Gazze’de ateşkes anlaşması tarafların şartlarını esnetmesini bekliyor

Belge, Sinvar’ın Hizbullah’a olan öfkesini gösteriyor. Knesset, Filistin devletini tanımayı reddediyor

Çarşamba günü Refah mezarlığında daha fazla kurban ve gözyaşı / Fotoğraf: AFP

İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıları devam ederken, Han Yunus’ta şiddetli çatışmaların ortasında, Çarşamba günü (21 Şubat) rehine ve mahkumların takası için bir anlaşma ve Ramazan ayının başlamasından önce Hamas ve İsrail arasında ateşkes ilanı olasılığına dair işaretler ortaya çıktı.

Ancak anlaşma müzakerelerini izleyen Mısırlı kaynağın Şarku'l Avsat'a aktardığına göre bu, her iki tarafın da ‘şartlarını esnetmesine’ bağlı.

İyimser atmosfer, İsrail Savunma Bakanı Benny Gantz'ın dün akşam bir açıklama yapmasıyla daha da arttı. Gantz, “rehinelerle ilgili yeni bir anlaşmanın ön belirtilerinden” bahsetti.

Ancak Bakan “Rehineler konusunda anlaşma sağlanamadığı takdirde operasyonlarımıza Ramazan ayı boyunca devam edeceğiz” ifadelerini de kullandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Öte yandan Mısırlı kaynak Şarku'l Avsat'a, “Şu anda Kahire'de yürütülen tartışmalar, İsrail ile Hamas'ın görüşmelerini birbirine yaklaştırmayı, Ramazan ayının başlangıcından önce ateşkes ve tutuklu değişimi konusunda anlaşmaya varmak amacıyla her iki tarafın karşı tarafa sunduğu şartları esnetmesini amaçlıyor” dedi. Hamas müzakere heyeti, Kahire'deki yetkililerle çeşitli önerileri tartışmaya başladı.

Öte yandan, İsrail televizyon kanalı Kanal 12 yetkililerin, savaş kabinesi bakanlarının, ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı Başkanı (CIA) William Burns’ün İsrail ziyaretini beklerken, görüşmelerde bir ilerleme kaydedildiğini aktardı. Bu bakanlardan biri, “Ramazan ayına iki buçuk hafta kaldığı için, tüm tarafların anlaşmaya varmada bu fırsatı değerlendirmesinde bir çıkar var gibi görünüyor” dedi.

Bu arada, İsrail ordusu, Çarşamba günü, Han Yunus’ta bulunduğu iddia edilen ve Gazze’deki Hamas lideri Yahya Sinvar’ın Hizbullah’a yönelik eleştiriler içeren raporlar yazdığını ortaya koyan belgeleri yayınladı. İddia edilen belgeye göre Sinvar, Hizbullah’ın 7 Ekim saldırısında Hamas'a katılmaması ve Celile'de İsrail'e karşı cephe açmayı reddetmesi karşısında kendisinden duyduğu hayal kırıklığını dile getiriyor. Yediot Ahronot gazetesi söz konusu belgeler ile ilgili şu değerlendirmeyi yaptı:

Sonuçta Tahran'daki Ayetullahlar ve Beyrut'taki Hasan Nasrallah, Sinvar'ı hayal kırıklığına uğrattı.

Dün Knesset'in (İsrail Parlamentosu) özel oturumunda, Başbakan Binyamin Netanyahu'nun Filistin devletinin uluslararası tanınmasına karşı açıklaması toplam 120 oydan, 99 oy alarak onaylandı.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU