Trump'ın adının yer aldığı gayrimenkullerin "değeri azalıyor"

Bir ekonomist, "Bu analiz, değer kaybının sorumlusunun Trump markası olduğunu net bir şekilde ortaya koyuyor" dedi

(Reuters)

Çeşitli mahkeme kararları eski Başkan Donald Trump'a yüz milyonlarca dolara mal olurken, markasının da New York'taki daire sahiplerine maddi kayıplar yaşattığı bildirildi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

2024 başkanlık seçiminde Cumhuriyetçi Parti'nin adayı olmak için sürdürülen yarışta önde gelen Trump'ın, kendisine, iki oğluna ve Trump Organization çalışanlarına karşı açılan bir dolandırıcılık davasında yaklaşık 350 milyon dolarlık (artı faiz) yüklü para cezası ödemesine karar verilmişti. Oğullarının her birinin de 4'er  milyon dolar ödemesine hükmedilmişti.

New York Times'ın haberine göre Manhattan'daki Trump markalı mülklerdeki konutların değeri, Trump'ın 2016'da başkan seçilmesinden bu yana düşüş gösteriyor.

Bir zamanlar Trump'la özdeşleşen lüks yaşam tarzını belki de en iyi özetleyen ve Trump'ın 2016 seçimlerindeki başkanlık adaylığını altın renkli yürüyen merdiveniyle duyurduğu 5. Cadde'deki Trump Tower binası da bu durumdan büyük ölçüde etkilendi. CityRealty'nin kıdemli içerik ve araştırma müdürü Ondel Hylton, bu binadaki dairelerin fit kare başına ortalama fiyatının 2013'ten bu yana yüzde 49 düştüğünü bildirdi. 

Gazetenin haberine göre, daha önce Trump markalı olan ancak sakinlerinin altın logonun kaldırılmasını tercih ettiği bazı binalar bu durumdan etkilenmedi hatta değerlerinde artış görüldü.

Columbia Üniversitesi'nden ekonomist Stijn Van Nieuwerburgh, New York Times'a yaptığı açıklamada, "Bu analiz, değer kaybının sorumlusunun Trump markası olduğunu net bir şekilde ortaya koyuyor" dedi.

Binadan Trump adının kaldırılması, isimle ilişkili değer kaybını gideriyor.

Habere göre, Manhattan'da hâlâ Trump markasını taşıyan diğer 7 binanın değerinin 2013'le 2023 arasında yüzde 23 düştüğü tespit edildi. Gayrimenkul verilerini izleyen bir şirket, yaptığı ayrı bir analizde bu düşüşün yüzde 17 seviyesinde olduğunu tahmin etti.

Eski başkanın oğlu ve Trump Organization yöneticisi Eric Trump, New York Times'a yaptığı açıklamada şunları söyledi:

Veriler istediğiniz hikayeyi anlatmak için manipüle edilebilir ancak gerçek şu ki binalarımız dünyadaki tüm mülkler arasında fit kare başına en yüksek fiyatlara satılıyor. Bu inkar edilemez.

Eric Trump sözlerine şöyle devam etti:

Sadece bu yıl New York'taki Trump International Hotel & Tower; Time Warner, Essex House ve şehirdeki en prestijli mülklerin fiyatlarını aşarak daireleri 17 milyon dolardan sattı.

New York Times, bu yüksek fiyatlı satışa rağmen Trump markalı dairenin fit kare başına 4 bin 600 dolardan fazla bir fiyata satıldığını, West Village'daki bir çatı katınınsa fit kare başına 11 bin 400 dolardan fazla bir fiyata satıldığını belirtti.

Cuma günü eski Başkan hakkında verilen yıkıcı kararın yanı sıra Elle'in eski köşe yazarı E. Jean Carroll'ın açtığı karalama davasından dolayı Trump'ın 83 milyon dolar borcu var. Ayrıca eski Başkan, Carroll'a cinsel tacizde bulunmasıyla ilgili mahkemeye yalan söylediği için de halihazırda 5,5 milyon dolar borçlu.

Trump'ın borcu bununla da bitmiyor. Eski Başkan'ın halihazırda sivil dolandırıcılık davasında mahkeme celbine uymayı reddettiği için 110 bin dolar ve soruşturmayla ilgili yayın yasağını ihlal ettiği için de 15 bin dolar daha borcu var.

Hukuki masraflarını ödediği ve bu para cezalarını da ödemek zorunda kalacağı için nakit stoku azalıyor gibi görünse de Trump, 2024 başkanlık seçimleri için kampanya yürütmeye devam ediyor.


* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Gökçe Uçak

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU