Yapay zekanın Drake ve The Weeknd'i taklit ederek yaptığı şarkı, Grammy'e aday gösterildi

Şarkı nisanda çıktığında "korkunç isabetliliğiyle" hayranları dehşete düşürmüştü

(AP)

Drake ve The Weeknd'in seslerini korkunç bir isabetlilikle taklit eden yapay zeka ürünü şarkı, Grammy değerlendirmesine sunuldu.

Ghostwriter adlı anonim sanatçının yaptığı Heart on My Sleeve nisanda viral olmuştu. Ne Search & Rescue'yla tanınan rapçinin ne de Blinding Lights'la bilinen şarkıcının yapılmasıyla bir ilgisi olduğu şarkı o dönem, gerçek sanatçıların kopyası olması nedeniyle dinleyicileri hayretler içinde bırakmıştı.

Şimdiyse bu etkileyici deepfake, müzik sektörünün en prestijli ödülü için yarışmak üzere gelecek yılın Grammy'sine aday gösterildi. Kayıt Akademisi'nin CEO'su Harvey Mason Jr., The New York Times'a "Şarkıyı bir insan yazdığı için kesinlikle uygun" dedi.

Ghostwriter'ın bir temsilcisinin Times'a teyit ettiği üzere parça, En İyi Rap Şarkısı ve Yılın Şarkısı ödüllerine aday gösterildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Öte yandan Mason Jr., şarkı "yaratıcılık" açısından uygun görülse de Grammy kurallarının, şarkının "genel dağıtımı" da olmasını gerektirdiğini sözlerine ekledi. Bu "bir kaydın ülke çapında fiziksel mağazalar, üçüncü taraf çevrimiçi perakendeciler ve/veya dijital yayın platformları aracılığıyla geniş çapta yayımlanması" anlamına geliyor.

Heart on My Sleeve, YouTube ve dijital müzik sitelerinde çıktıktan sonra Universal Music'in dijital yayın sağlayıcılarına (DSP'ler) "erişimden kaldırma bildirimleri" göndermesiyle derhal kaldırılmıştı.

Daha sonra resmi olmayan üçüncü taraflar, şarkıyı internete ve dijital yayın platformlarına yeniden yüklemişti.

 

Bu şarkı şu anda tüm platformlarda VİRAL.

Ama bence hepsi dahiyane bir pazarlama numarası...

Drake'in değil, bir hizmet olarak yazılım (SaaS) girişiminin yaptığı bir numara.

İşte yapay zeka Drake şarkısının 30 saniyelik bir özeti ve arkasında kimin olduğuna dair tahminim.

 

Times'a göre Ghostwriters'ın temsilcileri "piyasaya sürülme şartının farkında olduklarını" söyledi.

İki dakikalık şarkı, "Drake"in "Selena [Gomez] gibi hava atarak eski sevgilimle birlikte geliyorum / Justin Bieber'a çarpıyorum" diye rap yapmasıyla başlıyor ve ardından "The Weeknd" şarkıya giriyor:

Bu incileri boynuma taktım / Bu kızları hesabıma yazdım.

Parçanın interneti ele geçirmesi, başta Hollywood ve müzik endüstrisi olmak üzere yaratıcılık sektörlerinin güçlü ve tartışmalı teknolojiyle boğuştuğu bir döneme denk geldi.

Önceki aylarda Müzik Akademisi yapay zekanın ürettiği materyallerle ilgili yayımladığı açıklamada şöyle belirtmişti:

İnsan yazarlığı içermeyen bir çalışma hiçbir kategoride uygun değildir.

Öte yandan temmuzda Akademi'nin yapay zekayla ilgili yeni kararını netleştiren Mason, Variety'ye şöyle demişti:

Bir yapay zeka bilgisayarına ya da sadece yapay zekayı çalıştıran birine adaylık ya da ödül vermeyeceğiz. Yapmaya çalıştığımız ayrım bu. Bu, insan yaratıcılığının yönlendirdiği mükemmelliği vurgulayan bir insan ödülüdür.

Mason, "Söylemek istediğimiz şey, yapay zeka kullanan materyallerle başvuru yapılabileceğiydi fakat bestenin veya performansın insan kısmı Grammy Ödülü'nün ödüllendirebileceği veya değerlendirebileceği tek kısımdır" diye vurgulamıştı.

Yani bir yapay zeka modelleme sistemi ya da uygulaması bir parça oluştursa, şarkı sözü ve melodi 'yazsa' bu beste ödülüne uygun görülmezdi. Fakat bir insan bir parça yazdıysa ve ses modellemesi yapmak, yeni bir ses yaratmak veya başka birinin sesini kullanmak için yapay zeka kullandıysa, performans uygun görülmez ama parçanın yazımı ve şarkı sözü veya vokalistin söylediği melodi kesinlikle bir ödüle uygun olabilir.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/arts-entertainment

Independent Türkçe için çeviren: Sevgi Aydoğan

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU