Lübnan'da halk, devletten 24 saat elektrik hizmeti alma hayali kurarken, Lübnan Elektrik Kurumu, Suriyeli mültecilerin bulunduğu kamplardan enerji tüketim ücretlerini toplamak için bir adım attı.
Bu adım, zaten büyük bir yük altında bulunan ve Lübnan nüfusunun yaklaşık yüzde 42'sini oluşturan 2 milyonun üzerinde Suriyeli mültecinin enerji tüketiminden kaynaklanan yaşam maliyetlerini arttıracak.
Lübnan Elektrik Kurumu Genel Müdürü Kemal el-Hayek, "Suriyeli mültecilerin kamplarından alınan ücretler, elektrik sektörünü düzene koyma stratejimizin bir parçasıdır" dedi.
Hayek, sözlerine şunları ekledi:
Elektrik temel bir hizmettir ve kullananlar bunun bedelini ödemelidir' yaklaşımını benimsiyoruz.
Müdür Hayek, bu kararın Lübnan topraklarındaki tüm Suriyeli mülteci kamplarını kapsayacağını vurguladı.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
UNHCR'nin konumu
UNHCR Lübnan sözcüsü Lisa ebu Halid, Independent Arabia'ya yaptığı açıklamada, "UNHCR, elektrik fatura veya elektrik sayaçlarının kurulum maliyetlerini Lübnan Elektrik Kurumu adına mültecilere ödeme yapmaz; bu doğrudan mültecilerin sorumluluğundadır" diye konuştu.
Halid, "Mültecilere verilen aylık ödemeler, elektrik, su ve sağlık malzemelerinin tüketimini içerir ve tamamen karşılamaz; bu nedenle mülteci sonradan faturaları devlete ödemek için çavuşlara veya arazi sahiplerine ödeme yapar" açıklamasında bulundu.
"Çavuş" terimi, Lübnan'da tarım ve inşaat gibi alanlarda yabancı işçileri yöneten erkekleri ifade etmek için kullanılan bir terim.
Ayrıca kamplardaki mültecilerin işlerini yöneten kişilere de atıfta bulunmak için kullanılıyor.
Filistin kampları içinse, Lübnan Elektrik Kurumu ile UNRWA arasında anlaşma sağlanmaya çalışıldı ancak bu konuda çok sayıda problemin varlığı nedeniyle anlaşma sağlanamadı.
Kamp turu
Bir muhabir, Tel Vezze bölgesinde Suriye mülteci kampını ziyareti sırasında, Şeyh İbrahim Matar adlı bir kamp sakiniyle konuştu.
Matar, yeni elektrik tarifesini ödeme konusunda mali yardımların yetersiz olduğunu belirterek, UNHCR'ın en fazla beş kişilik her bir aile üyesine 25 dolar mali yardım sağladığını ve gıda yardımının ise 20 doları olduğunu ifade etti.
Ayrıca Matar, ortalama bir aile olarak ödediğimiz elektrik maliyetinin aylık 40 dolar ile en fazla 60 dolar olduğunu açıkladı.
Sözcü Lisa ebu Halid, UNHCR'nın elektrik faturalarını veya sayaç kurulumunu Lübnan Elektrik Kurumu adına mültecilere ödemediğini ve bu sorumluluğun doğrudan mültecilere ait olduğunu açıkladı.
Aylık ödemelerin elektrik, su ve sağlık masraflarını kapsamakla birlikte tam olarak karşılamadığını ve mültecilerin devlete sonradan fatura ödemelerini sağlamak için yerel sahiplere veya arazi sahiplerine ödeme yaptığını ifade etti.
Mültecilerin ödemelerini tahsil etmek için fatura kesmeye yönelik bir düzenleme yapılacak ve güvenlik güçleri fatura ödemeyen herhangi bir kişinin elektriklerini kesmeye yetkili olacak.
Diğer bir kamp sakini ebu Raşid adlı mülteci şunları söyledi:
Eşim ve üç çocuğum tarımda çalışıyor, çünkü ben engelliyim ve solunum sistemimle ilgili bir hastalığım var. Ailem her gün yaklaşık 170 bin Lübnan lirası (yaklaşık 2 dolar) kazanıyor, ancak her gün ödediğimiz elektrik faturası 70 bin Lübnan lirasına eşdeğer, bu yüzden kazancımız, günlük geçimimiz ve temel sağlık ihtiyaçlarımız için yeterli gelmiyor.
Elektrik açıklamasına yalanlama
Enerji uzmanı ve avukat Cristina ebi Haydar, "Bu, Lübnan Elektrik Kurumu için, gecikmiş olsa da iyi bir adımdır. Çünkü mülteci kamplarından fatura tahsilatı, 2022'de yayınlanan elektrik planının ana bir parçası olması gerekiyordu. Özellikle kamplar büyük miktarda elektrik tüketiyor ve teknik olmayan kayıpların yani kaybolan elektriğin miktarını ve bedelsiz dağıtımını belirlemek için denetlenemiyor" dedi.
Haydar, "Bu uygulamanın tamamlanması ve etkili bir şekilde uygulanması umudundayım" şeklinde konuştu.
Lübnan Elektrik Kurumu açıklamasında şu ana kadar "bu kamplardan bazılarına ait olan sayısız fatura düzenlendiğini" belirtmesine rağmen, ebi Haydar, "Bu açıklamada netlik yok. Bu sayı, kampları mı yoksa kampların içindeki konut birimlerini mi içeriyor? Eğer bu sayı kampları içeriyorsa, o zaman bu büyük bir rakamdır, aksi takdirde içerdiği konut birimleri açısından hala başlangıç aşamasındayız" diye belirtti.
Ayrıca Haydar, "Gelecek adımlar konusunda şeffaflık olması önemlidir. Fatura ödemeyen kamplar için elektrik kesilmesi gerektiğinde, gerekli tedbirlerin alınması gerekmektedir" dedi.
Ebi Haydar, mültecilerin ödeme yapmaması durumunda "UNHCR tarafından sağlanan nakit yardımlarından elektrik faturasının kesilmesi gerektiğini" önerdi.
Haydar, tüm güvenlik kuvvetleri, belediyeler ve yargı kurumlarının ihlalleri durdurmak için işbirliği yapması gerektiğini vurguladı.
Yeni tarife
Enerji uzmanı Cristina ebi Haydar, Lübnan Elektrik, Enerji ve Su Bakanlığı'nın, acil durum planının uygulanmasında temel konuları ele almaya ve kurumun verimliliğini artırmaya çalıştığını belirtti.
Enerji Bakanı Velid Fayyad, yeni elektrik tarifesinin Mayıs ayı itibarıyla uygulanmaya başlanacağını duyurdu.
Bu, tek bir düşük sabit ücret içeren yeni bir tarifenin benimsenmesi anlamına gelirken, bu adımın tarifenin daha gerçekçi ve adil hale getirilmesi açısından olumlu bir gelişme olduğunu ifade etti.
"Bu, tarifenin gerçekçi ve adil hale getirilmesi için iyi bir adım" diyen Ebi Haydar, sözlerine ekledi:
Elektrik tarifesinin 1994 yılından 2022'ye kadar sabit kalması, özellikle elektriğin dünya petrol fiyatlarına duyarlı hayati bir ürün olduğu göz önüne alındığında son derece ciddi bir durumdur ve siyasi karar eksikliği nedeniyle burada Lübnan milyarlarca dolar kaybetti."
Independent Arabia