Bağdat ve Erbil arasında mali bütçe tartışması

Kerkük’te güvenlik güçleri konuşlandırılırken, durumu kontrol altına almak için arabuluculuklar yapılıyor

Irak güvenlik güçlerine ait Humvee araçları Kerkük kentinde bir cadde boyunca hareket ederken / Fotoğraf: AFP

Irak’ın kuzeyindeki Kerkük’te, şehir merkezinde olası bir Kürt gösterisi olabileceği yönündeki haberlerin ardından, ordu ve özel kuvvetlerden askerler ile çevik kuvvet birimlerini taşıyan çok sayıda askeri araç dün Kerkük’e ulaştı. Öte yandan şehirdeki durumu istikrara kavuşturmak için çeşitli arabuluculuklar ise devam ediyor. Üst düzey bir yetkili, güvenlik güçlerinin izinsiz gösterileri önlemek için emir aldığını söyledi. Güvenilir kaynaklara göre, Koordinasyon Çerçevesi ve Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Sünni Siyade (Egemenlik) Koalisyonu lideri Hamis Hancer ve diğerlerinin Kerkük’teki ihtilaflı güçler arasında arabulucu rolü oynaması konusunda anlaştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Hancer, Erbil’de parti liderleriyle görüştükten iki gün sonra Kerkük’e gelerek burada “diyalog atmosferi oluşturmak ve protesto faaliyetlerini durdurmak” amacıyla kentteki güvenlik komitesiyle bir toplantı yaptı. Komitenin açıklamasında, Hancer’in KDP liderlerinden önemli ve acil bir mesaj getirdiğine ve mesajda “Kerkük’ün güvenliğini bozan herhangi bir protesto faaliyetinden” kendilerini aklamak ister tarzda ifadelerin kullanıldığına dikkat çekildi.

Bu sırada, Kerkük krizinin ortasında, Bağdat ile Erbil arasında mali bütçeye ilişkin karşılıklı yükümlülükler konusunda eskiye dayanan tartışmalar tekrar gün yüzüne çıktı. Dün Irak hükümeti sözcüsü Basım el-Avadi, Kürt liderlerin yükümlülüklere ilişkin açıklamalarına ve X sitesindeki paylaşımlarına yanıt vererek, hükümetin Kürdistan bölgesine yönelik mali yükümlülüklerini tam olarak yerine getirdiğini, bölgesel hükümetin ise Bağdat’a petrol ve petrol dışı gelirleri teslim etmediğini söyledi.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın.

DAHA FAZLA HABER OKU