Mısır ve Kızıldeniz'in zorlukları

Babu'l Mendeb, Gazze'deki gelişmelerden bağımsız olarak savaşa yol açabilecek stratejik bir bölgesel tehdit haline geldi

Deniz taşımacılığı operasyonları üzerindeki etkinin, Kahire için önemli bir döviz kaynağı olan Süveyş Kanalı üzerinde de yansımaları var / Fotoğraf: AFP

Kızıldeniz'in önemi, Doğu ile Batı arasında bir bağlantı noktası olmasından kaynaklanıyor.

Büyük güçler, deniz taşımacılığının özgürlüğü, uluslararası ticaret ve petrol tankerlerinin hareketi gibi nedenlerle Kızıldeniz'le ilgileniyor.

Ancak bu, Babu'l-Mendeb ve Süveyş Kanalı gibi su yollarıyla ve 1973'te İsrail ile Mısır arasındaki savaş, ardından Yemen savaşı ve şimdi de Gazze savaşı dahil olmak üzere bölgesel ve uluslararası gerilimlerle ilişkilendirildi. 

Gazze'deki savaş, Husilerin de katılmasıyla Kızıldeniz'e uzanırken, Babu'l Mendeb, Filistin bölgesindeki gelişmelerden bağımsız olarak ayrı bir savaşa dönüşebilecek stratejik bir bölgesel tehdide dönüştü.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Eylat'a doğru

Kızıldeniz'deki gerilim, Husilerin Yemen topraklarından Eylat'a veya Kızıldeniz kıyısındaki gemilere fırlatılan insansız hava araçları ve füzeleri engellemek gibi taktiksel bir tepkisiyle başladı.

Kısa bir süre içinde, ABD'den Husilere yönelik uygun bir yanıt gelmedi. Bu, gerilimlerin tırmanmasına yol açtı.

Ancak daha sonra Washington bölgeye Amerikan destroyerleri ve İsrail gemilerinin yanı sıra, bir Fransız savaş gemisi de gönderdi.

Bununla birlikte seyrüsefer ve gemi taşımacılığına yönelik tehdit durmadı.

Bu nedenle ABD, seyrüsefer özgürlüğünü garanti altına almak amacıyla Kızıldeniz'de faaliyet gösteren uluslararası bir koalisyonun kurulmasını hızlandırma kararı aldı.

Ancak görünen o ki Washington'un bazı müttefikleri çeşitli konularda destek sağlayamadı ve Kızıldeniz'e sınırı olan bazı önemli bölge ülkeleri koalisyona katılmadı. 

ABD'ye dost ülkeler, ittifakın İsrail gemilerinin korunmasına yönelik propaganda bağlantısı nedeniyle katılmaya yanaşmadı.

Bu durum Batılı ülkeleri Refah Muhafızı olarak adlandırılan uluslararası koalisyondan uzaklaşmaya yöneltti, böylece Husilerin gemilerine karşı misilleme eylemleri gerçekleştirmesinin hiçbir gerekçesi kalmayacaktı.

Mısır, Kızıldeniz'deki gerilimlerden en çok etkilenen ülkelerden biri.

Bir yandan, birkaç insansız hava aracı Eylat'a gitmek yerine Mısır'ın Dahab kentine düştü.

Ayrıca, deniz taşımacılığı operasyonlarının etkilenmesi, önemli bir döviz kaynağı olan Süveyş Kanalı'nı etkiledi.

Mısır, henüz ittifaka katılma niyetini resmen açıklamadı.

Mısır'ın 2022'den 2023'e kadar olan dönemde Süveyş Kanalı'ndan elde ettiği gelir, bir önceki yıla göre yüzde 34 artışla yaklaşık 9,5 milyar doları buldu ve gelirlerinin büyük kısmı etkilenebilir.
 


Deniz tatbikatları

Mısır, Kızıldeniz'i Arap ulusal güvenliğinin bir parçası olarak görüyor ve burada seyrüsefer özgürlüğünün sorumluluğu kıyıdaş devletlerin sorumluluğunda.

2020 yılında 'Bernice' askeri üssünü kurduğu için Kızıldeniz boyunca güney deniz kıyılarını güvence altına almakla ilgileniyor.

Ayrıca 2020 yılının Ocak ayında Riyad tarafından kurulan 'Kızıldeniz ve Aden Körfezi'ne Sınırı Olan Arap-Afrika Devletleri Konseyi'ne de katıldı.

Ayrıca Kızıldeniz'de seyrüseferi güvence altına almak için birçok deniz tatbikatına katıldı.

Süveyş Kanalı, Doğu ile Batı arasındaki en kısa deniz yolu ve bu da onu Ümit Burnu üzerinden uluslararası nakliye gemileri için en iyi yol haline getiriyor.

Ancak Husi saldırıları sonucunda bazı uluslararası nakliye şirketleri Kızıldeniz üzerinden uçuşlarını askıya aldığını duyurdu.

Bu, gemilerin Ümit Burnu'na yönelmesine neden oldu. Bunun sonucunda seyahat süresinin ve gemi sigortası maliyetinin arttı.

Ayrıca, uluslararası ticaret ve tedarik zincirlerini olumsuz etkiledi.

Ardından Koronavirüs (Kovid-19) salgını ve ardından Ukrayna savaşı gibi ticareti etkileyen diğer olaylarla benzer şekilde küresel ticareti etkiledi.

Mısır'ın Amerikan himayesindeki uluslararası koalisyona katılamaması İran'ı da etkiledi.

Kahire'nin katılmaması övgüyle karşılandı ancak İran'ın Mısır'la ilişkilerini geliştirme çabasının devam etmesi, İran'ın ve onun arkasındaki Husilerin gerilimin tırmanmaması için Mısır'ın kaygılarını dikkate almasını sağlayacak uzlaşılara yol açabileceği söylenebilir.

 

 

Independent Arabia

DAHA FAZLA HABER OKU