İtalya, 2019 yılında katıldığı Çin'in 'Kuşak ve Yol' girişiminden çekilme yolunda ilerliyor. İtalyan yetkililerin bu kararı destekleyen açıklamaları günden güne artıyor.
Söz konusu açıklamalardan sonuncusu, girişime katılma kararını 'doğaçlama ve şeytani' olarak nitelendiren ve faydalarının tek yönde olduğunu söyleyen İtalya Savunma Bakanı tarafından yapıldı.
İtalya Başbakanı ise adaylığı sırasında bu kararı eleştiriyordu, ancak hükümetin liderliğini devraldıktan sonra eleştirilerinin yoğunluğu azaldı.
İtalya'nın girişimden çekilmesi, gelecek yılın ilk çeyreğinin sonunda gerçekleşecek ve resmi çekilme talebi için son tarih bu yılın sonu olacak.
Peki, İtalya'yı bu karara itebilecek ekonomik ve politik nedenler neler?
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Ekonomik açıdan İtalyanlar, ülkelerinin girişime katılmasının Çin'e daha fazla fayda sağladığını söylüyor.
Bu gerekçe, İtalya'nın Çin'e ihracatının yüzde 26 artarak 14,5 milyar eurodan 18,5 milyar euroya, Çin'in ihracatının ise yüzde 51 artışla 33,5 milyar eurodan 51 milyar euroya çıktığını gösteren rakamlarla belgelendi.
İtalya, Çin'deki yatırımlarını artırmayı umuyordu ancak buradaki doğrudan yatırımları 650 milyondan 33 milyona düştü.
Ayrıca istatistikler, Çin'in 2005 yılından bu yana İtalya'ya yaklaşık 24 milyar euro yatırım yaptığını, son dört yılda ise bu yatırımın payının sadece 1,8 milyar olduğunu gösteriyor!
Bu istatistikler, İtalya'nın girişime katılmasının kendisine Çin ile herhangi bir ayrıcalık sağlamadığını ve önümüzdeki yıllarda herhangi bir avantaj garanti etmediğini gösteriyor.
Hatta İtalyan yetkililer, girişime katılmayan diğer ülkelerin Çin ile İtalya'ya kıyasla daha fazla ticari ilişkilerinin olduğunu, burada kastedilenin Almanya ve Fransa olduğunu açıkça beyan ettiler.
Siyasi boyutu ise İtalya'nın 2019 yılında Kuşak ve Yol girişimine katıldığı zamanki durumuyla ilgili. İtalya, katılımdan önceki on yıl içinde yaşadığı bir dizi ekonomik krizin ardından Avrupa Birliği (AB) tarafından ihmal edildiğini hissetti.
İtalya, Giuseppe Conte liderliğindeki bir önceki hükümet döneminde girişime katılarak Çin ile iş birliği alanı açma kararı aldı ve bu onu G7'ye katılan ilk ülke haline getirdi.
O dönemde İtalya Batı'daki müttefikleri tarafından kınanıyordu ancak İtalya o dönemde Amerika'nın başını çektiği popülizm dalgasının peşinden gidiyordu.
"Önce Amerika" sloganıyla ilgisinin dikkate alınması ona her şeyden önce geliyormuş gibi görünüyordu.
Ancak o zamandan beri dünya değişti ve özellikle siyasi açıdan Rusya-Ukrayna savaşı, İtalya'nın algısının değişmesinde çok önemli bir rol oynadı.
Çin, pek çok Batılı ülkenin tahammül edemediği bir tavırla, Ukrayna'ya karşı yürüttüğü savaşta Rusya'nın yanında yer aldı.
O tarihten beri İtalya da dahil olmak üzere birçok Avrupa ülkesi, Çin ile yıllar önce başlayan Amerikan modelini takip ederek, ilişkilerini ve çıkarlarını yeniden değerlendirmeye başladı.
Yeni İtalyan yaklaşımında siyasi boyutun önemine işaret eden şey, İtalya'nın Kuşak ve Yol girişiminden çekilme isteğini açıklayanın Dışişleri Bakanı ya da Başbakan değil, Savunma Bakanı olmasıdır.
Bu, Çin'in ekonomik bir rakip olarak İtalya'ya karşı konumunu açıklığa kavuşturan siyasi bir açıklamadır.
G7, gelişmekte olan ülkelerde Çin nüfuzunun ve yumuşak gücün artmasıyla temsil edilen girişimin stratejik etkisinin grup ülkeleri tarafından fark edilmesinin ardından İtalya'nın girişimden çekilmesinde rol oynayabilir.
Haziran 2022'de Yatırım ve Altyapı için Küresel Girişim olarak adlandırılan bir karşı girişim başlatmaya karar verdi ve buna göre gelişmekte olan ülkeler de dahil olmak üzere, ülkelerin altyapısına yatırım yapmak amacıyla 5 yıl içinde 600 milyar dolar toplanacağını duyurdu.
Elbette ABD'nin katkısı bu miktarın en yükseği ve yaklaşık üçte biriydi.
İtalya'nın girişimden çekilmesi, Çin girişimine acı bir darbe olur. Zira Çin, dünyanın en büyük ekonomilerinden birinin kendisine katılmasının ardından girişimlerini daha fazla pazarladı.
İtalya, kendisi için Avrupa'ya güçlü bir giriş noktası oluşturdu ve Çin, özellikle girişimin başlatılmasının onuncu yıldönümünde, İtalya'nın girişimden çıkmasını kendisine bir hakaret olarak görebilir.
Çinliler, bu girişimin her iki taraf için de verimli olduğuna inanıyor. Bu nedenle, İtalyan parlamentosunu kararından vazgeçirmek için yetkililerini İtalya'ya gönderdiler.
İtalya'ya gelince, Çin'in kendisine kolay yatırımlar sağlayacağını ve girişimin ekonomik tedavi rolünü üstleneceğini hayal ederek girişime katılmanın sonuçlarına ilişkin beklentilerini abartmış gibi görünüyor. Zira gerçek, hayal kırıklığı yarattı.
Ancak aynı zamanda Çin'in ekonomik durumunun en iyi durumda olmadığı bir döneme denk gelmesi nedeniyle, Batılı müttefiklerinin desteğini de kazandı.
Geriye, İtalya'nın dünyanın ikinci büyük ekonomisiyle olan önemli ilişkisine zarar vermeden girişimden çekilmenin bir yolunu bulması kalıyor.
*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.