İsrail'in Gazze'de yürüttüğü kara operasyonu kapsamında İsrail ordusu, 7 Ekim'deki saldırının ardından Hamas'ın Gazze Şeridi'ne götürdüğü yalnızca bir kadın askeri kurtarabildi.
Bu, İsrail'in, esaretinden 24 gün sonra kurtarmayı başardığı ilk rehine olarak kabul ediliyor.
İsrail ordu sözcüsü Daniel Hagari'ye göre asker Uri Magedish'in güçlü bir hafızası var ve daha fazla rehineyi serbest bırakma planına hizmet eden faydalı bilgiler sağladı.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Serbest bırakma
İsrail, rehinenin kurtarıldığını doğrulamasına rağmen, serbest bırakılma operasyonunun veya ailesiyle görüşmenin hiçbir video kaydını veya resmini yayımlamadı.
Aynı zamanda, Hamas'ın askeri kanadı olan Kassam Tugayları bunu yalanladı.
El Kassam Tugayları sözcüsü Ebu Ubeyde şu açıklamayı yaptı:
İsrail güçleri rehinelerimizin hiçbirine ulaşamadı, ancak bu olay doğruysa diğer direniş grupları ile gerçekleşmiş olabilir. Eğer İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun bir rehineyi aldığı doğruysa, geri kalanları alması için 20 yıl gerekecektir. Biz, bir takas anlaşması yapmaya hazırız, ancak Netenyahu hala gecikme taktikleri uyguluyor ve daha fazla katliamı engellemiyor.
Rehinelerin kurtarılması
İsrail'in resmi açıklamasının doğru olduğu ve ordunun Hamas'tan bir askeri kurtardığı doğru farzedilirse bu, kara operasyonunun rehineleri serbest bırakma hedefini başardığı anlamına mı geliyor?
Hamas'ın açıkladığı gibi, Gazze'de hareketin elinde 250'den fazla rehine olduğu biliniyor, bunlar arasında kadınlar, siviller, yabancı pasaport sahipleri ve askerler bulunuyor.
Hamas dışında, İslami Cihad hareketi de elinde 130'dan fazla rehine olduğunu açıkladı.
Ayrıca, Gazze sakinleri sınırı geçerek çok sayıda rehineyi Gazze'ye getirmeyi başardı.
İsrail ordusu, Gazze'de rehine sayısının 240 olduğunu söylerken, İsrail'in Rusya Büyükelçisi Alexander Ben Zvi de şu açıklamayı yaptı:
Elimizde rehinelerin isim listeleri yok, dolayısıyla onların serbest bırakılma olasılıkları değerlendirilemiyor ve herhangi birinin hayatta olup olmadığını bile bilmiyoruz.
Hamas'ın yaptığı açıklamaya göre İsrail'in Gazze'ye düzenlediği hava saldırılarında rehinelerden yaklaşık 50'si hayatını kaybederken, salı günü ordunun gerçekleştirdiği Cibaliye katliamı da yedi kişinin ölümüyle sonuçlandı.
Takas anlaşması
Kara ve hava saldırılarının Gazze'deki rehinelerin kurtarılması üzerindeki etkileri hakkında stratejik bilim araştırmacısı Mansur Ebu Kerim şöyle konuştu:
Kara operasyonu son derece karmaşık ve rehinlerin kurtarılması, özellikle İsrail'in tünel ağı hakkında yeterli bilgiye sahip olmaması nedeniyle kolay değil. İsrail, çok büyük bir yıkım ve büyük sayıda kayıp yaşanırken rehinelerin bulunduğu alanlara çok zor bir şekilde ulaşabilir, ancak bunun rehinelerin hayatını tehlikeye atacağı ve muhtemelen ulaşmadan önce bir kısmını öldüreceği kesindir.
Rehinelerin serbest bırakılması işini kolaylaştırmak için Tel Aviv'e gelen Amerikalı uzmanların desteğine rağmen İsrail'in bu görevde başarısız olması kuvvetle muhtemeldir. Bu, savaşın doğasının sokak çatışmalarına benzer olmasıyla alakalıdır.
Ayrıca Hamas, birbirine bağlanabilecek devasa bir tünel ağına güveniyor ve İsrail ordusu rehinelere ulaşırsa, hareket onları başka güvenli bölgelere nakledecek.
Rehinelerin serbest bırakılmasına ilişkin görüşmelerin devam ettiğini söyleyen Netanyahu ve ordu liderliğinin de kabul ettiği gibi, bu görev karmaşık ve İsrail'in istihbarat bilgileri yetersiz kalıyor.
Hamas'ın mahkumların yerlerini güvence altına alma konusunda deneyimi var. Daha iyi bir takas anlaşması ve sonuçları, kara operasyonunu riske atmaktan daha güvenlidir.
Rehineleri bırakma
Her ne kadar Hamas, İsrailli rehineleri serbest bırakmak için ateşkes talep etse de çatışmaların başlangıcından bu yana tutukluları üç kez serbest bıraktı.
İlk olarak, sınırı geçişin ilk gününde, Gazze'den çıkma izni verilen bir kadın hakkında bir video yayınladılar.
Hamas, insani nedenlerle iki Amerikalı kadını değiş tokuş olmaksızın yaklaşık iki hafta boyunca ellerinde tuttuktan sonra serbest bıraktı.
Ardından, sağlık nedenleriyle iki İsrailli tutukluyu serbest bıraktı, ancak İsrail'in onları kabul etmeyi reddettiği ortaya çıktı.
Bu tutsaklar Uluslararası Kızıl Haç Komitesi aracılığıyla serbest bırakıldılar.
Komitenin sözcüsü İman Trabelsi, rehinelerin serbest bırakılması düzenlemeleri hakkında herhangi bir bilgi vermeyi reddetti, çünkü bunun, taraflar arasında ikili ve gizli bir diyalog olduğunu ve bunun onların çalışma mekanizması olduğunu belirtti.
Hamas, önümüzdeki dönemde bazı yabancı uyruklu tutukluları serbest bırakmaya hazırlanıyor.
Mevcut bilgilere göre bunların sayısı 50 kişi olup, takas olmaksızın ayrı bir anlaşma ile serbest bırakılacaklar.
Hamas lideri Yahya es-Sinvar tutukluların serbest bırakılması için bir şart koydu ve şunları söyledi:
Tüm rehinelerin serbest bırakılması karşılığında İsrail hapishanelerindeki tüm mahkumların serbest bırakılmasını içeren bir takas anlaşmasını derhal sonuçlandırmaya hazırız. İsrail'in uygun gördüğü şekilde, tek seferde veya aşamalı olarak bunu yapabiliriz.
Independent Arabia