Hakkari Baro Başkanı, Independent Türkçe'ye açıkladı: 10 yıllık dava Akış belediye başkanı seçilince hızlandırıldı

Hakkari Belediye Eş Başkanı Mehmet Sıddık Akış'ın gözaltına alınması ve belediyeye Hakkari Valisi'nin kayyum olarak atanmasına yönelik tepkiler sürüyor

Fotoğraf: X

Hakkari Belediyesi'ne kayyum atanmasına ilişkin siyasetçiler ve sivil toplum örgütlerinden tepkiler devam ederken, DEM Parti bütün belediyelerde nöbet eylemi başlatma kararı aldı.

Peki kayyum atanmasına gerekçe olarak gösterilen ve Mehmet Sıddık Akış'ın yargılandığı davada neler oldu?

Konuyla ilgili Hakkari Baro Başkanı Ergün Canan, Independent Türkçe'ye yaptığı açıklamada Akış'ın söz konusu davada 10 yıldır yargılandığını ve davada 5 Haziran günü karar çıkmasını beklediklerini belirtti.

Dosyada birden fazla firari şahıs olduğu için, davanın sürüncemede kaldığını belirten Av. Ergün Canan; "M. Sıddık Akış belediye başkanı seçildikten  sonra dava hızlandırıldı. Mütalaa verildi ve 5 Haziran'da da karar verilecek" dedi.

Av. Canan; dosyanın uzamasında firari sanıkların varlığı dışında bazı usul gerekçelerinin olduğunu ve yaklaşık 30 klasörlük bir dosya olduğunu kaydetti. 

Hakkari Baro Başkanı Canan; bu derdest dosyanın yanı sıra Hakkari Belediye Eş Başkanı Akış hakkında yeni bir soruşturmanın da olduğunu ve İçişleri Bakanlığı'nın açıklamasında bu son soruşturmaya değinildiğini de hatırlattı.

Ne olmuştu?

31 Mart yerel seçimlerinde Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi'nin (DEM Parti) kazandığı Hakkari Belediyesi'ne dün gece polisler tarafından baskın yapıldı. Belediye Eş Başkanı Mehmet Sıddık Akış, Van'da gözaltına alındı.

İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, seçilen Belediye Başkanı Akış'ın "PKK/KCK yapılanmasında üst düzey görev aldığı" iddia edilerek Hakkari Belediyesi'ne kayyum atandığı belirtildi.

Açıklamada, 2014'ten bu yana devam eden "PKK üyeliği" davası gerekçe gösterilerek Akış'ın "geçici tedbir olarak" görevden alındığı ifade edildi. Bakanlık, Hakkari Valisi Ali Çelik'in Hakkari Belediye Başkan Vekili olarak görevlendirildiğini kaydetti.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU