Halkbank ABD temyiz mahkemesinde görülen İran yaptırımları davasında tekrar dokunulmazlık istedi

Halkbank avukatı, bankanın iki yüz yılı aşkın genel hukuk kuralları uyarınca dokunulmazlık hakkına sahip olduğunu ve ABD devletinin yönelttiği suçlamaların reddedilmesi gerektiğini söyledi

Fotoğraf: AA

ABD tarafından uygulanan yaptırımları ihlal etmekle suçlanan Halkbank  temyiz mahkemesinde dün görülen davada tekrar dokunulmazlık talebinde bulunurken mahkeme heyeti bu savunmanın dayandığı temeller hakkında şüphe taşıdığını ortaya koydu.

Reuters’ta yer alan habere göre; Manhattan'daki ABD 2. bölge temyiz mahkemesi önünde savunmasını yapan Halkbank avukatı John Williams, bankanın iki yüz yılı aşkın genel hukuk kuralları uyarınca dokunulmazlık hakkına sahip olduğunu ve ABD devletinin yönelttiği suçlamaların reddedilmesi gerektiğini söyledi.

Ancak ABD Adalet Bakanlığı’ndan bir avukat üç yargıç bulunan heyete suçlamaların ABD dış politikasına uygun olup olmadığına Beyaz Saray'ın karar vereceğini söyledi.

Hakim Joseph Bianco, Adalet Bakanlığı avukatına katılarak Halkbank'ın avukatı Williams'a normal koşullar altında mahkemelerin dış ilişkiler alanında tasarrufta bulunma konusunda yürütme organını yetkili gördüklerini belirtti.

Bianco, "ABD devletine kati etkileri olan ve ulusal güvenliğimizi zedeleyen bir konuda mahkemenin çıkıp yürütme organına 'Afedersiniz, bu konuda tedbir alamazsınız' demesi utanç verici olur" dedi.

İran, Türkiye ve Birleşik Arap Emirlikleri'ndeki paravan şirketler ve para aktarma kuruluşlarını kullanarak İran yaptırımlarını ihlal ettiği iddia edilen Halkbank aleyhindeki iddianame 2019 yılında kamuya açıklanmıştı.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU