Suriye rejimine bağlı Kudüs Tugayı liderlerinden birine 12 yıl hapis cezası verildi

Kerkrade kentinde yakalanan Kudüs Tugayı lideri Suriye'deki işkence ve hukuka aykırı gözaltılar nedeniyle yargılandı

Oturuma katılan Suriyeli aktivistler tarafından yayınlanan, Hollanda'nın Lahey Bölge Mahkemesi'nin dolaşımda bulunan fotoğraf

Lahey Bölge Mahkemesi, Suriye'de rejime bağlı Kudüs Tugayı’nda görev almış bir komutanı, Suriye'deki işkence ve hukuka aykırı gözaltılar nedeniyle savaş suçları ve insanlığa karşı suçlar işlemekten 12 yıl hapis cezasına çarptırdı.

Filistin asıllı Suriyeli ve Kudüs Tugayı milislerinin eski komutanlarından Mustafa isimli şahıs, Mayıs 2022'de Hollanda'nın Kerkrade kentinde yakalandı. Dava, Suriye Medya ve İfade Özgürlüğü Merkezi'nin (Suriye-Fransız) yaptığı şikayet üzerine açıldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Hollanda savcılığının iddianamesine göre Mustafa, sivillere kötü muamelede bulunan ve tutuklandıktan sonra nakledildikleri gözaltı merkezlerinde işkenceye maruz kalan mağdurların cezai sorumluluğunu taşıyor.

Suriye Hukuk Araştırmaları ve Araştırma Merkezi (Suriye-Almanya), mahkemenin Suriye’de kurulan Kudüs Tugayı milislerinin rejimin sistematik baskı, yağma, öldürme ve tutuklamalarındaki rolünü ve Suriye'deki Hava Kuvvetleri İstihbaratı ile ilişkisini inceledi.

Daha sonra sanığın, davacı Yusuf'un tutuklanması ve işkence edilmesindeki rolünü ve kovuşturma prosedürleri başlamadan önce ölen başka bir davacının tutuklanmasındaki rolünü tartışmaya geçti. Mahkeme daha sonra uluslararası hukuk maddeleri uyarınca ‘suçlunun ne yaptığını kesin olarak bildiği sıradan suçlar değil, insanlığa karşı suçlar’ kapsamında yargılanması gerektiğini vurguladı. Ayrıca mahkemenin kararında ‘suç örgütü’ olarak sınıflandırdığı (Kudüs Tugayı) milislerin faaliyetlerine değinildi.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU