Endonezya'nın Sumatra eyaletinde soğuk lavlar ve seller 41 kişinin ölümüne yol açtı

Kayıp 17 kişi için arama çalışmaları sürüyor

Batı Sumatra eyaletinde sel ve soğuk lavlardan etkilenen bölgelerden / Fotoğraf: AP

Yerel afet yönetim dairesinden üst düzey bir yetkili, AFP'ye yaptığı açıklamada, Endonezya'nın batısındaki Sumatra'da sel ve soğuk lav akıntıları nedeniyle 41 kişinin hayatını kaybettiğini, 17 kişinin ise kayıp olduğunu bildirdi.

Dün gece 37 kişi kaydettik. Ancak bu sabahtan beri sayı 41'e yükseldi” ifadelerini kullanan yetkili, kurtarma ekiplerinin halen kayıp olan 17 kişiyi aradığını belirtti.

Ülkede yaşanan büyük felaket, Cumartesi günü yerel saatle 22:30 sularında Sumatra'nın batısındaki Agam ve Tanah Datar bölgelerinde meydana geldi. Bölgede saatlerce süren şiddetli yağışlar ani sellere ve adada bulunan volkanik bir dağ olan Marapi Dağı'ndan soğuk lav akıntılarına neden oldu.

Soğuk lav, volkanik dağı oluşturan kül, kum ve kayalar gibi farklı malzemelerin bir karışımıdır ve yağmurla karışarak volkanik dağ boyunca akabilir.

Fransız Haber Ajansı AFP’ye konuşan 43 yaşındaki Rina Divina, “Gök gürültüsü ve kaynayan suya benzer bir ses duydum. Bu, Marapi Dağı'ndan düşen büyük kayaların sesiydi” dedi.

Agam bölgesinde yaşayan bir ev hanımı, “Büyük kayalar üzerlerine düştüğünde komşularımın evleri yıkıldı. Komşularımdan üçü (anne, baba ve çocukları) ve ayrıca 85 yaşındaki bir komşum da öldü” ifadelerini kullandı.

Üç çocuk annesi Rina, evinin hasar görmediğini belirtti, ancak belediye merkezine tahliye edildi. Rina, şiddetli yağmur nedeniyle elektriğin kesildiğini ve ailesiyle birlikte evden kaçtığını bildirdi.

Hava karanlıktı, bu yüzden cep telefonumu el feneri olarak kullandım. Yol çamurluydu. Bu yüzden ‘Tanrım, bana yardım et!’ diye defalarca bağırdım.

Rina, yetkililer güvenli olduğuna dair güvence verene kadar evine dönmeyecek.

Yerel afet yönetim dairesi yetkilileri, halen kayıp ihbarları aldıklarını söyledi.

Yetkililerden, kaç kişinin tahliye edildiğine dair bir açıklama gelmezken, kurtarma ekipleri kayıp kişileri ve kurbanları aramaya devam ediyor.

Yerel kurtarma ekibinin başkanı Abdulmelik yaptığı açıklamada, dün aralarında üç ve sekiz yaşlarında iki çocuğun da bulunduğu dokuz kurbanın kimliğinin tespit edildiğini söyledi.

Camiler ve evler hasar gördü

Adanın afet yönetim dairesi sözcüsü Abdulmehari yaptığı açıklamada, Tanah Datar bölgesinde 84 ev, 16 köprü ve iki caminin yanı sıra 20 hektar pirinç tarlasının zarar gördüğünü bildirdi.

Tanah Datar bölgesinde 370 bin kişi yaşıyor.

Yollar çamur tabakasıyla kaplandı. Çok sayıda ev çamurlu sular altında kaldı. Şiddetli yağmur mahalleleri çamur ve enkaz denizine çevirdi.

Şelalesi genellikle turistlerin ilgisini çeken Lembah Anai bölgesinde, Padang ve Bukittinggi şehirlerini birbirine bağlayan yol da hasar gördü ve trafiğe kapatıldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yakınlarda iki kamyon nehrin sel sularına kapıldı.

Agam Bölgesi Afet Yönetim Dairesi Başkanı Budi Peruera Negara, onlarca ev ve kamu binasının hasar gördüğünü belirtti. Agam, 500 binden fazla insana ev sahipliği yapıyor.

Negara'ya göre, bölgenin yaklaşık 90 sakini bir okula sığındı.

Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgilere göre, arama çalışmalarına yerel kurtarma ekipleri, polis, asker ve gönüllüler katılıyor.

Bir AFP muhabiri yağışın ‘dehşet verici’ olduğunu ve bölge sakinlerinin acil durum barınaklarına yönlendirildiğini söyledi.

Yerel yönetim, iki vilayetin çeşitli bölgelerinde barınaklar ve acil yardım merkezleri açtı.

Yetkililer, kayıp insanları aramak ve bölge sakinlerini su altında kalmamış alanlara yerleştirmek için bir kurtarma ekibi ve lastik botlar gönderdi.

44 yaşındaki Agamlı çiftçi ve beş çocuk babası Budi Rahmat, “Evim sallanıyordu, dışarı baktım ve suların aktığını gördüm. Evi boşaltmakta tereddüt ettim. Tek düşünebildiğim karımı ve çocuklarımı kurtarmak zorunda olduğumdu” ifadelerini kullandı.

Rahmat, ailesinin güvende olduğunu, çünkü bir akrabalarının tepe üzerine inşa edilmiş olan evine ulaşabildiklerini belirtti.

Endonezya'da yağmur mevsimi boyunca sel ve toprak kaymaları sıkça yaşanır.

Mart ayında Sumatra'nın batısında meydana gelen heyelan ve sellerde en az 26 kişi hayatını kaybetmişti.

2022 yılında Sumatra'da meydana gelen sel nedeniyle yaklaşık 24 bin kişi tahliye edilmiş ve iki çocuk hayatını kaybetmişti.

Sumatra'daki çevre aktivistlerine göre, ağaç kesimi nedeniyle seller daha yıkıcı hale geldi.

“Ateş Dağı” anlamına gelen Marapi Dağı, ülkedeki en aktif yanardağlardan biri.

Aralık ayında meydana gelen bir patlamada, bölgede bulunan ve çoğu öğrenci olan 24 kişi hayatını kaybetti.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU