ABD üç Ortadoğu ülkesine onlarca uçakla askeri yığınak yapıyor

Amerikan kargo uçakları İsrail, Ürdün ve Güney Kıbrıs'a iniyor

Pentagon, Ortadoğu'da yükselen gerilimin ardından 2 bin Amerikan askerini teyakkuza geçirdi (Reuters)

ABD yönetimi, 7 Ekim'deki Hamas saldırılarının ardından Ortadoğu'da yükselen tansiyon nedeniyle bölgeye askeri yığınak yapmaya başladı.

İsrail merkezli Haaretz gazetesinin açık kaynak verilere dayandırdığı habere göre, çatışmaların başlangıcından bu yana ABD'ye ait 80 askeri kargo uçağı bölgeye iniş yaptı.

Bunun yanı sıra ABD ve İsrail savunma birimleri tarafından kullanılan onlarca sivil uçağın da bölgeye silah taşıdığı kaydedildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Haberde pazar akşamına kadar İsrail'e iniş yapan birçoğu sivil 62 İsrail ve Amerikan nakliye uçağının da silah ve ekipman parçalarıyla yüklü olduğu belirtildi.

Uçaklardan birinin Amerika'daki Dover Hava Üssü'yle İsrail arasında şimdiden 4 uçuş yaptığı ifade edilirken, İsrail Savunma Bakanlığı uçağın ileri seviye Amerikan silahları taşıdığını bildirdi.

İsrail Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, Nevatim Hava Üssü'ne inen uçaklar İsrail ordusu için silah taşırken, Ben-Gurion Uluslararası Havaalanı'na inen uçaklar ise zırhlı araçlarla yüklüydü.

İsrail'e yapılan sevkıyatın yanı sıra, ABD ve Avrupa'daki depolardan kalkan 8 ağır kargo uçağının Ürdün'deki Amerikan üssüne indiği kaydedildi. Aynı üsse ayrıca, F-15E tipi bombardıman uçakları ve A-10 tipi saldırı uçaklarından oluşan iki hava filosunun da iniş yaptığı belirtildi.

ABD uçaklarının İsrail ve Ürdün dışında bölgedeki üçüncü adresiyse Güney Kıbrıs oldu. ABD ve Avrupa'daki NATO depolarından havalanan yaklaşık 20 ağır kargo uçağının Güney Kıbrıs'taki Britanya Hava Kuvvetleri'ne ait askeri üsse çok sayıda silah ve mühimmat yığınağı yaptığı ifade edildi.

ABD, bölgeye silah ve ekipmanın yanı sıra, bir uçak gemisi saldırı grubu da gönderdi.

Kıbrıs'ın güneybatısına konuşlanan Gerald R. Ford uçak gemisinde 80'e yakın saldırı, elektronik savaş ve istihbarat uçağı yer alıyor. Saldırı grubunda ayrıca Tomahawk füzeleriyle yüklü birkaç savaş gemisi de bulunuyor. 

Bu gemilerden Kızıldeniz'e konuşlanan USS Carney geçen hafta Yemen'den İsrail'e fırlatılan füzelere müdahale etmişti.

ABD yönetimi, pazar günü bölgeye balistik füzelere müdahale edebilmek için THAAD füzeleri ve ek Patriot füze sistemlerinin gönderildiğini de duyurmuştu.

Washington'ın Ortadoğu'ya gönderdiği Dwight D. Eisenhower uçak gemisininse gelecek haftasonu Cebelitarık Boğazı'ndan geçerek Akdeniz'e girmesi bekleniyor. Geminin bölgede mi kalacağı yoksa Süveyş Kanalı'ndan geçerek Umman Denizi ve Basra Körfezi'ne doğru mu yöneleceği henüz bilinmiyor.

Her iki uçak gemisi grubunda yaklaşık 7 bin 500'er asker bulunuyor.


Independent Türkçe, Haaretz, Reuters, Axios

DAHA FAZLA HABER OKU