Çalışmanın yazarlarından Prof. David Martill şu ifadeleri kullanıyor: 

Bu kanat uzunluğu Kretase Dönemi'ndeki bir teruzor için küçük olsa da Jura Dönemi için kesinlikle çok büyük.

145 milyon yıl önce başlayıp 66 milyon yıl önce sona erdiği düşünülen Kretase Dönemi'ndeki teruzorların kanat boyu 10 metreye varıyordu. 200 milyon yıl önceden Kretase'ye kadar süren Jura Dönemi'ndeyse teruzorların kanat boyunun genellikle 1,5 ila 2 metre civarında olduğu düşünülüyor. 

Prof. Martill "Bu örnek halihazırda dünya çapında Jura Dönemi'ne ait bilinen en büyük teruzorların biri" diyerek şöyle ekliyor:

Bunu sadece tahmini kanat açıklığı 5 metreyi bulan, İsviçre'deki bir örnek geçiyor.

Yeni çalışma Jura Dönemi'ndeki teruzorların ne kadar büyüyebileceğini göstermesi açısından önem arz ediyor.



Independent Türkçe, Science Daily, BBC, Proceedings of the Geologists' Association

Derleyen: Büşra Ağaç

DAHA FAZLA HABER OKU