Rusya nükleer deneme anlaşmasından çekilse de deneme yapmayacak

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya'nın Kapsamlı Nükleer Deneme Yasağı Anlaşması’ndan çekildi

Putin, Rusya'nın Kapsamlı Nükleer Deneme Yasağı Anlaşması onayını iptal etti. / Fotoğraf: AP

Rusya Dışişleri Bakanlığı Moskova'nın Kapsamlı Nükleer Deneme Yasağı Anlaşması’ndan (CTBT) çekilmesine rağmen nükleer test yasağına uyacağını duyurdu.

Şarku’l Avsat’ın AFP’den aktardığı habere göre Rusya Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada “30 yılı aşkın süredir yürürlükte olan geçici moratoryumu sürdürmeyi planlıyoruz. Ancak ABD tarafından yürütülen herhangi bir deney bizi de aynısını yapmaya zorlayacaktır” ifadeleri yer aldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 2 Kasım’da Rusya'nın CTBT’den çekilmeyi içeren kararnameyi imzaladı.

1996 yılında Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu tarafından kabul edilen CTBT, tüm nükleer denemelerin önlenmesini hedefliyor. Ancak başta ABD ve Çin olmak üzere birçok büyük nükleer ülkenin anlaşmaya katılmaması nedeniyle uygulanmadı.

Batı, Rusya'nın 2022 yılının Şubat ayında Ukrayna'yı işgal etmesinden bu yana nükleer silah kullanacağınına dair pervasızca açıklamalar yapmasından rahatsız. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, 2 Kasım’da Rusya'yı anlaşmadan çekildiği için eleştirdi ve Moskova'ya nükleer deneme yapmama taahhüdünde bulunması çağrısında bulundu.

Şarku’l Avsat’ın AFP’den aktardığı Blinken yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

Maalesef bu, yanlış yönde atılmış büyük bir adımı temsil ediyor ve bizi anlaşmanın yürürlüğe girmesine yaklaşmak yerine ondan uzaklaştırıyor. Söz konusu adım, Moskova'nın Ukrayna'ya karşı yasadışı savaşını sürdürürken, nükleer riskleri ve gerilimi artırma yönündeki rahatsız edici ve yanıltıcı çabalarının bir devamıdır.

Ekim ayı ortasında Rusya, “benzer bir düşman saldırısına yanıt olarak” kuvvetlerini büyük bir nükleer saldırıya hazırlamak amacıyla balistik füze fırlatma testleri gerçekleştirdi.

Putin, ekim ayı başlarında “Rusya'nın canlı nükleer testler yapıp yapmayacağını” söylemeye hazır olmadığını açıklamıştı.

Merkezi Viyana'da bulunan Kapsamlı Nükleer Deneme Yasağı Anlaşması Örgütü (CTBTO), Rusya'ya, kendi topraklarında en ufak bir patlamayı gerçek zamanlı olarak tespit edebilecek izleme istasyonları işletmek de dahil olmak üzere anlaşmaya olan bağlılığını sürdürmesi çağrısında bulundu.

Ayrıca Moskova, Şubat ayında Rusya ile ABD arasında 2010 yılında imzalanan ve Moskova ile Washington arasındaki son ikili anlaşma olan Yeni START nükleer silahsızlanma anlaşmasına katılımını askıya almıştı.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU