Desen değiştiren fütüristik elbise tanıtıldı

Araştırmacı, yeni elbisenin kullanıcıların görünümlerini "anında" yenilemelerine imkan tanıdığını söylüyor

(Youtube/Adobe)

Yazılım şirketi Adobe, kullanıcıların bir düğmeye basarak yüzeyindeki desenleri anında değiştirmesine olanak tanıyan yeni fütüristik "dijital elbiseyi" tanıttı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Adobe'nin "Primrose" projesi kapsamında hazırlanan elbise, akıllı aydınlatmalarda olduğu gibi sıvı kristaller kullanılarak inşa edilen "yansıtıcı ışık dağıtıcı modüller" olan payetlerden oluşuyor.

Araştırmacılar, payetlerin temelde akıllı malzemeler kullanılarak üretilmiş küçük ekranlar olduğunu söylüyor.

Elbise ilk kez geçen hafta Adobe'nin MAX konferansında izleyicilere tanıtıldı ve yazılım şirketi bunu "kumaşa hayat vermek" diye tanımladı.

Konferans videosunda Adobe araştırmacısı Christine Dierk, ilk bakışta sıradan bir kokteyl elbisesi gibi görünen ancak üzerindeki desenler uzaktan bir düğmeye dokunulduğunda hemen değişmeye başlayan straplez kıyafeti giyerken görülüyor.
 


Adobe'da çalışan bilim insanı, renklerinin bir anda açıktan koyuya geçebildiğini gösterirken, "Geleneksel statik kıyafetlerin aksine Primrose, görünümümü bir anda yenilememi sağlıyor" dedi.

Modellik yapan araştırmacı ayrıca elbisenin sadece statik değişimlere değil, aynı zamanda desenlerin solup kaybolduğu animasyonlu tasarımları da olduğunu gösterdi.

Elbiseyi hem tasarlayan hem de diken Dierk, kıyafetin harekete bile tepki vereceğini gösterdi.

Araştırmacılar elbisenin, akıllı pencerelerde yaygın kullanılan "yansıtıcı destekli polimer dağılımlı sıvı kristal (PDLC)" malzemeyle yapıldığını söylüyor.

Bilim insanları geçen yıl bir teknoloji konferansında sunulan bir çalışmada, "Bu düşük güçlü ve madde yaymayan malzeme herhangi bir şekilde kesilebilir ve ışığı dinamik olarak yayar" yazmıştı fakat elbisenin gerçekte ne kadar ağırlaşabileceği belirsizliğini koruyor.

Adobe, "Tasarımcılar bu teknolojiyi giysilere, mobilyalara ve diğer yüzeylere yerleştirerek favori bir tasarımcının en son tasarımını indirme ve giyme gibi sonsuz stil olanaklarını ortaya çıkarabilir" diye belirtti.

Yüksek teknoloji ürünü payetlerin, bir el çantası ve bir kanvas da dahil Project Primrose kapsamındaki daha küçük ürünler için de kullanıldığını ifade etti.

Bilim insanları, "Bu çalışmanın gelecekteki esnek ekran tasarımcılarına ilham vermesini umuyoruz" dedi.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/tech

Independent Türkçe için çeviren: Meltem Ergin

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU