Gazze Savaşı: Mısır, bölgedeki çatışmanın genişlemesi konusunda uyarıda bulundu

Kahire, Gazze'deki Filistinlilere gönderilen yardım akışının kolaylaştırılması çağrısında bulundu

Refah sınır kapısından geçen bir Mısır yardım konvoyu / Fotoğraf: el-Ezher Şeyhliği

Mısır, Gazze Şeridi'ndeki Filistinlilere daha fazla insani yardım geçişinin kolaylaştırılması çağrısında bulunurken, bölgede çatışmanın yayılması konusunda uyarıda bulundu.  Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri, Gazze'deki krizin sürmesinin, çatışmanın genişlemesi ve bölgenin öngörülemeyen sonuçlar içeren senaryolara sürüklenmesi risklerine dikkat çekti. Şukri, Kızıldeniz'in güney bölgesindeki gerilimlerin ve bunların uluslararası denizcilik güvenliği üzerindeki etkilerinin giderek daha belirgin hale geldiğini vurguladı.

Şukri, salı günü Brüksel'de Avrupalı yetkililerle yaptığı görüşmelerde Gazze'de ateşkesin önemine dikkat çekti.

Mısır Silahlı Kuvvetler Genel Komutanı Muhammed Zeki ise salı günü Kahire'de, Amerika Birleşik Devletleri Ulusal Güvenlik Konseyi'nin Orta Doğu ve Kuzey Afrika Koordinatörü Brett McGurk ile bir araya geldi. Mısır askeri sözcüsünün ifadesine göre toplantıda Gazze Şeridi'ndeki mevcut krizin durumu, bu durumun Orta Doğu'daki güvenlik ve istikrar üzerindeki yansımaları ele alındı. Sözcü toplantıda ayrıca Filistinlilere yönelik insani yardımların devamının sağlanması ve sivillerin hayatlarının korunması için Mısır'ın etkin rolü ile ortak çabaların öneminin de vurgulandığını söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kuzey Sina'daki Ariş Uluslararası Havalimanı, salı günü Gazze Şeridi'ne yönelik 3.4 tonluk Katar'dan gelen yardım malzemesi taşıyan bir uçağı karşıladı. Ariş Havalimanı'ndan bir yetkili, "12 Ekim'den bu yana havalimanına ulaşan toplam uçak sayısının 509 olduğunu, bunların 416'sının Gazze Şeridi'ne 13.5 milyon ton çeşitli yardım malzemesi ve insani yardım taşıdığını, bu yardımların 50 Arap ve yabancı ülke ile bölgesel ve uluslararası kuruluşlardan geldiğini açıkladı. Yetkili ayrıca “93 uçağın ise Arap ve uluslararası resmi ve dayanışma heyetlerini taşıdığını” belirtti.

Samih Şukri Brüksel'deki ziyaretinde, Mısır ve Avrupa Birliği arasındaki Ortaklık Konseyi'nin onuncu toplantısı çerçevesinde Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel ile bir araya geldi. Mısır Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ahmed Ebu Zeyd salı günü yaptığı açıklamada, görüşmenin bölgesel gelişmeleri ve Gazze'deki durumu ele aldığını belirtti. Şukri, Gazze Şeridi'ndeki mevcut krizin çözümüne yönelik Mısır'ın çabalarını ve Gazze’ye yönelik insani yardım akışının sürekliliğini sağlama konusundaki çalışmaları anlattı. Şukri, "İsrail'in yardımların girişini engelleyen tutumunun Gazze'deki insani durumu daha da zorlaştırdığını ve bölgedeki çoğu insanın yerinden edildiğini" vurguladı.

Şukri, "Filistin meselesinin çözümüne yönelik siyasi bir yol bulunmasının ve iki devletli çözüme dayalı kapsamlı ve sürdürülebilir bir çözümün, bölgede güvenlik ve istikrarın sağlanmasının tek yolu olduğunu" vurguladı. Öte yandan, Avrupa Konseyi Başkanı, mevcut bölgesel zorlukların "Mısır'ın bölgede güvenlik ve istikrarın temeli olarak merkezi ve bölgesel bir rol oynadığını ve bu zorluklarla başa çıkmada güvenilir bir ortak olduğunu kanıtladığını" ifade etti.

Brüksel'de yapılan başka bir toplantıda ise Şukri, Avrupa Parlamentosu Dışişleri Komitesi Başkanı David McAllister ile Mısır'ın Gazze'deki krize ilişkin tutumunun belirleyicileri ve Gazze'de kötüleşen insani koşullar hakkında görüştü. Şukri burada yaptığı açıklamada "Filistinlilere insani yardımın eksiksiz ve sürdürülebilir bir şekilde ulaşmasını sağlamak için Gazze Şeridi'ne insani yardım getirme sürecini kolaylaştırmak, koordine etmek ve izlemek konulu 2720 sayılı Güvenlik Konseyi kararının uygulanmasının zorunlu olduğunu” belirtti.

McAllister, Mısır'ın Gazze’nin yaşadığı felaketin çözümünde oynadığı rolün önemini ve Gazze Şeridi'ne insani yardımların ulaştırılmasını önemsediğini ifade etti.  Bölgede güvenlik ve istikrarın sağlanmasında Mısır'ın ne kadar önemli olduğuna dikkat çeken McAllister, bu krizin sona erdirilmesi için Mısır'ın rolünü desteklediğini belirtti.

Mısır Dışişleri Bakanlığı’nın açıklamasına göre toplantıda, Kızıldeniz'deki uluslararası deniz güvenliği ile ilgili gelişmeler ve Gazze kriziyle bağlantılı olarak Sudan'daki durumun değerlendirildiği belirtildi. Bakanlık, toplantıda "bölgedeki ortak zorluklarla ilgili istişare ve yakın koordinasyon amacıyla iletişim kanallarının sürekli açık tutulmasının önemi" konusunda mutabık kalındığını ifade etti.

Mısır Dışişleri Bakanı’nın Avrupa Parlamentosu Başkanı Roberta Metsola ile olan görüşmesinde ise Gazze'de ateşkesin sağlanması ve yüz günden uzun süren kuşatma altındaki Filistinlilerin yaşadığı ağır şartlara Avrupa Parlamentosu'nun dikkat çekmesinin önemini vurgulandı.

Bu arada, Mısır Maliye Bakanı Muhammed Muid, "Filistinlilere yönelik insani yardımların en hızlı şekilde ulaştırılması için Mısır'daki ilgili tüm taraflarla sürekli koordinasyon içinde olduklarını" belirtti. Muid yaptığı açıklamada, "Mısır limanlarının, yardım sevkiyatları için gümrük işlemlerini tamamlayarak Refah sınır kapısına yönlendirmek için gece gündüz çalıştığını" vurguladı.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU