Roger Waters, İsrail'i destekleyen Bono'ya ateş püskürdü

Waters, İsrail hükümetini açıkça eleştiren biri

(Reuters)

Roger Waters, İsrail'i destekleyen son yorumları nedeniyle U2 solisti Bono'yu sert bir şekilde eleştirdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

80 yaşındaki eski Pink Floyd müzisyeni İrlandalı şarkıcıyı "iğrenç" ve "kocaman bir pislik" diye nitelendirdi.

Kısa bir süre önce U2'nun Las Vegas'taki Sphere'de verdiği konser sırasında Bono, 7 Ekim'de İsrail'de düzenlenen müzik festivali Supernova'da gerçekleşen saldırıda hayatını kaybedenler için saygı duruşunda bulunmuştu.

Pride (In The Name Of Love) şarkısını tanıtan Bono şunları söylemişti:

İsrail ve Gazze'de yaşananların ışığında, şiddet karşıtlığıyla ilgili bir şarkı biraz saçma hatta gülünç görünüyor ancak dualarımız her zaman barış ve şiddet karşıtlığı için olmuştur... Fakat kalplerimiz ve öfkemizin yöneldiği yeri biliyorsunuz. O halde bizimle ve müzik festivalindeki o güzel çocuklarla birlikte şarkı söyleyin....

Bono daha sonra şarkının sözlerini değiştirerek şöyle söyledi:

Sabahın erken saatlerinde, 7 Ekim, çöl gökyüzünde güneş yükseliyor... Davud'un Yıldızları, canınızı aldılar ama onurunuzu alamadılar.

Al Jazeera'yla yaptığı yeni bir röportajda Waters, Bono'nun yorumlarına ateş püskürdü.

Annem bana, zor sorunlarla karşılaştığında ilk yapman gereken şeyin okumak olduğunu söylerdi; oku, oku, oku. Sonrası kolay: Doğru olanı yapmak

Bono'yu tanıyan herkes gidip onu ayak bileklerinden tutup sallamalı...Ta ki kocaman bir pislik olmayı bırakana kadar.

Waters, sözlerine "Bu kişilere şunu söylemeye başlamalıyız: Fikirleriniz çok iğrenç ve çok aşağılayıcı... Siyonist varlığı savunuyorsunuz" diye devam etti.

Birkaç hafta önce Las Vegas'taki Sphere'de yaptığı şey, Davud'un Yıldızları hakkında şarkı söylemesi hayatımda gördüğüm en iğrenç şeylerden biriydi.

The Independent yorum için Bono'nun temsilcileriyle temasa geçti ancak henüz yanıt alamadı. 

Waters sürekli İsrail hükümetini açık sözlülükle eleştiriyor. Geçen ay, İsrail, Ukrayna ve ABD hakkındaki kışkırtıcı sözleri nedeniyle müzik yayın şirketi BMG'yle anlaşmasının iptal edildiği bildirilmişti. 

Variety, Waters'ın geçen kasımda Glenn Greenwald'la yaptığı bir video röportajda BMG tarafından "kovulduğunu" söylediğini bildirmişti. Ancak bu yorumu röportajın neredeyse 30. dakikasında unutulmuştu ve Waters bu ayrılığın İsrail yanlılarının BMG'nin ana şirketi Bertelsmann'a yönelik baskılarından kaynaklandığını iddia etmişti.

Gazeteye konuşan bir kaynak, olayların Waters'ın anlattığı versiyonuna BMG'nin katılmadığını söyledi.

Söylentilere konu olan ayrılık, Waters'ın İsrail hakkında yaptığı ve bazıları antisemitizmle suçlanan tartışmalı açıklamalarının son damlası olmuştu.

Bu suçlamaları sürekli hiddetle reddeden Waters, geçen yıl Berlin'deki sahnede Nazi kıyafetlerine benzetilen bir üniforma giydikten sonra kargaşaya neden olmuştu.

Pink Floyd grubunun solisti, Nisan 2023'te Frankfurt sulh hakimlerinin kendisini "dünyanın en yaygın bilinen antisemitlerinden biri" diye suçlayarak bir mekana onun konserini iptal etmesi yönünde talimat vermesinin ardından açtığı hukuki mücadeleyi kazanmıştı.


* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/arts-entertainment

Independent Türkçe için çeviren: Gökçe Uçak

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU