Libya'nın güneyi, Afrika muhalefetinin "odak noktası" haline mi geldi?

Uluslararası hesaplaşmaların yapıldığı bir arenaya dönüştüğüne dair uyarılar var ve Hafter sınırlara askeri takviye gönderiyor

Çad ordusu güney Libya'daki muhaliflere karşı askeri operasyon düzenledi / Fotoğraf: AFP

Petrol, yeraltı suları ve maden kaynakları bakımından zengin olan Libya'nın güneyi, bu günlerde oldukça hareketli.

Nitekim ülkenin doğusundaki Libya Ulusal Ordusu Komutanı Albay Halife Hafter'in liderliğindeki güçler, olası bir acil duruma karşı Çad sınırlarına askeri takviye gönderdi.

Bu, Çad ordusunun Libya'nın güneyinde, Çad rejimine muhalif unsurlara karşı yürüttüğü askeri operasyonun ardından geldi.

Çad rejimine muhalif Değişim ve Uyum Cephesi (FACT) daha önce, "Çad ordusunun, Libya topraklarına girerek arka üslerini vurmayı ve muhalefet sesini susturmayı planladığını" açıklamıştı.

FACT tarafından yapılan açıklamada, "Çad ordusunun düzenlediği hava saldırısında üç üyemiz öldü, dört üyemiz yaralandı" ifadelerine yer verildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Çad Cumhurbaşkanlığı sözcüsü tarafından yapılan bir açıklama, bu iddiayı doğruladı.

Sözcü, "Çad ordusu, Libya topraklarında bulunan Çadlı silahlı muhalefet unsurlarına hava saldırısı düzenledi ve mühimmat ve silah depolarını imha etti. Bu saldırı, Libya hükümetinin onayıyla gerçekleştirildi" dedi.

Libya konusundaki uzmanlar, ülkenin güneyinin, uluslararası bir çatışma alanına dönüşmesinden duydukları endişeyi dile getirdiler.

Uzmanlara göre, Çad ordusunun, Libya'nın güneyinde muhalif unsurlara karşı düzenlediği operasyon, Fransa'nın desteğiyle gerçekleşti.

Rus Wagner paralı askerlerinin de Libya'nın güneyinde konuşlanmış olduğu göz önüne alındığında, operasyon Rusya Savunma Bakan Yardımcısının Bingazi'ye gelişiyle temsil edilen bir Rus askeri varlığıyla karşılandı.


İlan edilmemiş işgal

Siyasi danışman İbrahim Lasifer, Independent Arabia'ya verdiği demeçte, Libya'nın güney bölgesinin, komşu ülkelerin yönetimlerine muhalif unsurlar için bir arka üs haline gelme olasılığına ilişkin, Libya'nın güneyinin, sadece komşu Afrika ülkelerinin resmi makamlarına muhalif unsurlar tarafından değil, aynı zamanda insan kaçakçılığı grupları, organize suç ve aşırılık yanlısı unsurlar tarafından da işgal edildiğini söyledi.

Lasifer, güvenlik ve askeri yetkililerin, iktidarı elde etmek için siyasi anlaşmalara dalmak pahasına, Libya sınırlarındaki karargahlarını terk ettiğini ve bu durumun Libya devletinin güneyi kaybetmesine mal olacağına dikkat çekti.

Lasifer, Libya'daki kırılgan güvenlik durumunun ülkenin güneyini çatışmaların zirveye ulaştığı, Libyalı yetkililerin öncelik listesinde tamamen bulunmayan bir bölgeye dönüştürdüğünü söyledi.

Ayrıca "Çadlı resmi yetkililerin, Libya devletinden herhangi bir tepki almadan kendi yönetimlerine karşı muhalif unsurlarla mücadele etmek için müdahale etmesi, güneyin aslında Libya devletinden ayrıldığının tek kanıtıdır" dedi.

Siyasi danışman, bunu bir dizi faktöre bağladı. Bunların başında, sosyal ve coğrafi bağ geliyor.

Bu bağ, Libya'nın güney sınırlarını, Afrika hükümetlerine muhalefet eden unsurlar için bir çöplüğe dönüştürdü.

Bu oluşumlar, Libya'daki etnik kökenlerini (Tubu kabilesi ve Tuareg kabilesi) kullanarak, petrol zengini Marzuk şehrinde kendilerine bir sığınak buldular.

Lasifer, bu grupların ve silahlarının varlığından dolayı, Libya'nın güneyinin sürekli bir işgal altında olduğunu söyledi.

Bu silahlı Afrikalı unsurların sözü, Libya'daki diğer unsurların sözlerinden daha ağır basıyor.

Lasifer, bu unsurların artık Libya'daki siyasi süreçte bir parçası olduklarını ve seçimlerin veya nüfus sayımlarının tartışılmasında göz ardı edilemeyeceklerini söyledi.

Lasifer, Libyalı siyasetçileri bu konuyu göz ardı etmemeye çağırdı. Yabancı bir ordunun Libya'ya girmesi ve topraklarından doğrudan bir askeri operasyon başlatması son derece tehlikelidir.

Özellikle FACT, Nisan 2021'de ilan edilen ateşkesi feshetti. Buna Afrika'nın güvenlik açığının kırılganlığı ve Libyalı yetkililerin bu geniş coğrafi bölge (Güney) hakkındaki uyuşukluğu eklenmelidir.

Bu bölge, Libya'nın ulusal güvenliği için önemli unsurları barındırıyor, örneğin yeraltı suları, devlet tahıl üretim hatları ve petrol ve gaz havzaları.

Özellikle Çad'da sokak savaşlarının patlak verme olasılığı yüksek ve Sudan'ın yanan kuşağı da var.

Bu unsurlar, yalnızca Güney'i etkilemekle kalmayacak, aynı zamanda özellikle Bingazi, Sirte ve Trablus gibi sahil şehirleri olmak üzere Libya'nın geri kalanına da yayılacaktır.


Siyasi kazanımlar

Libya Ulusal Birlik Hükümeti Başbakanı Dibeybe, başkanlığında, Çad ordusunun Libya'nın güneyindeki muhalif unsurları bombalamasına onay verdiğine dair yorumlarda bulunan Lasifer, bunun zaten gerçekleştiğini doğruladı.

Bu operasyon, 11 Temmuz'da Ulusal Birlik Hükümeti üyesi Musa Kuna ile Çad Cumhurbaşkanı İdris Deby arasında gerçekleştirilen bir toplantının ardından geldi.

Lasifer, Dibeybe hükümetinin, Çad'ın Libya'nın güneyindeki muhalif unsurları bombalamasından önemli ölçüde faydalandığını söyledi.

Bu nedenle, buna onay vermesinin doğal olduğunu ifade etti. Ayrıca, "Çad muhalefeti, Rus Wagner güçleri tarafından askeri olarak desteklenmektedir. Bu nedenle, Dibeybe hükümeti, Libya'nın güneyini kontrol eden Halife Hafter'in pahasına bölgesel ve uluslararası birçok kazanç elde etti" dedi.


Yabancı işgali

Ayrıca, Libya'nın güvenlik ve siyasi sorunları konusunda uzman olan Mahmud Remli, siyasi danışman İbrahim Lasifer'in Libya Ulusal Hükümeti'nin Çad ordusunun Libya'nın güneyindeki operasyonuna onay vermesinin önemi konusundaki görüşünü eleştirdi.

Remli, "Çad resmi kuvvetlerine kendi yönetimine muhalefet eden unsurlarla savaşma izni vermek bir hatadır" dedi.

Remli'ye göre, nu izni veren uluslararası bir taraf var ve bu, muhtemelen Fransa. Fransa, Burkina Faso ve Nijer'i kaybettikten sonra Afrika kıtasındaki varlığını korumaktan endişe duymaya başladı. Libya'daki durumu izlemek için yalnızca Çad'ı elinde tutuyor.

Remli, Independent Arabia'ya yaptığı a özel bir açıklamada, Dibeybe'nin böyle izinler vermesinin, yabancıların Libya'nın kaynakları üzerinde baskı kurmasına ve Libya devletinin egemenliğini yok saymasına yol açacağını vurguladı.

Remli, bu askeri operasyonların, Libya'nın güney ve merkezinde konuşlanmış Rus Wagner güçleri ile Nijer'deki Fransız güçleri arasında bir uluslararası çatışmaya dönüşme riski konusunda da uyardı.

Bu durumda, Libya'nın güneyinin uluslararası hesaplaşmaların bir alanı haline geleceğini ifade etti.
 


Libya'nın güvenlik ve siyasi sorunları konusunda uzman olan Remli, Çad ordusunun Libya'nın güneyindeki operasyonundan hemen sonra Rusya Savunma Bakan Yardımcısı'nın Libya'nın doğusundaki Bingazi kentine gelmesinin, Libya'nın güneyinin gergin bir bölge olduğunu gösterdiğini söyledi.

Remli, Rus Wagner güçlerinin, daha önce Halife Hafter'i Libya'nın başkenti Trablus'a karşı desteklediğine dikkat çekti ve bu güçlerin, Libya'nın doğusu ve güneyini operasyon merkezi olarak kullandığını söyledi.

Remli, Wagner güçlerinin, Fransa'nın Çad rejimini, Çadlı muhalif unsurlara karşı desteklemesine izin vermeyeceğini söyledi.

Remli, Çad ordusunun Libya topraklarına sızmasını tehlikeli bir durum olarak nitelendirdi.

Ayrıca "Aslında, Çadlı çetelerin Libya'nın güneyinde var olmasına izin veren Halife Hafter'di. 2019'da Trablus'a karşı savaşında onları paralı asker olarak kullandı. Şimdi, Dibeybe'nin Libya'nın güneyinde Çad ordusunun bir askeri operasyonu başlatmasına onay vermesi, sorunu daha da kötüleştirdi. Bu adım, bölgenin tamamında dengeleri alt üst edecek" şeklinde konuştu.

Libya'nın güneyinde bir uluslararası çatışmanın ortaya çıkabileceği konusunda uyaran Remli, "'Çad'da Fransa, Libya'nın güneyinde Halife Hafter'e bağlı Rusya ve Libya'nın güneyinde bulunan Seyfu'l İslam Kaddafi'ye bağlı diğer silahlı unsurlar var. Ek olarak, Sudan ve Nijer'deki sorunlar nedeniyle Libya'ya doğru artan düzensiz göçmen dalgaları gibi başka sorunlar da var" dedi.

Remli, Çad ordusunun Libya topraklarına gerçekleştirdiği askeri operasyonun, Halife Hafter'in güçlerinin başarısızlığını da gösterdiğini söyledi.

Hafter'in güçleri, daha önce defalarca Libya'nın güney sınırlarını güvence altına aldıklarını iddia etmişti.


Askeri takviyeler

Libya Ulusal Ordusunun Sözcüsü Ahmed Mismari, gazetecilere yaptığı açıklamada, Çad uçaklarının Libya topraklarındaki bombardımanının, Çadlı muhalefet güçlerine ait bazı araçların peşine düşme operasyonu olduğunu ve Çad ordusunun Libya topraklarına girmediğini söyledi.

Mismari, bu konudaki iznin ancak Libya Ulusal Hükümeti tarafından verilebileceğini belirtti.

Mismari, Libya'nın güneyindeki güvenlik durumunun kontrol altında olduğunu ve herhangi bir tehdit bulunmadığını sözlerine ekleyerek, herhangi bir acil durum ihtimaline karşı Libya'nın güney sınırlarına askeri takviye gönderileceğine işaret etti.

Libya Ulusal Ordusunun Halife Hafter'e bağlı bölge komutanları, Çad ordusunun Libya'nın güneyindeki operasyonundan sonra bir araya gelerek, sınır güvenliğini tartıştılar.

Libya Ulusal Ordusunun Doğu Katı Komutanlığı'nın medya yönetimi, geçen pazartesi günü yaptığı açıklamada, Güney Operasyonlar Komutanı'nın bölge komutanları, askeri birlikler ve güvenlik güçleri ile bir araya gelerek, ülkenin güneybatısındaki sınır güvenliğini sağlamak için ikinci aşama planının uygulanmaya başlanacağını duyurdu.

Açıklamada, "Güney Operasyonlar Komutanı, bölge komutanları, askeri birlikler ve güvenlik güçleri ile bir araya gelerek, ülkenin güneybatısındaki sınır güvenliğini sağlamak için ikinci aşama planının uygulanmaya başlanacağını duyurdu. Bu plan, Libya'nın güneybatısındaki güvenliği güçlendirmek, yasayı uygulamak ve Libya sınırlarını komşu ülkelerle, özellikle de güvenlik ve askeri krizler yaşayan ülkelerle korumak için tasarlandı" ifadeleri yer aldı.

Açıklamaya göre, Libyalı askeri liderler, Libya sınırlarının güvenliğini sağlamaya ve içeriğine uymaya yönelik planı uygulamaya tam hazır olduklarını ifade etti.

 

 

Independent Arabia

DAHA FAZLA HABER OKU