Ünlü kot firmasının patronu, blucin yıkama tartışmasını alevlendirdi

"'Kot pantolonunuzu yıkamayın' demedim"

Kot pantolon 1871'de Jacob W. Davis ve Levi Strauss & Co. ortaklığıyla icat edildi (Pixabay)

Ünlü kot firması Levi's'ın CEO'su Charles Bergh, kot pantolonları ne sıklıkta yıkamak gerektiği tartışmasını bir kez daha alevlendirdi.

Bergh, 2014'te yaptığı bir açıklamada kot pantolonları asla yıkamamak gerektiğini söyleyerek büyük yankı uyandırmıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

CNBC'ye verdiği yeni röportajında bu sözlerine açıklık getiren iş insanı, "Aslında 'Kot pantolonunuzu yıkamayın' demedim" ifadelerini kullandı.

Bergh'ün konuyla ilgili teorisine göre, kot pantolonları çamaşır makinesine atmaktan ne pahasına olursa olsun kaçınmak gerek. Yalnızca gerektiğinde lekelerden etkilenen kısımlara bölgesel temizlik uygulanabilir.

Son röportajında "Gerçek kot tutkunları, yani onları gerçekten seven insanlar size kotunuzu asla çamaşır makinesine koymamanızı söyleyecektir. Ben de öyle yapıyorum" diyen Bergh, bazı temizleme önerileri de sundu.

İş insanı, "Kot pantolonuma köri döktüysem tabii ki onu temizleyeceğim" diye devam etti:

Eğer gerçekten iğrençleşmişse, bilirsiniz, çok terlemişsem onları duşakabinde yıkarım.

Bergh ayrıca, kot pantolon yıkamanın önemli miktarda karbon ayak izine neden olduğunu söylüyor.

Oxfam'a göre, her bir kot pantolonun üretimi yaklaşık 33,4 kilogram karbondioksit açığa çıkarıyor. Bu, bir uçağın Dünya etrafında 2 bin 372 kez uçmasına eşdeğer.

Bergh, kotun gezegen üzerindeki etkisini azaltmak için de pantolonları çamaşır makinesine atmaktan kaçınmak gerektiğine inanıyor.

Nitekim suyu ısıtmak bile çok büyük miktarda enerji gerektiriyor. 

İlk bakışta bu öneriler kulağa tuhaf gelebilir. Ancak aslında kot pantolonların yıkanmadan da temiz kalabileceğini savunan tek kişi Bergh değil.

2011'de Alberta Üniversitesi'nden araştırmacılar, öğrencilerinden birinin kirli kot pantolonunu kullanarak bir deney yapmıştı.

Josh Le adlı bu öğrenci kot pantolonunu 15 ay boyunca yıkamamış ve ardından üzerinde bakteri olup olmadığını kontrol etmişti. Daha sonra pantolonu çamaşır makinesine atıp, iki hafta daha giymiş ve yeniden test etmişti.

Kottaki bakteri seviyelerinin kayda değer miktarda değişmediği görülmüştü. Pantolonların 15 ay kullanımdan sonra iki hafta giyilmiş kadar temiz olduğu görülmüştü.

 

Independent Türkçe, IFL Science, CNBC

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU