İsviçre'deki siber saldırıda milyonlarca diş fırçası hacklendi

Virüslü cihaz ordusunun milyonlarca euroluk zarara yol açtığı bildirildi

(Temsili/Unsplash)

Güvenlik araştırmacıları, milyonlarca hacklenmiş diş fırçasının büyük bir siber saldırıda kullanılabileceği konusunda uyardı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İnternet bağlantılı diş fırçaları, botnet diye bilinen bir şeyle birbirine bağlanabilir. Bu da internet siteleri ve sunucuları büyük miktarda ağ trafiğiyle aşırı yükleyen bir dağıtık hizmet engelleme (DDoS) saldırısı gerçekleştirmelerine olanak tanıyabilir.

Tehdidi ilk bildiren İsviçre gazetesi Aargauer Zeitung'a göre, saldırı sonucunda büyük internet siteleri çevrimdışı kalabilir ve bu da milyonlarda dolar gelir kaybına neden olabilir.

Konu öncelikle gerçek bir olay olarak bildirildi ancak daha sonra The Independent'a konuşan Fortinet bunun varsayımsal bir senaryo olduğunu açıkladı. 

Bir sözcü, "DDoS saldırıları için kullanılan diş fırçaları konusu, bir röportaj sırasında belirli bir saldırı türünün örneği olarak sunuldu; Fortinet veya FortiGuard Labs'ın araştırmasına dayanmıyor" dedi.

Görünen o ki, çeviriler nedeniyle bu konudaki anlatı, varsayımsal ve gerçek senaryoların birbirine karıştığı noktaya kadar uzatıldı.

Fortinet, bilgisayar kameraları, bebek monitörleri, kapı zilleri ve ev aletleri gibi akıllı cihazların barındırdığı tehlikelere karşı uyarıda bulundu.

Fortinet İsviçre Sistem Teknolojileri Başkanı Stefan Züger, "İnternete bağlı her cihaz potansiyel bir hedef olabilir ya da bir saldırı için kötüye kullanılabilir" dedi. Züger, akıllı teknoloji kullanıcılarının kendilerini korumak için önlem almalarını tavsiye etti.

Aksi takdirde er ya da geç mağdur olursunuz veya cihazınız saldırılar için kötüye kullanılır.

Geçen ay Las Vegas'taki CES teknoloji konferansında, internet bağlantılı ve yapay zeka destekli cihazların giderek artan popülerliği sergilendi. Artık yastıklardan aynalara kadar her şey bu teknolojiyle donatılıyor.

Bu tür cihazların popülaritesindeki sürekli artışla, önlemler alınmazsa oluşturabilecekleri risklere ilişkin yeni güvenlik endişeleri aynı zamanda gündeme geldi.

Ağ performans yönetimi hizmeti sağlayan Netscout'un kısa süre önce yayımladığı bir raporda, kötü amaçlı botnet'lerde "eşi benzeri görülmemiş bir büyüme" yaşandığı ve faaliyetlerinin ocakta iki katına çıktığı kaydedildi.

Raporda, "Sürekli yükselen bu seviyeler, bulut tabanlı hizmetlerin küresel internete karşı yeni bir silah olarak kullanıldığını gösteriyor... [ve] tehlikeli bir yeni siber suç dalgasının başladığını doğruluyor" diye belirtildi.

Bu savaş daha yeni başlıyor ve düşmanlar faydalanabilecekleri alanları ortaya çıkarmak için keşif yapıyor.

Bu makale 8 Şubat 2024'te güncellendi. Başlangıçta yanlışlıkla saldırının gerçekleştiğini bildirilmişti ancak bunun varsayımsal bir uyarı olduğu gerçeğini yansıtacak şekilde güncellendi. 
 


* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/tech

Independent Türkçe için çeviren: Gökçe Uçak

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU