Ukrayna'daki vatanseverlik atmosferi "artık kayboldu"

Kiev seferberlik tasarısında anlaşamazken, Kremlin yabancı askerlerin yurttaşlık işlemlerini kolaylaştırıyor

Son dönemde Ukrayna ordusu, Batı'dan mühimmat tedarik edemediği için cephane sıkıntısı da yaşıyor (AFP)

Fransız haber ajansı AFP, Ukrayna cephesindeki kayıpların Kiev yönetiminin seferberlik planlarının sorgulanmasına neden olduğunu yazdı. 

Ukrayna ordusu, geçen ay en az 600 bin kişinin daha askere alınmasını talep etmiş, Devlet Başkanı Volodimir Zelenski de "ciddi rakam üzerinde müzakere edileceğini" duyurmuştu. 

Haberde, "ağır kayıpların ve neredeyse iki yıldır süren çetin siper savaşlarının, cepheye asker gönderme meselesiyle ilgili şiddetli tartışmalara yol açtığı" aktarıldı. 

Ayrıca, Rusya lideri Vladimir Putin'in 24 Şubat 2022'de verdiği emirle başlayan savaşta, "Ukraynalıların kitleler halinde gönüllü olarak cepheye gittiği ilk aylardaki gibi bir vatanseverlik atmosferinin kalmadığı" savunuldu

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Zelenski yönetimi, geçen ay askere alım yaşının 27'den 25'e düşülmesi için parlamentoya yasa teklifi sunmuştu. Tasarıda asker kaçaklarına ehliyet kısıtlamaları gibi yeni cezalar getirilmesi de teklif edilmişti. 

Tasarıyla ilgili görüşmeler sürerken, Ukrayna İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Dmitro Lubinets, cezaların artırılmasını doğru olmadığını savunarak "Rusya'yla savaşırken onlara dönüştüğümüz, yasaların artık işlemediği bir noktaya gelemeyiz" dedi. 

Ukrayna Genelkurmay Başkanı Valeri Zalujni ise perşembe günkü açıklamasında, seferberlik yasasında bir an evvel uzlaşıya varılmasını isteyerek, bunun gerçekleşmemesi halinde milletvekillerinin kendilerinin cepheye gitmesi gerekeceğini belirtmişti. 

AFP'nin aktardığına göre Ukrayna ordusunda yaklaşık 850 bin asker var fakat Kiev resmi olarak savaştaki kayıplarını açıklamıyor. 

ABD'nin ağustosta aktardığı tahmini rakamlara göre, savaşın başından beri yaklaşık 70 bin Ukraynalı asker ölürken, 100 bin ila 120 bin asker de yaralandı. Washington, Rusya tarafında can kayıplarının 120 bin, yaralıların da 180 bin civarında olduğunu bildirmişti. 
 


Öte yandan Putin, perşembe günü imzaladığı yasayla Rus ordusunda görev yapmak isteyen yabancılara yurttaşlık verilmesini kolaylaştırdı. 

Buna göre cephede savaşmak için orduyla bir yıl sözleşme imzalayan kişilerin Rus pasaportu başvuruları hızlandırılacak. Bu kapsamda normalde üç yıl sürecek işlemler, bir ayda tamamlanabilecek. Ayrıca yurttaşlık hakkından yabancı askerlerin eşleri, çocukları ve ebeveynleri de faydalanabilecek.

Putin, geçen ay yaptığı açıklamada 2023'te toplamda 486 bin kişinin orduya katıldığını bildirmişti. Rus lider ayrıca ordudaki asker sayısını 170 bin artırmış, böylelikle Rus Silahlı Kuvvetleri'nin personel sayısı 1 milyon 320 bini asker olmak üzere toplamda 2 milyon 209 bin 130'a yükselmişti. 


Independent Türkçe, AFP, New York Times

DAHA FAZLA HABER OKU