Gazze savaşının başladığı 7 Ekim'den bu yana Lübnan arenası, "İsrail'e direniş" sloganıyla Hizbullah dışındaki silahlı örgütlerin ortaya çıkışına tanık olmaya başladı.
Cemaati İslami, askeri kanadı Fecr Kuvvetleri'nin faaliyete geçtiğini duyurdu.
Lübnan'daki Baas Partisi'nin, Suriye Sosyal Milliyetçi Partisi'nin ve diğer yeni ortaya çıkan grupların bölgesel liderleri de aynısını yaptı.
Ayrıca rolü Filistin kamplarıyla sınırlı olan "Hamas" ve "İslami Cihad" gibi bazı tanınmış Filistin grupları de faaliyete geçirildi.
Hizbullah, bu grupları teşvik etme ve Lübnan topraklarındaki hareketlerine destek ve koruma sağlama konusundaki rolünü gizlemiyor.
Bazı askeri uzmanlar, Hizbullah'ın askeri destek bağlamında bu gruplara güvenmediğini düşünüyor.
Daha ziyade, İsrail'e karşı çıkma bahanesiyle güney cephesindeki en fazla sayıda silahlı örgütü harekete geçirmeyi amaçlıyor.
Bunu da savaştaki rolünü ve İran'ın maşası olduğu imajını gizlemek için yapıyor.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Güç gösterisi
Bu gruplar, askeri oluşumlarını şehirlerde ve yollarda geçit törenleri düzenleyerek sergilemek için her türlü dini veya siyasi fırsattan yararlanmaya başladılar.
Cemaati İslami'ye bağlı Fecr Kuvvetleri, Hamas lideri Salih el-Aruri'nin naaşının Sidon'daki cenazesine nakledilmesi sırasında Filistinli örgütlerle ortaklaşa şekilde Beyrut-Sidon yolunda geçit töreni düzenledi.
Sidon kentindeki bazı çevreler bu yürüyüşlerin cenaze gösterisinin ötesine geçtiğini düşünüyordu.
Onlara göre bu, güçlerini sergilemek, varlıklarının gücünü vurgulamak, başkalarını korkutmak ve susturmak için bir gösteri.
Bu gruplar, devletin yokluğundan ve milis kargaşası olgusuna itiraz etmemesinden yararlanarak kendisini birincil otoriteye dönüştürerek Hizbullah'ın yöntemini kopyalıyor.
Ancak Cemaati İslami'nin siyasi büro başkanı Ali Ebu Yasin, Fecr Kuvvetleri'nin güney Lübnan'daki operasyonlarını duyurmasının "kendisini herhangi bir iç veya dış eksende konumlandırmak anlamına gelmediğini" vurguladı.
Ayrıca Yasin, Fecr Kuvvetleri'nin halkına, topraklarına, vatanına ve Gazze halkına karşı görevini yerine getirmek için elinden geleni yapacağını belirtti.
İç savaş
Bu bağlamda Özgür Yurtsever Hareketi Başkan Yardımcısı Naci el-Hayek, "Filistinli ve Filistinli olmayan örgüt ve milislerin ortaya çıkması, ağır silahlarla Lübnan topraklarına yayılması ve İsrail'e füze fırlatma sorumluluğunu üstlenmesi kesinlikle kabul edilemez. Devletin ve Lübnan ordusunun bunları tutuklamak için harekete geçmesi, yayılmasına izin vermemesi ve İsrail'le cephe açması gerekiyor" değerlendirmesinde bulundu.
Hayek bu olgunun Lübnan güvenlik güçlerinin ülkenin egemenliğini korumadaki başarısızlığının tehlikeli bir göstergesi olduğunu vurguladı.
Hayek, "Av tüfeği taşıyan herhangi bir vatandaşın tutuklanmasını, diğer bölgelerde ise farklı milletlerden silahlı adamların silahlarıyla ortalıkta dolaştığı Hıristiyan bölgelerde güvenlik güçlerinin rolünün sınırlı olmasını" eleştirdi.
Bu tezahürlerin Lübnan'ı 1975'te olduğu gibi bir iç savaşa sürükleyeceğinden korkuluyor.
Bu tarihte Filistinli grupların yayılma belirtileri ortaya çıkmaya başlamıştı.
Sonra bu gruplar Lübnanlılarla çatışmaya varıncaya kadar yayıldı.
Bölgeyi baltalamak
Siyasi aktivist ve Avukat Emin Beşir ise şunları söyledi:
İran, İhvan-ı Müslimin (Müslüman Kardeşler) aracılığıyla bölgeye sızarak ve Filistin davasıyla dayanışma duygularını istismar ederek bölgedeki 'Sünni' gücü baltalamaya çalışıyor.
Beşir, İhvan projesinin kurucuları ile bölgedeki İran projesi arasında ideolojik bir yakınlık olduğuna işaret etti.
Beşir, Aksa Tufan operasyonunun Orta Doğu bölgesinin istikrar ve ekonomik refaha doğru ilerlemesini yavaşlattığı kanaatinde.
Beşir, Hizbullah'ın kendisine sadık düzinelerce silahlı milis oluşturmayı hedeflediğine dikkat çekti.
Ayrıca, Hizbullah'ın kendisine sadık onlarca silahlı milis oluşturmayı amaçladığını, bir yandan da kendisine yakın olanlara siyasi pozisyonlar dağıtarak ülkedeki diğer bileşenleri kontrol etmek için başka bir yöntem benimsediğini belirtti.
Bunu, belirli bir konuma ulaşmak isteyen herhangi bir kişinin veya partinin bu konum etrafında dönmesini sağlayacak bir araç olarak kullanmayı planladığını kaydetti.
Beşir, bu yöntemin kurumlardaki kilit pozisyonları Hizbullah'ın gündemlerini uygulayan sahte sitelere dönüştürdüğüne dikkat çekti.
Bakanlık beyanı
Lübnan Güçleri Partisi lideri Richard Koyoumjian ise bu örgütlerin, hükümetin bakanlık açıklaması metninde yer alan "Lübnanlıların topraklarını özgürleştirme hakkı" ifadesine başvurduğunu düşünüyor.
Ancak bu ifadenin "Lübnan'da veya Lübnan dışında silahlı örgüt kurma hakkı vermediğini, Hizbullah'ın bunu kendi çıkarları doğrultusunda yorumlamak istediğini ve kendisini silahlı örgütlere lisans veren meşru bir yapıya dönüştürdüğünü" kaydetti.
Ona göre, 2006 yılında Hizbullah dahil tüm Lübnanlı partilerin üzerinde mutabakata vardığı 1701 sayılı Uluslararası Kararın metinleri, Litani sınırının güneyinde, İsrail sınırına bitişik bölgede Lübnan ordusu ve uluslararası barış gücü UNIFIL'in silahları dışında herhangi bir silahın bulunmaması açısından açık.
Dolayısıyla yaşananlar Lübnan'ın egemenliğinin ve uluslararası hukukun açık bir ihlali.
"İran ülkesi"
Lübnanlılar, İran'ın, "Kudüs'le dayanışma" adına Lübnan'ı, İsrail'e veya Batı çıkarlarına karşı saldırılar düzenlemek üzere her taraftan getirilen milislerin ülkesine dönüştürmesinden korkuyor.
Bu aynı zamanda, İsrail'i çevreleyen tüm ülkelerin sınırlarını Filistin cihadına kapatmasının ardından Lübnan'ın Fetih Toprağı'na (Fethiland) dönüştüğü ve Lübnan'ın tek başına çatışmanın merkezinde kaldığı Lübnan iç savaşından önce de yaşandı.
Bu bağlamda Washington'daki Ortadoğu Enstitüsü başkanı Paul Salem, bu yeni örgütlerin Hizbullah kisvesi altında hareket ettiğini doğruluyor.
Bu da Hizbullah'ın bir yandan örgütler aracılığıyla halkın desteğini kazanmak için zaman zaman operasyonlar başlatmasına, diğer yandan da bazı operasyonların ve pazarlıkların sorumluluğunu ortadan kaldırmasına olanak tanıyor.
Salem, Güney Lübnan cephesinin açılması kararının herhangi bir Lübnanlı veya Filistinli partinin değil, İran ve İsrail'in elinde olduğunu düşünüyor.
Ayrıca yaşananlar, İran ve İsrail'in, üzerinde anlaşılan angajman kurallarının yavaş yavaş ötesine geçtiklerini gösteriyor.
İran ve Hizbullah'ın birden fazla yetkili aracılığıyla güney Lübnan cephesini açma yönündeki "stratejik kararın" İsrail'in Gazze Şeridi'ne kara işgaline başlamasıyla alınacağı yönünde tehditte bulunduğunu hatırlatan bu durum, başlı başına gerilimin endişe verici seviyelere yükseldiğini gösteriyor.
Salem, İsrail'in Hizbullah'a karşı ani bir önleyici operasyon başlatmaya karar vermesi halinde sürpriz unsurunun baskın konum olmaya devam edeceği açıklamasında bulundu.
Koordinasyon zorunlu
Hizbullah'a yakın kaynaklar ise tüm Lübnanlıların İsrail'e direnme hakkına sahip olduğunu ve Lübnan hükümetinin bakanlık açıklamasının direniş çalışmalarını meşrulaştırdığını düşünüyor.
Ayrıca Hizbullah'ın Lübnanlı veya Filistinli siyasi grupları Gazze'yi desteklemek için askeri örgütler kurmaya zorlamada herhangi bir rolü olduğunu reddediyor.
Çünkü bu gruplar kendileriyle uyum içinde ve Filistin davasına inanıyorlar.
Bu grupların Hizbullah'la siyasi ya da ideolojik olarak değil, sahada koordinasyon içinde olduklarını, zira Hizbullah'ın onları silahlandırmak ve finanse etmekle hiçbir ilgisinin olmadığını açıkladı.
Bu örgütlerin tamamı Lübnan'ı özgürleştirmeyi ve Gazze'yi desteklemeyi hedefliyor, bunun dışında yerel veya bölgesel bir hedef yok.
İran desteği
Uluslararası ve yerel raporlara göre, İran'ın doğrudan desteğini alan ve Hizbullah ile koordineli çalışan Filistinli grupların operasyonları açıkça benimsemesi, Lübnan'ın uzun yıllardır tanık olmadığı bir emsal oluşturdu.
Bu, Lübnan egemenliğinin ihlal edilmesinin ne anlama geldiğiyle birlikte, başka bir "Fetih Toprağı"nın ortaya çıkmasına karşı Lübnanlıların korkularını ve itirazlarını akla getirdi.
Ayrıca Hizbullah, seçilmiş anayasal otoritelerin iradesini atlayarak savaş ve barış kararlarının dayanaklarına el koydu.
Bu bağlamda Temsilci Mark Daou, bütün bunların tam bir koordinasyon içinde ve Hizbullah çatısı altında, güney cephesini harekete geçirmek ve Filistinli grupları çatışmaya dahil ederek mesajlar vermek amacıyla gerçekleştiğini belirtiyor.
Temsilci Hizbullah'ı, Lübnan'ın ulusal gündeminden farklı bir şekilde, Lübnan siyasi liderliği ve Lübnan ordusuyla koordinasyon olmadan askeri eylem gerçekleştirerek bir kez daha İran'ı kalıcı kılmakla suçladı.
Independent Arabia