Sarkozy'ye "dolandırıcılık" ve "tanığa müdahale" suçlaması yöneltildi

Karar, Fransız sağının ana figürü olan eski cumhurbaşkanının olası yeni bir davasının yolunu açıyor

Hakimler, Sarkozy'nin hileli durumlara katılımına ilişkin yeterli kanıtlara sahip olduklarını düşünüyor / Fotoğraf: AFP

Eski Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'e, 2007 seçim kampanyasının Libya tarafından finansmanı ilişkin soruşturma kapsamında tanık değiştirme ve dolandırıcılık iddialarıyla ilgili resmen soruşturma başlatıldı.

Bu karar, Fransız sağının ana figürü olan eski cumhurbaşkanının (2007-2012) olası yeni bir davasının yolunu açıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bu, sanıklardan birinin "Sarkozy'i kurtarmak" olarak adlandırdığı operasyonla ilgili Mayıs 2021'de başlatılan adli soruşturmadan sorumlu iki mali hakimin başkanlığında yaklaşık 30 saatlik sorgulamanın ardından yapıldı.

Avukatlardan Jean-Michel Darois ve Christophe Angren konuyla ilgili yaptıkları açıklamada, "Nicolas Sarkozy haklarını almaya, gerçeği ortaya çıkarmaya ve onurunu korumaya kararlı" ifadelerini kullandı.

Bu iddianame aracılığıyla hakimler, Sarkozy'nin muhtemelen diğer 9 sanığın da kapsayan dolandırıcılık manevralarına katıldığına dair yeterli ciddi veya kanıtlanmış delile sahip oldukları kanaatinde.

Dün Paris Adli Mahkemesi'ne çıkan Sarkozy, herhangi bir ihlalde bulunduğunu reddetti.

Eski Fransız Cumhurbaşkanı'nın Libya fonlarını yasa dışı olarak kabul ettiği suçlamasıyla 2025'te yargılanması planlanıyor.

Sarkozy, Lübnan asıllı Fransız iş insanı Ziaeddin Takieddine'nin röportajlarında "Libya fonlarını Fransa'da Sarkozy'ye teslim ettiği" şeklindeki daha önceki ifadelerini geri çekmesinin ardından geçtiğimiz Salı gününden bu yana hakim karşısına çıkıyor.

Sarkozy bu davada suçlu bulunması halinde 10 yıla kadar hapis cezasıyla karşı karşıya kalabilir ve kendisi diğer davalarda da suçlanıyor.

 

 

Independent Arabia, Ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU