Nevzat Çiçek detayları anlattı: Rehine takası süreci nasıl işleyecek?

"Rehine anlaşması kapsamında 39 Filistinli mahkum serbest bırakılacak. İsrailli rehineler ise önce Refah Kapısı'na oradan Mısır'a, oradan da İsrail'e nakledilecek"

İsrail kabinesi ile Hamas, Gazze'de çatışmalara dört günlük bir ara verilmesi ve Hamas'ın tuttuğu bazı rehinelerle İsrail'de tutuklu bulunan Filistinlilerin takasını öngören anlaşmayı onaylanarak bu sabah yürürlüğe girdi.

Anlaşmaya göre, Hamas'ın 50 rehineyi serbest bırakması karşılığında İsrail de cezaevlerinde kadın ve çocuklardan oluşan 150 Filistinli mahkumu serbest bırakacak ve Gazze'ye daha fazla insani yardım girişine izin verecek.

Anlaşma saat 07.00’de başladı.Anlaşmayla birlikte Gazze’ye akaryakıt ve gıda  kamyonlarının girişi başladı.Gözler Türkiye saati ile 17.00’de başlayacak olan esir takasına çevrildi

Independent Türkçe Genel Yayın Yönetmeni Nevzat Çiçek esir takasının ayrıntılarını Habertürk Televizyonu’nda anlattı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Çiçek, dört günlük sürenin Hamas’ın tutumuna bağlı olarak değişebileceğini, kalıcı ateşkes için Hamas’ın İsrail’e sunduğu teklifin beklendiğini ifade etti. Çiçek, aldığı bilgiye göre Katar'da yapılan görüşmelerde İsrail'in Filistin Devletini tanıma ve uluslararası tarafların olduğu barış masası kurulmasını kabul etmesi karşılığında Hamas'ın silah bırakmaya hazır olduğunu, İsrail tarafının ise şu anda bu teklifi değerlendirmeye aldığı, cevap vermediğini ifade etti

İsrail Silahlı Kuvvetleri'nin Arapça sözcüsü Yarbay Avihai Adrai, Kuzeye dönmenin yasak olduğunu ifade eden Çiçek, Adrai’nin,  “Savaş henüz bitmedi. Ateşkes geçicidir ve Gazze Şeridi tehlikeli bir savaş bölgesidir ve oraya hareket etmek yasaktır. Güvenliğiniz için Gazze Şeridi'nin güneyindeki insani bölgede kalmalısınız. sadece Şeridi'nin kuzeyinden Selahaddin ekseni üzerinden güneye ilerleyin. Kuzeye dönmek yasaktır! Sizin ve ailelerinizin kaderi sizin elinizde” dediğini ve dönen insanlara ne olacağı sorusunun hala cevapsız olduğunu söyledi

Kaynaklardan aldığı son bilgileri paylaşan Çiçek rehine anlaşmasının detaylarını şöyle aktardı:

Rehine anlaşması kapsamında 39 Filistinli mahkum serbest bırakılacak. 13'e karşılık 39 Filistinli mahkum... Mahkumların serbest bırakılması operasyonu Ramla'daki Cezaevi Hizmet Komisyonu'nun operasyon odasından gerçekleştirilecek ve orada mahkum listesi alındığında ikinci aşama başlayacak Filistinli mahkumlar. Saat 12.00 civarında Ofer Cezaevi'ne nakledilecekler. ve serbest bırakılan mahkumlar buradan Megiddo ve Damon'a nakledilecek. Daha sonra serbest bırakılanlar sağlık muayenesinden geçirilecek ve kişisel eşyalarına kavuşacak. Ayrıca serbest bırakılanlar, bir daha terörizme bulaşmayacaklarına dair taahhüt verdikleri bir belgeyi imzalayacak ve ardından Kızılhaç temsilcileriyle görüşecek. Mahkumlar, Beitonia kontrol noktasına nakledilecek ve daha sonra Doğu Kudüs'e geri gönderilecekler.

İsrailli rehineler önce Refah Sınır Kapısı'na oradan Mısır'a, oradan da İsrail'e nakledilecek. Daha önce Hamas, rehinelerin Gazze'den Mısır ambulanslarıyla nakledilmesini talep etmişti. Hamas hiçbir şekilde takip edilmek istenmediğini açıklamıştı. Refah'a teslim edildikten sonra bu noktada Kızılay ve Kızılhaç görev alacak.

IDF, rehineleri kabul etmek, ilk tıbbi değerlendirmeleri yapmak ve ailelerine yapılan aramaları kolaylaştırmak için güneydeki Hatzerim hava üssünde bir alan hazırladı. İhtiyaç duyulması halinde aileler hava üssü yakınlarına getirilecek. İsrailli rehineler, kontroller sonrası helikopterlerle Refah'a yakın bir tıp merkezine götürülecek.

Rehineler, Hatzerim'den, durumlarına bağlı olarak hava veya karayolu yoluyla, kendilerini kabul etmeye hazırlanan beş hastaneden birine nakledilecek. Refah'ta Mısır sınırına en yakın olan Soroka Tıp Merkezi'nde aile üyelerinin serbest bırakılan akrabalarına yakın olmaları için düzenlemelerin yapıldığı özel ve korunaklı bir alan hazırlandı. Özel tıbbi ihtiyaçlara göre rehineler diğer tıp merkezlerine nakledilecek. Sağlık yetkililerinin kararına göre kadınların tedavisi yalnızca kadın doktor ve hemşireler tarafından gerçekleştirilecek. İsrailli rehineler burada aileleri ile buluşturulacak. İsrail ordusu, çocukları hemen sorgulamayacak. Sağlık kontrolü sonrası öncelikle yetişkinlerden bilgi alınacak. 

Burada 3 Amerikalı vatandaşın da bu rehineler içerisinde serbest bırakılacağı söyleniyor. Ama bu hangi gün olacak. bilemiyoruz şu an. Gazze'de tutuklu bulunan 23 Taylanlı'nın da bugün serbest bırakılması bekleniyor.

Katar'daki görüşmelerle ilgili bir iddia var. Hamas'a silah bırakması için bir teklif yapılıyor. Hamas ise İsrail'in iki devletli çözümü kabul etmesi sonrası silah bırakabileceğini söylüyor. İsrail'den ise olumlu ya da olumsuz bir yanıt henüz gelmedi.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU