ABD, ChatGPT gibi uygulamaların yapay zekâ yazılımına Çin'in erişimini kısıtlamayı değerlendiriyor

ABD Ticaret Bakanlığı, yazılımları ve verileri gizli tutulan sahipli veya kapalı kaynak kodlu yapay zekâ modellerinin ihracatını kısıtlamak için yeni bir düzenlemenin yapmayı değerlendiriyor

Fotoğraf: Reuters

ABD Başkanı Joe Biden'ın yönetimi, Çin'in ChatGPT gibi yapay zekâ sistemlerinin yazılımına erişimini kısıtlamayı değerlendiriyor.

Reuters’a konuşan konuya yakın üç kaynak, ABD Ticaret Bakanlığı'nın yazılımları ve verileri gizli tutulan sahipli veya kapalı kaynak kodlu yapay zekâ modellerinin ihracatını kısıtlamak için yeni bir düzenleme yapmayı değerlendirdiğini belirtti.

ABD, Çin'in en son teknolojiyi askeri amaçlarla geliştirmesini yavaşlatmak amacıyla Çin'e gelişmiş yapay zekâ çiplerinin ihracatını engellemek için son iki yılda birçok adım atmıştı.

ABD Ticaret Bakanlığı konuya yönelik sorulara yanıt vermedi. Washington'daki Çin Büyükelçiliği de sorulara henüz yanıt vermedi.

Microsoft destekli OpenAI, Alphabet'in Google DeepMind ve en güçlü kapalı kaynak kodlu yapay zekâ modellerinden bazılarını geliştiren rakip Anthropic gibi ABD'li yapay zekâ devlerinin, yazılımlarını hükümet denetimi olmaksızın dünyadaki herhangi bir kişiye satmasının önünde hiçbir engel bulunmuyor.

Hükümet ve özel sektör araştırmacıları, ABD'nin düşmanlarının, yapay zekâ modellerini, siber saldırılar düzenlemek ve güçlü biyolojik silahlar üretmek için kullanabileceğinden endişe ediyor.

 

Independent Türkçe, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU