Hrant Dink vakfı Asulis Dil, Demokrasi, Diyalog Laboratuvarı tarafından hazırlanan 'Medyada Nefret Söylemi ve Ayrımcı Söylem 2018 Raporu'nun sonuçları açıklandı.
Rapora göre 2018 yılında, 4839 köşe yazısı ve haber metninde ulusal, etnik ve dini grupların hedeflendiği belirlendi. Araştırmacılar İncelenen tüm yazılarda 98 farklı grup hakkında 6517 adet nefret söylemi içeriği buldu.
Raporda yer alan verilere göre, 2018 yılında medyada nefret söylemine en çok maruz kalan grup Yahudiler. İkinci sırada Ermeniler, üçüncü sırada ise Suriyeliler yer alıyor.
Raporda yer alan medyada en çok nefret söylemi kullanan gazeteler listesinin tepesinde Yeni Akit bulunuyor. Milli Gazete ve Yeniçağ ise takipçileri.
Raporda nefret söylemi içeren haber ve yazılardan da örnekler sunuldu.
Video: Youtube
Asulis Dil, Demokrasi, Diyalog Laboratuvarı’nın hazırladığı nefret söylemi raporu ile birlikte iki rapor daha yayımlandı. Türkiye yazılı basınında çocukların temsili - Haziran 2018 raporunda, çocukların gazetelerde büyük çoğunlukla şiddet içerikli haberlere konu olduğu, faili ya da mağduru oldukları şiddet öyküleriyle temsil edildikleri aktarıldı.
Türkiye ulusal basınında ‘Cumartesi Anneleri/İnsanları - Mayıs 1995 - Eylül 2018 raporu’ ise Cumartesi Anneleri eylemlerinin başladığı 1995 yılından 2018’e kadar basın eylemlere karşı tavrını incendi. Raporda şu ifadeler kullanıldı:
Sonuç olarak, yazılı basında, Türkiye’de siyasal ve toplumsal açıdan büyük önem taşıyan Cumartesi Anneleri hakkında üretilen dil ve söylemin Türkiye’de yaşanan siyasi gelişmelerle yakından ilişkili olduğu; iktidarın eyleme dair duruşunun iktidara yakın gazetelerin haber dilini doğrudan etkilediği, muhalif gazetelerin ise bu desteğe sorgulayıcı bir şekilde yaklaştığı söylenebilir.
Independent Türkçe