Ukrayna, Çin'e barış planını iletti: "Kiev, Pekin'e baskı yapıyor"

"Kuzey Kore'nin Rusya'ya gönderdiği silahlarla ilgili de bilgi paylaşıldı"

7 Ekim'de Gazze savaşının başlamasıyla Ukrayna'nın Rusya'ya karşı aldığı destek de zayıflamıştı (AP)

Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Başkanı Andri Yermak, Çin yönetimine barış planlarını ilettiklerini bildirdi. 

Yermak, Telegram hesabından dün yaptığı açıklamada, Çin'in Avrasya İşleri Özel Temsilcisi Li Hui'nin Kiev'e aynı gün gerçekleştirdiği ziyarette savaştaki son durum ve çatışmaların gidişatı üzerine konuştuklarını belirtti.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski'nin özel kalemi Yermak, görüşmelerde "Adil bir barışın tesis edilmesi adına Ukrayna'nın barış formülü temelinde, ülkemizin toprak bütünlüğü ve egemenliğinin yeniden sağlanmasını ele aldık" ifadelerini kullandı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Barış planlarıyla ilgili bir değişiklik olmadığını belirten Yermak, Rusya'nın işgal ettiği tüm bölgelerden çekilmesini, Kırım'ın 2014'te başlayan ilhakının sonlanmasını ve Kremlin yönetiminin uluslararası mahkemelerde yargılanmasını istediklerini bildirdi.

Yermak ayrıca Kuzey Kore'nin Rusya'ya tedarik ettiği ve Ukrayna'ya karşı kullanılan bir füzenin parçalarını Li'ye gösterdiklerini ifade etti.

Ukrayna ve ABD, geçen yıl Kuzey Kore'nin Rusya'ya füze ve mühimmat gönderdiğini, bunların da cephede kullanıldığını öne sürmüştü. Pyongyang yönetimiyse iddiaları yalanlamıştı.

Avrupa Birliği politikalarına odaklanan Brüksel merkezli haber sitesi Euractiv, Ukrayna'nın sunduğu barış koşullarının kabul edilmesini sağlaması için "Çin'e baskı yaptığını" yazdı. 

Diğer yandan ABD'nin önde gelen medya kuruluşlarından CNN'in ocaktaki analizinde, Ukrayna'nın barış için Çin'den yardım istediği fakat Pekin'in Gazze savaşına odaklandığı değerlendirmesi yapılmıştı. 
 


Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 24 Şubat 2022'de başlattığı savaşta Kremlin'i kınamayan ve tarafsız bir politika izlediğini öne süren Pekin, şubatta 12 maddelik barış planını yayımlamıştı.

Planda nükleer silah kullanımına izin verilemeyeceğinin altı çizilirken, Rus birliklerinin Kiev'in talep ettiği gibi Ukrayna'dan tamamen çekilmesine yönelik bir ifade yer almamıştı. 

Daha sonra Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, savaşın ardından ilk kez 26 Nisan'da doğrudan Zelenski'yle iletişime geçmiş, iki lider telefonda konuşmuştu. Şi, krizin çözümü için görüşmeler yürütmek üzere Li'yi görevlendireceğini bildirmişti.

Li, bunun ardından 15 Mayıs'ta Kiev'de başladığı ziyaretlerinde sırasıyla Polonya, Fransa, Almanya ve Rusya'ya gitmiş fakat görüşmelerde çözüme yönelik bir ilerleme sağlanamamıştı.


Independent Türkçe, Euractiv, New Voice of Ukraine

DAHA FAZLA HABER OKU