Güvenlik teşkilatlarının liderliğindeki değişikliklerin ardından Esed başkanlığında askeri toplantı düzenlendi

Suriye Devlet Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada “Toplantıda, vatanın ve vatandaşların güvenliğinin yanı sıra silahlı kuvvetlerin güvenliğine de yansıyacak şekilde bir güvenlik yol haritası geliştirildi” ifadeleri kullanıldı

Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed / Fotoğraf: SANA

Suriye Devlet Başkanlığı’ndan dün yapılan açıklamada, Devlet Başkanı Beşşar Esed’in askeri liderler arasındaki bir toplantıya başkanlık ettiğini ve toplantının bir ‘güvenlik yol haritası’ oluşturulmasıyla sonuçlandığını duyurdu. Günler önce güvenlik teşkilatlarının başkanlarının değişeceğiyle ilgili resmi olmayan bilgiler yayılmıştı. Muhalefet bunu, Şam rejiminin dünya nezdindeki imajını iyileştirme çabası olarak değerlendirmişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Suriye Devlet Başkanlığı, yaptığı açıklamada, toplantının ‘güvenlik alanında gerçekleştirilen yeniden yapılanmanın ve kurumlar arasındaki koordinasyonun geliştirilmesinin beklenen etkisine’ odaklandığını bildirdi. Söz konusu açıklamada, “Toplantıda, vatanın ve vatandaşların güvenliğinin yanı sıra silahlı kuvvetlerin güvenliğine de yansıyacak şekilde uluslararası, bölgesel ve iç sıkıntılar ile riskleri simüle eden stratejik vizyonlara göre bir güvenlik yol haritası geliştirildi” ifadeleri kullanıldı.

Bundan birkaç gün önce, Suriye’deki hassas güvenlik merkezlerine kadar uzanan ani güvenlik değişikliklerine ilişkin yerel medyada resmi olmayan haberler yayılmıştı.

Son zamanlarda ortaya çıkan resmi olmayan bilgilere göre, Tümgeneral Ali Memluk, Devlet Başkanı’nın güvenlik işlerinden sorumlu danışmanı olarak atandı. Memluk’un yerine Tümgeneral Kifah el-Mulhim, Ulusal Güvenlik Bürosu Başkanı olarak atandı. Aynı zamanda Mulhim’in yerine Tümgeneral Kemal Hasan, Filistin Dairesi başkanlığından Askeri İstihbarat Dairesi’nin başına getirildi.

Suriyeli muhalif bir kaynak, Şarku’l Avsat’a verdiği röportajda, ABD’nin aktif olarak takip ettiği Suriye’de meydana gelen değişiklikleri, ABD kuvvetlerinin geri çekilmesi olasılığına ilişkin sızıntılara bağladı. Kaynak, bu adımları, rejimin başta ABD olmak üzere dünya nezdindeki imajını değiştirme çabalarının bir parçası olarak değerlendirdi.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU