Çin'de üretilen kanserojen boya, Tayvan'da soruşturmaya yol açtı

Tayvan'daki toz biber ve soslarda yasaklanmış kırmızı renk Sudan boyası tespit edildi

İçine "Sudan Kırmızısı" katılmış toz biber, Tayvan pazarlarını istila etti (Ekran görüntüsü/RTI English)

Tayvan Savunma Bakanlığı, Çin'den ithal edilen ve Tayvan Ordu Lojistik Komutanlığı'na giren kanserojen kırmızı boya hakkında soruşturma başlattı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yasaklı sarımsı kırmızı bir lizokrom azo boyası olan Sudan Kırmızısı, son bir ay içinde toz biber, et suyu tozu, shacha sosu ve diğer baharatlı çeşni ürünlerinde tespit edildikten sonra Tayvan'da sağlık endişelerini tetikledi.

Bu boya, Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı (IARC) tarafından 3. Grup kanserojen diye sınıflandırılıyor. Diğer ülkelerin yanı sıra Birleşik Krallık da lipitte çözünen bu "zehirli madde"nin gıda ürünlerinde kullanılmasını yasaklamıştı.

Taipei şehir yönetimi pazartesi günü yaptığı açıklamada, Ordu Lojistik Komutanlığı'nın Temel Olmayan Gıdalar Tedarik Merkezi'nin aldığı Sudan Kırmızısı içeren ürünlerin en az 8 dağıtım firması tarafından satıldığını duyurdu.

Tayvan Milli Savunma Bakanlığı (MND), ordunun çeşitli lojistik departmanlarının temel olmayan gıda tedarik birimlerinin durumunu yakından takip ettiğini bildirdi. 

Taiwan News'un haberine göre MND, söz konusu maddeyle bozulan malzemelerin kullanımıyla satışını denetlediğini ve durdurduğunu ayrıca gerekli geri çağırma işlemlerini de gerçekleştirdiğini belirtti. Bakanlık ayrıca subay ve gönüllü askerlerin sağlığını güvence altına almak için gönüllü testler yürüttüğünü de açıkladı. 

Başbakan Chen Chien-jen salı günü, yasadışı toz biber içeren tüm ürünlerin bir ay içinde kaldırılması talimatını vererek, bu ürünün kaynağının kesilmesi ve soruşturmanın güçlendirilmesi gerektiğine işaret etti.

Chen, Başbakan Yardımcısı Cheng Wen-tsan'a Sudan Kırmızılı toz biber tartışmasıyla ilgili kapsamlı bir soruşturma yürütmek üzere bakanlıklarla koordinasyon sağlama talimatı verdiğini söyledi. 

Bu sentetik madde ocak sonlarında Çin'in Henan eyaletinden ithal edilen bir markanın toz biber ürününde bulunmuştu. Yunlin Halk Sağlığı Bürosu 7 Şubat'ta Tayvan'daki bir gıda üreticisi tarafından üretilen toz biberin milyarda 18 parça (ppb) Sudan III içerdiğini bildirdi.

Gazeteye göre Tayvan Gıda ve İlaç İdaresi'nin (FDA) yaptığı ilk incelemede, kontamine kırmızı toz biberin hammaddelerinin Yeni Taipei merkezli Bao Hsin Enterprises tarafından Çin'in Henan Sanhe Pharmaceutical firmasından ithal edildiği ortaya çıktı.

Yerel sağlık yetkilileri geçen yıl 11 Aralık'tan önce Çin'den ithal edilen 14 kırmızı toz biber sevkıyatındandaki ürünlere Sudan Kırmızısı karıştırıldığını tespit etti. Focus Taiwan'a göre, Bao Hsin tarafından 9-23 Şubat tarihleri arasında ithal edilen diğer 4 sevkıyatta da zehirli maddeye rastlandı.


* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/asia

Independent Türkçe için çeviren: Gökçe Uçak

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU