Avrupa, Galler'de "ilk siyahi liderini" seçiyor

Galler'in bir sonraki Başbakanı Vaughan Gething, dün (Cumartesi) Galler'de 25 yıldır iktidarda olan İşçi Partisi'nin başına seçilmesinin ardından Avrupa'nın ilk siyahi lideri olmaktan "onur duyduğunu" ifade etti

Fotoğraf: Galler yeni Başbakanı Vaughan Gething (X hesabı)

Şarku’l Avsat’ın Fransı Haber Ajansı AFP’den aktardığı habere göre mevcut Ekonomi Bakanı ve 50 yaşındaki eski avukat, göreve başladıktan beş yıl sonra 2023 Aralık ayında istifa eden ve çarşamba günü görevden ayrılan Başbakan Mark Drakeford'un (69 yaşında) yerini alacak.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Galli bir baba ve Zambiyalı bir annenin çocuğu olarak Zambiya'da doğan Vaughan Gething, bir Avrupa ülkesinin ilk siyahi lideri olmaktan onur duyduğunu ve bunun Galler tarihinde yeni bir sayfa olduğunu söyledi.

Britanya İşçi Partisi'nin Başkanı ve Birleşik Krallık'ta Ocak 2025'te yapılması beklenen parlamento seçimlerinin en muhtemel adayı olan Keir Starmer, "X" platformundaki mesajında Gething'e "samimi tebriklerini" dile getirdi. Starmer mesajında "Galler Başbakanı ve ilk siyahi Britanyalı lider olarak atanması, modern Galler'in ilerlemesini ve değerlerini gösteren tarihi bir an olacak" ifadelerini kullandı.

Gething, Galler'de sağlık, eğitim ve ulaşım gibi alanlarda görev yaptı.

Vaughan Gething, Galler'deki parti içi oylamada İşçi Partisi'nin yeni lideri seçildi ve Eğitim Bakanı Jeremy Miles'a karşı oyların yüzde 51,7'sini aldı.

Oylamaya yalnızca İşçi Partisi ve bazı bağlı sendikaların üyeleri katıldı; bu, yaklaşık üç milyonluk toplam nüfustan yaklaşık 100.000 kişi anlamına geliyor.

BBC tarafından yapılan bir araştırmada, çevre ihlalleri nedeniyle yargılanan "Atlantic Recycling" şirketinden yakın zamanda bağış olarak 200.000 sterlin (yaklaşık 250.000 dolar) aldığının ortaya çıkarılması, Gething'in kampanyasını olumsuz etkiledi.

Gething, 2016 yılında Çevre Ajansı'ndan şirket üzerindeki kısıtlamaları hafifletmesini istemişti.

Gething, bağışların Galler'deki Ulusal Meclis kurallarına uygun olduğunu vurgulayarak, bu dosyayla herhangi bir bağlantısını reddetti.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU